Srpski dokumentarni film “Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića osvojio nagradu u Crnoj Gori na “Underhill Festu” u Podgorici

Specijalno priznanje žirija za veoma potresnu priču

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Specijalno priznanje žirija za veoma potresnu priču

 

PODGORICA:  Domaći dugometražni dokumentarni film “Potreba za mržnjom” reditelja Filipa Čolovića osvojio je specijalno priznanje žirija u Regionalnoj kategoriji na 12. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Underhill Fest” u Podgorici


Dodelom nagrada u četvrtak veče (30.09.) završen je značajan spomenuti festival dokumentaraca.
 
Žiri je radio u sledećem tročllanom sastavu: Lejla Dedić – producentkinja AJB i selektorka AJB Doc, Dragan Nikolić – reditelj i Veliša Popović – producent.

Obrazloženje žirija za ovaj veoma potresan, tragičan film “Potreba za mržnjom”, kao lična dokumentarna ispovest autora, nalazi se pred nama.


Urgentnost i važnost ove teme, kao i hrabrost reditelja da progovori o svom najdubljem bolu, i najtežem gubitku, gubitku brata, ostavljaju nas bez daha, i bude u nama najdublje emocije. Kroz slične gubitke i patnje drugih ljudi nismo ostavljeni bez nade da je promjena stanja u kojem se naša društva nalaze nemoguća, već naprotiv, ovaj film budi uspavani otpor u nama, da poželimo i sami da se uhvatimo u koštaca sa mrakom iz koga sve ovo naše društveno zlo dolazi, i da ga jednom za svagda svi zajedno pobijedimo.” 


Film “Potreba za mržnjom” prikazan je u okviru regionalnog takmičarskog programa 24. septembra.

Organizatori Underhill festivala podelili su ovu informaciju sa pratiocima na društvenim mrežama nakon projekcije filma: “Veče je obilježio razgovor sa rediteljem Filipom Čolovićem i čini nam se da za ovih 12 godina festivala nismo imali ovoliko pitanja iz publike na Q&A. Film ‘Potreba za mržnjom’ nikoga nije ostavio ravnodušnim”.

Nagrađivani dokumentarac imao je zapaženo prisustvo i na nedavno održanom Sarajevo film festivalu. 


Nagrada “Maslačak” u Međunarodnoj kategoriji pripala je švajcarsko-gruzijskom ostvarenju “Kroćenje vrta” (Taming the Garden 2021) u režiji Salomé Jashi. 

Sve je više i više dobrih dokumentaraca, ali kada neki od njih uspije kroz svoju priču, pre svega slikama, što je ovdje slučaj, da pokaže veću i dublju metaforu našeg globalnog trenutka u kome živimo, onda možemo sa velikim zadovoljstvom potvrditi da se tu radi ne samo o dobrom dokumentarcu, već o izuzetnom filmu. “Kroćenje vrta” svedenim opservacijskim sredstvima donosi jednu neverovatnu priču o čoveku i prirodi, o prirodi i ljudskom društvu, o bogatima i siromašnima, o migraciji, i o jednoj maloj zelenoj tački nade, na nepreglednom bespuću svih naših želja, mogućnosti, ambicija, nadanja i stradanja, modernu dokumentarnu bajku o drveću koje se sa svojim korenjem odcepilo od svog rodnog tla, i otisnula u nepoznato, u potragu za nekim boljim svetom“.

Tročlani žiri je odlučio da Specijalno priznanje u Međunarodnoj  kategoriji dobije čileanski film “Insajder” (The Mole Agent 2020) u režiji Maite Alberdi. 

Genijalnost narativne strukture, same postavke priče i zapleta navodi nas na trenutak na ideju da gledamo neki duhoviti igrani film, ali vrlo brzo nas emocije preplavljuju i shvatamo da za ljubav, kao i sve druge emocije, kroz koje kao rolerkoster prolazimo sa junacima ovog filma, ne postoje starosne granice. 
Ova priča o špijunu  u jednom staračkom domu na jedan krajnje neposredan način pogađa sve ljude,  jer ona govori o tome da na putu kojim idemo sa ciljvima i željama koje nosimo i kojima stremimo, često naša svrha na ovom mestu, i u ovom životu, ima neki drugi plan sa nama. Ako uspemo, kao glavni junak ove priče, ali i kao svaki uspešan dokumentarista, što rediteljka ovog ostvarenja nesumljivo jeste, da prepoznamo taj momenat, i da mu se bez ostatka predamo, onda nismo daleko od samog centra mete”.


 Nagradu “Maslačak” Regionalnoj kategoriji dobio je hrvatski film “Nun of Your Business” (2020) u režiji Ivane Marinić Kragić

“Neretko teme koje se bave pitanjima o jednakim pravima i slobodama za sve ljude, ma kojih seksualnih opredeljenja bili, zaglave na tom prvom stepeniku, na toj samoj temi kojom se bave. Ivana Marinić Kragić je jedna hrabra i prije svega duhovita Splićanka, a usput i rediteljka ovog filma, koja uspešno nadilazi sve moguće zamke ove tema i to na kakav način.
Inovativnim, svježim i modernim rediteljskim postupkom, ona nas sve vrijeme miluje i nježno navodi na smeh tamo gde je u pitanju najdublja emotivna drama kroz koju su njene junakinje prolazile zajedno sa njom. Duhovit i genijalan film o časnim sestrama i njihovoj potrazi za Bogom, kroz koju one konačno pronalaze ljubav i jedna drugu”, izjavio je žiri koji je inače sve odluke doneo jednoglasno. 

Nagradu publike 12. Underhill Festa dobio je crnogorsko-srpski film “Blizanci satkani od sna” (Twins Woven from Dreams 2020) u režiji Seada Šabotića Lee Vahrušev sa prosečnom ocenom 4,9. 


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket