Spektakl “Rock Opera” izveden sinoć (8. maj) u prepunoj sali Mts Dvorane u Beogradu – moćan doživljaj

Izvanredan vrhunski muzički događaj za sve generacije i sva čula

0
ReklamaIzvanredan vrhunski muzički događaj za sve generacije i sva čula


BEOGRAD, 9. maja (Tanjug) – Muzički spektakl “Rock Opera” sinoć (08.05.) je prvi put izveden u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu pred rasprodatom salom gde je skoro 1500 ljudi u dahu pratilo koncert od puna dva sata.

Ansambl sadrži 50 muzičara na sceni koga čine članovi hora i Orkestra SNP iz Novog Sada, Novosadski Big bend, redovni solisti – Nevena Reljin, Matiia Zanatta, Nikola Mijić i Zoran Šandorov, dok je dirigent – Fedor Vrtačnik, idejni tvorac ovog muzičkog recepta i uspešnog proizvoda. Sada premijerno nastupaju sa turnejom „EU Tour 2022″ i obilaze svet.

Novina rok spektakla je izvanredna pevačica Jana Šušteršič, popularni vokal ranije, sjajne faze pop rok benda „Neverne bebe“ sa uveliko zapaženom karijerom u Sloveniji, a takmičila se i na Beoviziji 2019, tako da je srpskoj publici veoma nedostajala.
Osim nje, novi član uigrane ekipe je i vrhunski gitarista i ovde prateći vokal Ivan Zoranović Kiza, poznat kao deo ekipe pratećih bendova Dr Neleta Karajlića, Nikole Vranjkovića i ranije pokojnog Đorđa Balaševića.

Foto: Bojan Petrović“Drago mi je da smo ovde večeras u Beogradu. Imali smo seriju koncerata u Italiji i kasnije Sloveniji, nalazimo se na evropskoj turneji i sada se družimo sa vama. Pred vama će se predstaviti 22 simfonijska aranžmana sa solistima, horom, Novosadskim Big Bendom”, najavio je koncertni spektakl i sadržajno muzičko veče dirigent Fedor Vrtačnik.


Tako se “Rock Opera” vratila u Beograd, drugi put tokom pandemije, jer su na početku jeseni prošle godine (oktobar 2021) gostovali na Adi Ciganliji na tribinama i uprkos nevremenu održali skraćenu verziju svog uobičajenog repertoara.

Ove noći naravno izveli su sve planirano, kao što su osvajali i nekoliko puta Sava centar sa rasprodatim kartama, a skoro 100 000 ih je gledalo na Ušću u okviru Beer festa 2019.

Kao uvek, koncert počinje Horom SNP-a i rok gromadama od hitova „Final Countdown“ (1986) švedske grupe “Europe” i “Jump” (1984) američkog sastava “Van Halen”, čiji je frontmen Edi van Hejlen nedavno preminuo, oktobra 2020. godine.
Specifičnost ovog aranžamana je u tome što se dve rok pesme nadovezuju jedna na drugu, spajaju se u jedinstvenu celinu, i kada se završava “Jump”, onda se nastavlja “Final Countdown” kao neobična simbioza, da bi se sa tom numerom švedskih rokera taj performans i završio.


ZORAN ŠANDOROV
Foto: Bojan PetrovićSet lista je uvek puna istorije svetskog rokenrola, tako da se sa solistima nižu legendarni rok bastioni, poput “Smoke on the Water” (1972) od britanskog benda “Deep Purple”, inače česti gosti Beograda (BG Arena, Hala BG Sajma), ili „Live and Let Die“ (1973) Pola MekKartnija i tadašnje grupe “The Wings” (poznata je i obrada hard rok benda “Guns’ n’ Roses” 1991) za istoimeni film – “Živi i pusti druge da umru” – serijal agenta 007 – Džejmsa Bonda.

Sledi neobična i maštovito aranžirana mirnija, džez – bluz varijanta rok kompozicije “Light my Fire” (1967) grupe “The Doors” i pevača Džima Morisona, koju je nežno dočarala solistkinja Nevena Reljin.

Muški solisti Matiia Zanatta, Nikola Mijić i Zoran Šandorov su se smenjivali u narednim pesmama. Koncert je pružio i muziku za filmske hitove kao što je “Eye of the Tigar” (1982) američkog benda “Survivor” za boksersku dramu “Roki 3” koji je posebno digao čitavu Mts Dvoranu na noge.

IVAN ZORANOVIĆ KIZA
Veći deo publike je plesao i na hitove “Rosanna” (1982) američkog sastava “Toto” (gostovali su nam na Tašmajdanu i u Areni), ili “Somebody to Love” (1976) britanskog giganta “Queen”, a nekim novijim generacijama popularna je i live verzija ove pesme (1991) u izvodjenju britanske pop zvezde Džordža Majkla.

Pevačica Jana Šušteršič je prvi put na scenu izašla sa “koktelom” više pesama Tine Tarner, gde najviše dominira “Proud Mary” (1970), odnosno druga verzija hita “Rollin’ On The River” američkog rok sastava “Creedence Clearwater Revival”, koji je izašao godinu dana ranije (1969).
Jana je apsolutno dominirala scenom gde je u potpunosti skinula sve pokrete i ponašanje na sceni velike rok pevačice Tine Tarner.

Svoje snažne vokalne sposobnosti Jana će ponoviti i dokazati u hevi metal hitu “Highway to Hell” (1979) legendarnog australijskog benda “AC/DC” gde se Mts Dvorana dobrano zatresla. Takodje, Jana Šušteršič i Zoran Šandorov su nastupili u veoma efektnom i dinamičnom duetu na eksplozivnom hitu sa snažnim udarcima bubnjeva – “We Will Rock You” (1977) ponovo grupe “Queen”, koja uvek i uzima apsolutno prvenstvo nad ostalim bendovima u set listi.

Tako će ovaj britanski sastav biti prisutan i sa baladama “Who Wants to Live Forever” (1986) i “Love of My Life” (1975) – ova druga samo u pratnji gitare Ivana Zoranovića, bez Simfonijskog orkestra.

NEVENA RELJIN
Foto: Bojan PetrovićBalada “Whiter Shade of Pale” učinila je, kao i prethodne dve, da cela sala zasija upaljenim mobilnim telefonima, kao izvanredan scenski efekat.


Navedenu pesmu mnogi znaju u verziji 1995. od muzičarke Eni Lenoks u solo karijeri (slavna izduo pop benda “Eurythmics”), mada je zapravo nastala u originalu 1967. godine od engleskih rokera “Procol Harum”.

Kolosalna rok kompozicija “Another Brick on the Wall” (1979)engleske grupe “Pink Floyd” kao pobuna protiv pogrešnog školskog sistema Velike Britanije, oduševila je svih 1500 duša velike sale.
Uvek je zadovoljstvo slušati tako moćnu i dugačku numeru koja je retko mudra, osvešćena, opominje, kritikuje, ukazuje na toliko toga u društvu što se ne menja ni posle četiri decenije.

Sva trojica solista Matiia Zanatta, Nikola Mijić i Zoran Šandorov prvi put zajedno u toj formaciji pevali su izvanredno “The Show Must Go On” (1990) kao još jedna posveta preminulom muzičaru Frediju Merkjuriju (1946-1991), 30 godina od smrti, neponovljivom lideru grupe Queen.

NIKOLA MIJIĆ
Foto: Bojan PetrovićOnda Zoran Šandorov ostaje sam na sceni i dobija nemoguć, težak, veoma zahtevan i kompleksan zadatak, bez pomoći kolega solista, da otpeva, u pratnji Hora, tri monumentalne pesme, remek dela, višeslojne numere kao najteže rok kompozicije u istoriji rokenrola po svim merilima.

Prva od njih je balada “Purple Rain” (1984) iz istoimenog filma gde peva i glumi preminuli muzičar Prins (Prince), i tu ne uspeva ipak do kraja Šandorov da dočara svu čarobnost tog hita, sa Prinsovim izuzetnim uzvišenim vokalom na samom kraju kompozicije. Mnogo teži “zalogaji” su sigurno bili “Stairway to Heaven” (1971) britanskog hard rok benda “Led Zeppelin” ili ponovo Queen i maestralno delo “Bohemian Rhapsody” (1975).

Neverovatno je da je pevač Šandorov uspeo svojim rokerskim vokalom nekako da se suoči sa te dve pesme uzastopno, jer su one sigurno jedne od najtežih za interpretaciju, upravo zbog više žanrova koji se kreću od rok opere do hard roka ili metal rokenrola. Bio mu je potreban predah i podrška.


JANA ŠUŠTERŠIČ
Foto: Bojan Petrović
Publika nije dala muzičarima da brzo odu sa pozornice, tako da su svih petoro solista moćno za kraj na bis izveli još dve pesme od benda Queen – “We are the Champions” (1977) i “Crazy Little Thing Called Love” (1979) i antologiju “Hey Jude” (1968) od neprevazidjenih “Bitlsa” (The Beatles).

U spoju muzičkih žanrova roka, džeza i opere, na ekskluzivnom koncertnom programu selektovan je odličan izbor antologijskih muzičkih hitova pop i rok grupa čija su imena odavno upisana i uklesana u enciklopedije svetske muzičke scene 20. veka.

Tako je spektakl “Rock Opera” možda pronašao svoj novi dom u Beogradu, a to je bivši Dom sindikata i Kombank Dvorana, a od skoro – Mts Dvorana.

Koncept ovog muzičkog spektakla podjednako je pristupačan za sve generacije i one nove koji dolaze i uživaju u novim pop i rok zvezdama, upravo zbog novih aranžmana poznatih svetskih hitova.
Podsetimo, Rock Opera kao projekat Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, upravo na toj sceni su premijerno izveli ovaj veliki koncert, a u Beogradu prvi put su gostovali 2018. godine na Velikoj sceni Sava centra. Tu su i ponovili nastupe nekoliko puta i sala je uvek bila rasprodata sa skoro 4 000 ljubitelja rokenrola u izvođenju operskih solista.

Osim Beograda, održani su u koncerti u Nišu, Banja Luci i Novom Sadu, celom regionu,uvek pred prepunim halama i dvoranama.

Sada je nešto drugačija postava kao i repertoar, jer su izostale neke domaće pesme grupe EKV ili Olivera Mandića, kao i numere “Angels” (Robi Vilijams), “Hush” (Deep Purple), „I Can’t Get No Satisfaction” (The Rolling Stones), “Cry Baby” i “Mercedes Benz” (Dženis Džoplin), „Help” (The Beatles).

U ekipi su ranije bile i solistkinje Danka Adamov i Dragana Keler, kao i gošća – glumica Jelena Gavrilović, specijalista za hitove Dženis Džoplin.


Ivan Makragić
TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here