„Spell 31“ – novi album dua Ibeyi

0
Reklama

Na albumu Spell 31, bliznakinje Lisa-Kaindé and Naomi Díaz ponovo su mobilisale snagu svoje sudbine koja im je podarena u formi dua Ibeyi – što znači ‘bliznakinje’ na Joruba jeziku – i koja ih je dovela na put obnove u potrazi za istinskim skladom, isceljenjem i magijom. Inspirisan „čarolijom 31“ (‘Spell 31’), preuzetom iz drevne egipatske knjige mrtvih (Papirus Ani), projekat sadrži 10 numera, koje su napisale, producirale i snimile Lisa i Naomi, prelepo stvorile zajedno sa svojim stručnim dugogodišnjim producentom Ričardom Raselom, a koji je radio i na prethodna dva albuma „Ash“ i „Ibeyi“ . Na albumu su uključeni i Jorja Smith, Pa Salieua, BERWIN – ali i otac i majka Ibeyi.


Nadovezujući se na već najvažnije iščekivanje, poslednji singl pred objavom albuma „Rise Above“ prati prethodno objavljene „Lavender & Red Roses“ sa Jorja Smith, zatim prelepu „Sister 2 Sister“ i fenomenalnu prvu ponudu sa albuma „Spell 31„, „Made of Gold„, na kojoj se pojavljuje gambijsko-britanski reper Pa Salieu. „Rise Above“ je, moglo bi se reći, obrada punk himne iz 1981. benda Black Flag, u verziji Lisa Kaindé i Naomi Diaz, kako je one zamišljaju, a koju su radile u saradnji sa istočno londonskim reperom i producentom porekla sa Trinidada BERWIN-om, i producentom Ibeyi pomenutim Ričardom Raselom (Richard Russel). Originalnu pesmu devojke ranije nisu čule. Na inicijativu producenta Russel-a, nadovezujući se samo na originalan tekst pesme, Ibeyi su kao osnovu iskoristile stari sempl bubnjeva svoga oca, slavnog kubanskog perkusioniste, poreklom Joruba – Miguel ‘Anga’ Díaz i napravile novu himnu koja u jednoj novoj verziji odjekuje i danas.


Spell 31“ je najhrabrija ponuda dua Ibeyi do sada, protivotrov za apatiju u podeljenom svetu“, objašnjava kanadska aktivistkinja Janaya Future Khan u eseju o „Spell 31“ i dodaje :

– Eteričnog, kristalizovanog potpisa, Ibeyi harmonije spojene su sa gospelom, ubedljivim perkusijama, značajnim duboko rezonantnim basom i elektronskim neo soul ekspresijama, prenoseći nas u uzvišenu sirovost koja je oplemenjena preciznom rukom Richarda Russela i sintetizovana u zadivljujuću jasnoću.

Više o Ibeyi:


Od objavljivanja njihovog kritički hvaljenog drugog albuma „Ash“ i globalno hvaljenog eponimnog albuma, muzika Ibeyi okupila je obožavaoce i saradnike među nekim od najpoznatijih umetnika današnjice, uključujući Beyoncé, Residente, Alvin Ailey, JR, Lin-Manuel Miranda, Roy Hargrove, Adele, Kamasi Washington, David Byrne i Emicida, rezultat njihovog jedinstvenog, zadivljujućeg spoja jorubanske muzike sa modernim džezom, popom, elektronikom, soulom i hip-hopom. Njihova muzika i originalne kompozicije su predstavljene u filmovima ROMA i “ How to Stop a Recurring Dream “ (Kako zaustaviti ponavljajući san – film Edwarda Morrisa), kao i u kampanjama za Chanel, Nike i Louis Vuitton.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here