“Špijun iz prvog lica”, posthumno objavljena knjiga glumca i dramskog pisca Sema Šeparda

Veoma produktivan autor je napisao skoro 60 pozorišnih komada

0
Reklama

 
Veoma produktivan autor je napisao skoro 60 pozorišnih komada


 BEOGRAD, 31. avgusta (Tanjug) – Poslednja knjiga proslavljenog glumca, dramskog pisca i scenariste Sema Šeparda “Špijun iz prvog lica” nedavno je objavjena posthumno, i nalazi se u domaćim knjižarama, zahvaljujući izdavačkoj kući “Geopoetika” iz Beograda.


     Kritičari su definisali testametarno delo slavnog umetnika kao memoarsku fikciju, u kojoj se nižu slike prošlosti i sadašnjosti iz života protagoniste koje sadrže lepotu kaleidoskopa.


  Kako piše u pogovoru prevodioca knjige Ivane Đurić Paunović, pripovedač nije superioran u odnosu na čitaoca, jer su i njemu neki delovi pripovedanja prilično nejasni koliko i drugima.


  Vizura pisca je vrlo specifična, kao da se nalazi na ivici trajanja, koja ga primorava da detalje svog života vidi nekim novim očima.  

Sekvence iz porodičnog života, uspomene sa snimanja filmova, anegdote koje su zaostale u nekom delu svesti, predstavljaju sadržaj tog književnog dela, koje je u isto vreme tragično i komično.


THE RIGHT STUFF, Sam Shepard, 1983, ©Warner Bros./Courtesy: Everett Collection.


 

Američki umetnik Sem Šepard (1943-2017) bio je veoma svestran, a šira publika ga poznaje najviše kao glumca u mnogim zapaženim filmovima kao što su “Putnik”, “Put u kosmos” ili “Dani raja”.

Ipak, njegov književni rad je izuzetan, jer je ovaj produktivan autor napisao skoro 60 pozorišnih komada, od kojih su poznati – “Nevidljiva ruka” (1969), “Prokletstvo izgladnele klase” (1977), “Pogreb deteta” (1978, dobio Pulicerovu nagradu), “Bog pakla” (2004).


  U domaćim pozorištima igrane su njegove drame “Ludi od ljubavi” (1983) – Duško Radović , “Stanje šoka” (1991) – Narodno pozorište, i drugi. 


Takođe, objavio je i nekoliko knjiga pripovedaka, eseja i memoara, kao što je poslednje delo u izdanju “Geopoetike”.  

Smatra se za jednog od najznačajnijih dramskih pisaca u savremenoj istoriji američkog pozorišta, a komadi su mu bili negde na liniji čuvenih dramatičara Judžina O’Nila i Artura Milera.  


Bio je oženjen sa slavnom glumicom Džesikom Lang, dvostrukom dobitnicom Oskara za filmove „Tutsi“ i „Plavo nebo„, a čuvena je i po filmovima „Muzička kutija“, „Poštar uvek zvoni dvaput“, „Frensis“, „Rt straha“, „King Kong“, „Sav taj jazz“, kao i TV seriji „Američka horor priča“ (2011-2018).


Kao scenarista je imao uspeha sa ostvarenjima “Kota Zabriski”  Mikelanđela Antonionija, “Pariz, Teksas” Vima Vendersa (film je 1984. osvojio Zlatnu palmu u Kanu), “Ludi od ljubavi” Roberta Altmana, “Kad prošlost zakuca”, takođe u režiji Vima Vendersa.  

Za ulogu u drami “Put u kosmos” (The Right Stuff) Filipa Kaufmana  dobio je nominaciju za Oskara u kategoriji sporedne uloge.  

Imao je zapažene role i u ostvarenjima “Dosije pelikan”, “Slepi horizont”, “Frensis” uz suprugu Džesiku Lang, “Pad crnog jastreba”, “Srce groma”,  “Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa”.  
 

U poslednjem periodu pred rani večni odlazak, Sem Šepard je bio veoma aktivan i produktivan kada je reč o glumi, tako da je snimao nekoliko zapaženih filmova – „Avgust u okrugu Osidž“ uz Meril Strip i Džuliju Roberts, „Cold in July“ uz Dona Džonsona, „Itaka“ (2015) kao rediteljski debi Meg Rajan, koja tu i glumi, „In Dubious Battle“ (2016) u režiji glumca Džejmsa Franka,Midnight Specijal“ sa Majklom Šenonom (2016), kao i mini seriju „Klondike“ (2014).

Poslednji film koju je snimio jeste „Never Here“ (2017), gde igra i hrvatski glumac Goran Višnjić.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here