Srpski filmovi premijerno na festivalu “SEEfest” u Los Anđelesu

Projekcije ostvarenja “Moj jutarnji smeh”, "Linija života"

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Projekcije ostvarenja “Moj jutarnji smeh”, “Linija života”


LOS ANĐELES, 29. aprila (Tanjug) – Novo izdanje festivala “SEEfest” (Festival filmova Jugoistočne Evrope) u Los Anđelesu, počeo je u sredu, a ove godine premijere će imati dva srpska filma – igrani “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića i dokumentarni “Linija života” Darka Bajića. 

Na programu je i nekoliko manjinskih srpskih koprodukcija, kao što su srpsko-britanski dokumentarci “Faith and Branko” autorke Ketrin Hart i “U slavu kraljice Tatije Škirtladz, kao i kratki filmovi “Izgubljeni dani” u režiji Jovane Avramović i “Jakna” Aleksandre Nestorov.

  Festival osnovan 2002. godine, svih ovih godina ima cilj da na godišnjem nivou predstavlja istaknute filmove hvaljene i u međunarodnim okvirima.

  Takođe ta filmska smotra u Americi prezentuje redovno i umetničke instalacije, konferencije filmskih stvaralaca, projekte novih medija u fazi nastajanja, filmske retrospektive, književne salone i ostale događaje iz ovog  dela Evrope i sveta.

LINIJA ŽIVOTA” reditelja Darka Bajića
Faith and Branko”
Svetsku premijeru ovih dana na festivalu u Los Anđelesu imaće kratkometražno dokumentarno ostvarenje “Nevidljivi život” (Invisible Life) Vuka Dapčevića, koji sa dosta mračnog humora prikazuje karantin – izolaciju u Srbiji tokom marta 2020. godine.
 U programu se nalazi i novi srpski kratki animirani film “Trkija” Marije Vulić i Isidore Vulić.

Drama “Moj jutarnji smeh” je pravi nezavisni autorski film debitanta Marka Đorđevića, sniman gotovo kao eksperimentalni projekat, koji je pobedio na Festivalu autorskog filma 2019, dok su glavni glumački par Filip Đurić – Ivana Vuković trijumfovali na Filmskim susretima u Nišu 202. Tada su odneli glavne nagrade, sasvim zasluženo, jer briljiraju u tim neobičnim ulogama. U ovom filmu svoju poslednju ulogu je ostvario neprikosnoveni Nebojša Glogovac.

Počasne nagrade festivala dobiće srpska književnica Dubravka Ugrešić (“U raljama života”), hrvatska glumica Marija Škaričić i srpska glumica Jasna Đuričić (trenutno aktuelna sa nagrađivanim ratnim filmom “Quo vadis, Aida?”).

Članice žirija su između ostalih – Milena Zdravković, koncept-dizajnerka poreklom iz Srbije, i rediteljka Ivana Todorović, poznata po nagrađivanom kratkom igranom filmu “Kao kad sam kod kuće”.

“U SLAVU KRALJICE”
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket