SRPSKA OPERA NA EXPO DUBAI 2020: SANJA KERKEZ

Primadona Sanja Kerkez u originalnom nastupu, uz pratnju harmonike, na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai

0
Reklama

Primadona Sanja Kerkez u originalnom nastupu, uz pratnju harmonike, na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai


Ponedeljak 08.11.2021. – U okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju, u bašti Paviljona Srbije pred publikom iz celog sveta, održan je umetnički program “Bespuća” u izvođenju kreativnih ambasadora nacionalne platforme Srbije stvara – primadone Sanje Kerkez, proslavljenog soprana Narodnog pozorišta u Beogradu, koju je na harmonici pratio Luka Lopičić, član benda Maika.


Na programu su bila dela čuvenih srpskih kompozitora Svetislava Božića, Josifa Marinkovića, Milana Prebande, Isidora Bajića, Koste Babića i Petra Konjovića, pisana za klavir i glas, ali ovaj put u aranžmanima za klasičnu harmoniku i glas, kao i čuvena arija „Stanke“ iz opere „Na Uranku“ Stanislava Biničkog.

Umetnički program “Bespuća” je nastao na iniciativu platforme „Srbija stvara“, a u cilju promocije srpske solo pesme.


Sanja Kerkez i Luka Lopičić na Paviljonu Srbije 2

Čuvena Violeta Valori iz „Travijate“, Đilda iz „Rigoleta“, Rosina iz „Seviljskog berberina“, Mimi iz „Boema“, Lučia iz „Lučia od Lamermura“, primadona i sopran Sanja Kerkez u Dubaiju je predstavila lepotu srpskih kompozicija i pesme.

Čast mi je bila da nastupam na Svetskoj izložbi i publici u Dubaiju predstavim srpsku solo pesmu, koja se obično izvodi uz klavir, na jedan drugačiji način – uz harmoniku. Publika nas je veoma lepo prihvatila, a pogotovo su bili iznenađeni operskim izvođenjem koje nisu očekivali na ovom mestu i u ovom ambijentu,” izjavila je Sanja nakon nastupa.


Sanja Kerkez je završila Muzičku akademiju u klasi profesorke Biserke Cvejić. Dobitnica je dve godišnje nagrade Narodnog pozorišta (NP) za umetničko ostvarenje, kao i Nagrade NP za najbolje individualno premijerno umetničko ostvarenje.


Nastupala je u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Norveškoj, Japanu, Kini  i Francuskoj.


Svetska izložba Expo 2020 Dubai, održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a tema nastupa Republike Srbije jeste – Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost.


Kroz atraktivan i originalan program nastupa Srbije, koji za šest meseci podrazumeva više od 150 različitih događaja, što na samom Paviljonu, što na nekim od Expo lokacija – naši vrhunski umetnici, izvođači, muzičari, kreativci imaće priliku da se predstave celom svetu i da, kao najbolji kreativni ambasadori, predstave Srbiju.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here