Spektakl “Noć muzike” sinoć na stadionu Tašmajdan: Hitovi sastava “ABBA” i “Metallica” raspametili Beograd

Publika se uželela velikih muzičkih događaja

0
Reklama



Publika se uželela velikih muzičkih događaja


BEOGRAD, 2. septembra (Tanjug) – Sudar neprolaznih hitova dva svetska benda “ABBA” i “Metalika” premijerno se odigrao sinoć (01.09.) u programu “Noć muzike” na stadionu Tašmajdan kao istinski spektakl u vidu koncerta “ABBA vs. Metallica Symphonic” u pratnji Zrenjaninskog simfonijskog orkestra, na radost nekoliko hiljada fanova te dve kultne grupe.


Uz veliki orkestar na pozornici dominantnu ulogu su imali sastavi “ABBA Real tribute band”, kao i “Black Metallica Tribute”, uveliko poznati kao predstavnici svetskih grupa u našoj zemlji.


Spektakl na pristojno ispunjenom Tašmajdanu počeo je hitom “Waterloo” švedske pop atrakcije ABBA, gde su dve dame izuzetno uspešno vokalno iznele čuvenu numeru.


Prema konceptu ovog besplatnog koncerta za publiku, pesme su se ređale naizmenično, pošteno, jedan prema jedan, ili po dve od svake grupe, te su se bendovi smenjivali.


Posle “Waterloo” sledi instrumental “The Ecstasy of Gold”, kao specifičan izbor tog remek dela, jer je reč o filmskoj muzici legendarnog italijanskog kompozitora i dirigenta Enia Morikonea.
Numera je stvorena davne 1966. godine za kultni vestern “Dobar, ružan, zao” (The Good, the Bad and the Ugly) Serđa Leonea, a “Metalika” je tu kompoziciju obradila skoro dve decenije kasnije (1984), te se može uvrstiti u njihov opus.






Kako instrumental nije tek tako dovoljan, na scenu je nastupio “Black Metallica tribute” sa poznatom pesmom “Sanitarium”, što je prilično prodrmalo publiku.


Tako su celo veče naizmenično svoju muzičku “borbu” imali neprolazni hitovi svetskih grupa kao spajanje nespojivih žanrova.

Dok je švedski fenomen “ABBA” uvek bio neprevaziđena pop muzika, dotle je “Metallica” sasvim suprotno, koktel više pravaca tvrdog, žestokog zvuka – hevi metal, hard rok, metal rok.


U sastavu tribjut benda ABBA pevala je i odavno afirmisana muzičarka Julijana Vincan, poznata od ranije iz hard rok grupe “The Bite”, kao i novijeg sastava “Playade” u duetu sa umetnicom na harfi – Željkom Milošević.


Teško je odlučiti u ovom “sukobu” svetskih bendova ko je odneo pobedu, mada se imao utisak da je publika više igrala, uživala i pevala stihove ABBA-e nego “Metalike”, što je u velikoj meri logično i negde očekivano.

 Ipak je taj brend od benda neprevaziđen u svakom smislu po enormnoj količini hitova koje su proizvodili za veoma kratko vreme.


Publika na stadionu Tašmajdanu je uživala uz predivne i bezvremenske naslove “Mamma Mia”, “Money, Money, Money”, “Dancing Queen”, “Take a Chance of Me”, “Lay All Your Love On Me”, “Chiquitita”, “Gimme Gimme Gimme”.


Repertoar – set lista Metalike je išla u smeru priznatih pesama – “Fuel”, “For Whom the Bell Tolls”, kao i jakih kompozicija “One” ili “Master of Puppets”.




 Zanimljiv je bio trenutak kada je ekipa ABBA izvodila moćnu stvar “The Winner Takes it All”, članovi su je najavili kao – “najlepšu baladu u istoriji pop muzike” i zamolili publiku da upale mobilne telefone.

  Tako je nastao pravi romantični, svetleći šou od nekoliko hiljada ljubitelja na Tašmajdanu, kao posebna vizuelna atrakcija.

Odmah nakon njih sledi ekipa “Metalike” koja poručuje publici – “Nemojte sklanjati svoje telefone, ostavite ih”.
Jasno je bilo zašto, jer sledi uzvišena rok balada iz njihovog pera i radionice, moćna pesma Nothing Else Matters”, mnogima prava muzička Biblija ili himna za sva vremena.

Oduševljena publika je želela još od oba benda, nije im bilo dosta, iako su oni već svirali skoro puna dva sata, tako da je ABBA ekipa još jednom izvela “Mamma Mia”, kada je ceo Taš plesao kao jedan.


Momci koji neodoljivo podsećaju na originalne članove “Metalike” odlučili su da auditorijumu ponude nešto novo, a to su pesme “Enter Sandman” i “The Memory Remains”.


Ovim spektaklom u okviru “Noći muzike” je publika sigurno poželela da čuje te svetske bendove uživo, jer su sami hitovi zaista prodrmali svakog iole iskrenog obožavaoca kvalitetne muzike.







Očigledno je u Srbiji postao snažan trend da mnogi simfonijski orkestri sviraju popularne rok i pop pesme sa veoma bogatog repertoara svetske baštine, što je publika prethodnih godina pratila u muzičkim spektaklima “Rock Opera” Vol. 1 i 2 na rasprodatim scenama Sava centra, SNP-a u Novom Sadu ili grandioznim nastupima na Ušću kao deo Beer festa.


 Američki hevi metal bend “Metallica”, nastao 1981. godine u Los Anđelesu, bio je dva puta u Beogradu (stadion Partizan 2004, Ušće 2012), i oba puta su imali barem 30 000 ljudi u publici, tako da bi sigurno svaki put osvajali sve veće prostore u prestonici koliko imaju fanova, čak i van Srbije su doletali na njihove koncerte.


Švedska grupa ABBA kao specifičan pop fenomen, nastao je u Stokholmu i nisu dugo trajali (1972–1983), ali su bili veoma produktivni, jer su snimili čak osam albuma i postigli četiri obimne svetske i evropske turneje. Nikad se nije desilo u istoriji svetske muzike da jedan tako mega uspešan bend sa nepreglednom količinom istinskih hitova odluči na vrhuncu slave da se jednostavno – ugasi.

Od 2016. godine ovaj kvartet je počeo lagano da se okuplja, nakon toliko decenija, tako da kad prođe konačno pandemija, moguće je da jednog lepog dana originalna ABBA ekipa poseti Srbiju.


Verovatno bi tada Ušće, svi mogući stadioni, arene, hale, sale, bili suviše mali za njih …


Ivan Makragić – TANJUG / Music Pocket

Foto: Dušan Milenković



Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here