Srpski filmovi od danas (28.10.) u programima 15. izdanja Mostar Film Festivala

Manifestaciju otvara film "Nebesa" Srđana Dragojevića

0
Reklama


Manifestaciju otvara film „Nebesa“ Srđana Dragojevića


MOSTAR, 28. oktobra – Domaći igrani film „Nebesa“ Srđana Dragojevića otvoriće večeras 15. izdanje Mostar film festivala (MOFF) u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, javio je Filmski centar Srbije.

 Specifičnost ovog festivala leži u tome da je u fokusu – filmska gluma, a ove godine u Takmičarskom programu biće prikazano deset filmova iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine u saradnji sa Francuskom.  

 Osim filma „Nebesa“, u istom programu su i srpski dugometražni igrani filmovi: krimi drama „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, istorijska priča „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića, psihološkli triler „Jedini izlaz“ Darka Nikolića i tragikomedija „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića.

U konkurenciji su i dve srpske manjinske koprodukcije – „Zastoj“Vinka Moderndorfera, Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste, kao i delo „Po tamburi“ Stanislava Tomića, nastao u koprodukciji Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Nagrađene glumce za najbolje glavne i sporedne uloge čeka tradicionalno „Stablo ljubavi”, što će odlučiti žiri u sledećem sastavu: Dejan Dabić, filmski kritičar, Branka Bešević Gajić, filmska i televizijska rediteljka, Anila Gajević, direktorka kasting agencije „Zona“, i Nedžad Ibrahimović, književnik, filmski kritičar, scenarista i autor dokumentarnih filmova.

Članica žirija Branka Bešević Gajić imaće na Filozofskom fakultetu SUM bosanskohercegovačku premijeru svog filma „Odluka“.
 U pitanju je interaktivna psihološka drama o partnerskom nasilju koja ukazuje na važne probleme društvu.

Ovaj film je van takmičarske konkurencije, jer je rediteljka članica žirija.

Biće predstavljen i program od šest dokumentarnih ostvarenja, koji će biti prikazani sutra i u  ponedeljak, 1. novembra, u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a ulaz na te projekcije je slobodan.

Od ukupno šest dokumentaraca, biće predstavljena i  dva filma koja su bila na Festivalu muzičkog dokumentarnog filma „Dok ‘n’ ritam“ u Beogradu.

Jedan od njih jeMuškatle, cveće Vojvodine“  Čongora Saza, snimljen u saradnji Srbije i  Mađarske. Tema filma je kulturološki fenomen muzike Muškatla, koji je procvetao 1986. i trajao neprekidno do 1991. godine, a poreklom je iz Vojvodine.
Arhivski snimci i sećanja muzičara, profesionalaca i ljubitelja žanra otkrivaju kako se mađarski zabavni stil narodne muzike transformsao u oblik muškatla i uprkos kulturnom otporu, zašto je taj trend toliko popularan i danas.VIKTORIJA 15
„Viktorija, 15“ rediteljke Mine Petrović je drugi srpski film sa „Dok’n’ ritam festivala, koji pripoveda o 15-godišnjoj Viktoriji, bubnjarki iz malog grada Smedereva. Njena strast prema muzici podstaknuta je kroz Rock Camp for Girls 2017. godine, a u leto 2019. kamp ima veliko iznenađenje – međunarodnu saradnju. Nakon svega toga, vraća se u Smederevo, zbog čega je pomalo slomljena. Sećanja na njeno iskustvo na Islandu motivišu je da nastavi da svira bubanj, zajedno sa školskim aktivnostima.


Na programu su i „Spomenici hrvatskih kipara na tlu Srbije“ Stipe Ercegovića, srpski film koji prikazuje Zajednicu Hrvata Beograda Tin Ujević, osnovanu pre 13 godina, koja delom svojih projekata pokušava da ukaže na kulturne veze između hrvatskog i srpskog naroda.
Narator u filmu je popularni glumac i nekada pevač – Frano Lasić.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here