SRBIJA KAO ŠAMPION VAKCINACIJE MOŽE BITI MEĐU PRVIMA I U POVRATKU NORMALNOG ŽIVOTA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa predstavnicima Exit festivala

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

NOVI SAD, 6. aprila:   Neophodno je mladima, ali i celokupnom društvu, poslati pozitivnu poruku u vidu plana otvaranja zemlje po uzoru na Veliku Britaniju i Izrael i time ih motivisati za jače uključivanje u borbu za javno zdravlje i imunizaciju, poručeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa čelnicima EXIT festivala i udruženja „Novi Sad – omladinska prestonica Evrope“ (OPENS), Dušanom Kovačevićem i Vukašinom Grozdanovićem.
 Gradonačelnik Miloš Vučević je tom prilikom istakao da je Srbija među vodećim zemljama u vakcinaciji na svetu i da uz pojačanu odgovornost i aktivaciju svih segmenata društva u borbi za javno zdravlje, može dostići dovoljan stepen imunizacije stanovništva i vratiti se normalnom životu pre većine drugih zemalja Evrope i sveta.
 – Razumemo da je mladima godina pandemije, ali i ne samo njima, snažno uticala na pogoršanje mentalnog zdravlja koje je jako važan segment opšteg zdravlja i neophodno je da kao društvo učinimo sve da uspeh u vakcinaciji prenesemo na što skoriji povratak normalnog života. Ovo je ključno i zbog ekonomije, svih naših ugostitelja, hotelijera, manifestacija, taksista i drugih uslužnih delatnosti, koji su teško pogođeni ograničenjima koja su morala biti uvedena. U trenutku kada bogatije zemlje u svetu imaju problem da dođu do vakcina, Srbija ima šansu da iz ove krize izađe još jača, kao jedan od lidera u Evropi, kako u domenu zaštite javnog zdravlja, tako i po ekonomskom rastu i razvoju – poručio je gradonačelnik Novog Sada na današnjem sastanku.
 Dušan Kovačević je podsetio da je plan otvaranja Velike Britanije, koji podrazumeva vraćanje događaja do 10 000 ljudi tokom maja i ukidanje svih restrikcija 21. juna, doveo do naglog talasa optimizma na ostrvu i tako motivisao sve segmente društva da se sa još većom snagom uključe u borbu za što skoriju pobedu nad virusom.

– Tako nešto je hitno potrebno i našoj zemlji. Upravljanje porukama straha je dostiglo svoje limite i mladima, kao i celokupnom društvu, potrebno je poslati poruku nade, dati im viziju povratka normalnog života kroz plan otvaranja Srbije i jasno reći da od svakog od nas zavisi da li će taj plan postati realnost. To je jedini put za što skoriju pobedu nad virusom – istakao je Kovačević.

Vukašin Grozdanović iz OPENS-a je naveo da se o uticaju pandemije na mentalno zdravlje u ovom trenutku malo govori, a da je upravo ova organizacija i pre pandemije isticala koliko je ovaj segment zdravlja važan kod mladih. Grozdanović je napomenuo da su mladi u prethodnom periodu najčešće spominjani u kontekstu neodgovornosti i krivice za širenje epidemije, te da je neophodno promeniti pristup i prepoznati ih kao deo rešenja, odnosno kao pojedince koji svojim primerom i snagom mogu da dovedu do što skorijeg vraćanja načina života na koji smo navikli, i koji zaslužujemo.

– Potrebno je da razumemo s čim se mladi suočavaju već više od 12 meseci, uz zabranu okupljanja i druge restrikcije. Istraživanja pokazuju da je depresija povećana za 700% u odnosu na predpandemijski nivo, kada je isto važila za jednu od najopasnijih  mentalnih bolesti. Mladima je neophodno ponuditi izlaz iz ove situacije. I potrebno je mnogo veća koordinacija i saradnja nevladinog i vladinog sektora, kako bi aktivirali sve segmente društva, a posebno mlade, da se odazovu pozivima na imunizaciju – primetio je Grozdanović.

IzvorPress
FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket