Spotify pao za 2 milijarde dolara

0
Reklama

Spotify vrednost na berzi je pala za 2,1 milijardu dolara prošle nedelje. Pad se dogodio tokom lavine koju je pokrenuo rock ikona Neil Young koji je povukao svoju muziku s platforme. Napravio je to u znak protesta protiv širenja lažnih informacija o Covidu koje štete ljudima, a koje su deo podcasta Joe Rogan Experience. Protestu se priključila i Joni Mitchell kao i niz drugih muzičara.

Za to vreme na berzi

Spotify deonice pale su 6% u periodu od 26. do 28.1. Iako je mesec dana ranije, cela berza padala, no u ovo vreme Nasdaq je narastao za 1,7% i Dow Jones Industrial je narastao za 1.1%. Radi, Netflixova deonica se popela 4,9% u tom periodu.

Spotify deonice su došle do najniže vrednosti otkako je pandemija, i to do 165,72 dolara po deonici. Naime, streaming je za vreme pandemije porastao, doseglo dvostruku vrednost od onu koju su imali pred pandemiju.

Pad se dogodio nakon što je Young u ponedeljak izjavio da traži uklanjanje njegove muzike s platforme tvrdeći da Spotify može imati ili njega ili Rogana, nikako oboje.

Ako pogledamo kako su se ponašale Spotify deonice pre toga – one su već bile u padu – pale su čak 25% u zadnjih godinu.

Takođe bi trebalo navesti da su se Spotify deonice ponovno digle u petak, s 1% rasta na 172,98 dolara po deonici. No, to se dogodilo pre nego što je Joni Mitchell objavila da će i ona maknuti svoju muziku sa Spotifyja.

Za Spotify investitore, zabrinjavajuće je kako će se situacija razviti u sledećih nekoliko dana i koliko će korisnika otkazati svoju pretplatu. Spotify je glavna tema na Twitteru, mreži koja je najrelevantnija za investicijske uticaje velik je broj korisnika koji podržavaju hashtagove #CancelSpotify, #DeleteSpotify i #ByeSpotify.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here