Split ponovo dobija Melodije Jadrana: završne večeri od 23. do 25. juna

0
Melodije Jadrana 2023 — Logo
Logo hrvatskog festivala „Melodije Jadrana 2023“
Reklama

Ono o čemu se u hrvatskoj javnosti spekulisalo već duže vreme, 11. aprila je i ozvaničeno: Grad Split dobiće novu muzičku manifestaciju zabavne i pop muzike nazvanu „Melodije Jadrana“, čije će prvo izdanje biti održano između 23. i 25. juna u prostorijama „Galerije Meštrović“.

Na taj način je direktor firme „Dalmacija Koncert“ Tomislav Mrduljaš krenuo putem koji je pokojni Zdenko Runjić sprovodio između 1993. i 2002. godine — odlučio je da u inat svojim dojučerašnjim partnerima, organizatorima festivala na splitskom gradskom trgu Prokurative, pokrene svoj festival popularne i zabavne muzike nazvan „Melodije Jadrana“. Starije generacije setiće se da je festival na Prokurativama tokom 60-ih godina upravo nosio vaskrsli naziv, dok je Zdenko Runjić između 1993. i 2002. godine na gradskom bazenu „Zvončac“ organizovao svoj alternativni festival „Melodije Hrvatskog Jadrana“, i za tih devet godina uspeo da je prokurativskom festivalu ukrade rejting, uzme gotovo sva najzvučnija imena hrvatske muzičke scene pod svoj krov, i to pretežno imena iz Splita, i lansira veliki broj hitova koji su se slušali na radio i TV stanicama širom regiona. Za Grad Split u to vreme pričalo se kako je čelnicima bilo teško da izdržavaju finansijski dva festivala zabavne i pop muzike, toliko da su se 2003. te stvari dovele u red kada se Zdenko Runjić vratio na poziciju direktora festivala na Prokurativama, koju je prethodno obavljao između 1988. i 1992. godine. Od tada Split je imao ponovo samo jedan profitabilan festival popularne pesme, koji su posle Runjićeve smrti 2004. godine vodili samo Tomislav Mrduljaš (2005-2008, 2011-2022) i Nenad Ninčević (2009. i 2010).

Tomislav Mrduljaš je želeo da ove godine nastavi tradiciju rukovođenja kultnog festivala na Prokurativama, međutim, Grad Split odlučio je da organizaciju 72. izdanja poveri novom timu ljudi na čelu sa muzičarem Stevom „Stivijem“ Vučkovićem. To je Mrduljaša nateralo da pođe putevima slavnog Zdenka Runjića i da ove godine donese još jedan festival Gradu Splitu, i to u svojoj privatnoj režiji. Za datume starog Splitskog festivala određen je period od 23. do 29. juna, dok će novi festival „Melodije Jadrana“ na prostorijama „Galerije Meštrović“ biti održan u sličnom terminu — između 23. i 25. juna. Medijski pokrovitelj festivala biće javni servis HRT, dok će program voditi Duško Ćurlić. Prezentacija novog festivala bila je upriličena 11. aprila u prostorijama splitskog restorana „Mandrach“. Vredi napomenuti da će umetnički direktor projekta biti Neno Belan, dok će muzički producent biti Tonči Huljić.

Prizor iz splitske Galerije Meštrović

Svaka od tri večeri biće različito koncipirana. Prvo veče 23. juna biće posvećeno projektu Tončija Huljića „Misa Mediterana“, sa kojom su na jedinstven način povezane duhovna i pop muzika. Druge večeri, 24. juna, svoj akustični koncert održaće bend TBF, dok će treće večeri, 25. juna, biti upriličena prezentacija 24 buduća hita, za koje organizatori veruju da će obeležiti ovo leto.

Upravo to poslednje veče, nazvano „Hit ljeta 2023“, tog 25. juna upotpuniće sledeći izvođači:
1. Adi Šoše
2. Domenica
3. Doris Dragović
4. Giuliano i Ivica Sikirić Ico
5. Goran Karan i Elis Lovrić
6. Hari Rončević
7. Ivan Ive Županović
8. Jelena Rozga
9. Joško Čagalj Jole
10. klapa „Kampanel“
11. Lorena Bućan
12. Marko Tolja
13. Matija Cvek
14. Neno Belan i Mia Dimšić
15. grupa „Pavel“
16. Petar Grašo i Nina Badrić
17. klapa „Rišpet“
18. Ivo Perkušić i Nataša Janjić
19. Tedi Spalato
20. Tomislav Bralić i klapa „Intrade“
21. Zorica Kondža i Jacques Houdek

Ono što je najbitnije, jeste da na novom festivalu neće biti ni nadmetanja ni nagrađivanja, što znači da će novi festival u potpunosti biti revijalnog karaktera. Upravo te stvari su naglasili i organizatori na promociji, te su usput naveli da festival predstavlja novu platformu koja će kvalitet uspavane hrvatske muzičke scene dići na viši nivo.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here