Srpska premijera u Beogradskoj filharmoniji od 8. do 10. aprila: Korngoldova „Serenada“ iz 1947.

Novi koncerti u Filharmoniji - važno je zvati se Volfgang

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Srpska premijera u Beogradskoj filharmoniji od 8. do 10. aprila: Korngoldova „Serenada“ iz 1947. 

   Šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo će se naći pred Beogradskom filharmonijom sa kojom priprema ekskluzivni repertoar tri večeri zaredom, od 8 do 10. aprila u Sali BF, saopštila je ta ustanova.

  Tokom tri koncerta, Beogradska filharmonija će predstaviti neobičnu vezu između dva kompozitora koji su stvarali u različitim vekovima – Volfganga Amadeusa Mocarta i Eriha Volfganga Korngolda.

  Publiku očekuje srpska premijera Korngoldove „Serenade za gudače“, a orkestar izvodi i Mocartovu Simfoniju br. 39.

  Pored toga što dele ime i austrijsko poreklo, za oba slavna kompozitora se naširoko pričalo da su vunderkindi – čuda od deteta.

 Mocart je prvu kompoziciju napisao sa svega pet, a Korngold sa devet godina.
  Ipak, umetnik Korngold odlazi kasnije u Ameriku gde osvaja „Oskara“ i postaje jedan od najuspešnijih kompozitora filmske muzike zlatnog Holivuda. 

Fascinira me ovaj genijalni i nepravedno zapostavljeni kompozitor“, prvi su utisci nemačkog dirigenta Felca.

  „Na početku je pisao zahtevna i kompleksna dela, u Americi postaje slavan po filmskoj muzici, a nakon rata se vraća u Evropu da bi se vratio karijeri koncertnog kompozitora. Međutim, više ništa nije bilo isto, izmenili su se stilovi i uticaji, a on je ostao u vremenu od ranije i ljudi ga više nisu razumeli“, istakao je šef-dirigent.

On navodi da je to tragična sudbina za jednog kompozitora i zato je srećan što izvode njegovu „Serenadu za gudače“ iz 1947. godine, veoma teško delo koje se ne svira često.

  „Čak je i premijera u ono vreme bila nespešna jer muzičari nisu bili spremni, na sreću – kod nas je situacija sasvim obrnuta i jedva čekam premijeru“,
 zaključio je Gabrijel Felc. 

  Kako otkrivaju iz Filharmonije, već same pripreme za izvođenje ovog dela tekle su neoubičajeno – na jednoj od proba organizovana je projekcija Korngoldove opere „Mrtvi grad“, kako bi Felc i filharmoničari analizirali opus ovog kompozitora.

  Program koncerata zatvara Mocartova simfonija iz poznog perioda, a neobično je da je u vremenu kada je nastala, smatrana veoma teškom za slušaoce i izvođače. 

IzvorPress
FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Otvaranjem ulice kultnog filma „Lepota poroka“ završen prvi festival svesnosti i intimnosti na Adi Bojani

Otvarajem ulice „Ljepote poroka“ u samom srcu Ade Bojane, zatvoren je ADA Divine Awakening, prvi festival svesnosti i intimnosti...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket