Sonja Đekić razvija svoj novi film na trening programu “EURODOK”

"Snovi Vladana Radovanovića” kao nova inspiracija i budući trijumf

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

“Snovi Vladana Radovanovića” kao nova inspiracija i budući trijumfRediteljka iz Beograda Sonja Đekić učestvovaće na prvoj sesiji poznatog trening programa “EURODOK”, na kome će razvijati svojnovi dugometražni dokumentarni film “Snovi Vladana Radovanovića”, stoji na sajtu Filmskog centra Srbije.
 

  EURODOК je prestižni evropski program za edukaciju i usavršavanje filmskih profesionalaca, koji se organizuje uz podršku programa Кreativna Evropa, koji će se održavati tokom ove godine u tri sesije onlajn u Hrvatskoj i Holandiji.

Ove godine, od više od 140 prijavljenih producenata iz celog sveta, odabrano je manje od petine, a Sonja Đekić je jedina  učesnica programa iz ovog dela Evrope.

 Njen novi filmski projekat “Snovi Vladana Radovanovića” (Dream Collector) biće rađen u produkciji kuće KEVA, a podržan je na na konkursima Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija, razvoj projekta i sufinansiranje produkcije.


 

“Verujem u mistični karakter procesa stvaranja, čak i kada je kolektivna umetnost filma u pitanju, pa bilo to samo u početnima fazama procesa. Međutim, tu je  i potreba da stignete do publike, bez toga – nijedno umetničko delo nije zaokruženo, a danas je to sve teže ukoliko niste „vidljivi“, istakla je rediteljka i producentkinja Đekić povodom učešća u ovom programu.


 “Imala sam sreće da u jesen 2019. pohađam regionalnu sesiju Eurodoka u Novom Sadu, i steknem poverenje u ovaj program koji neguje atmosferu posvećene kreativne saradnje među učesnicima.
Posle tri godine rada na svom filmu baziranom na snovima našeg umetnika Vladana Radovanovića – sazreo je trenutak da kroz tri intenzivne sesije izbrusim do kraja produkcijsku strategiju i, nadajmo se, nađem prave saradnike za ovaj, kao i za neke buduće projekte”, otkrila je autorka, poznata po veoma uspešnim dokumentarnim projektima “Speleonaut-pod kamenim nebom”, “Kosma” i “Džo dolazi u Srbiju”.
   
 Takođe je još na studijama na trećoj godini Filmske i TV režije na FDU bila afirmisana sa kratkim igranim filmom “Moja!”, prema scenariju Ivana Makragića, koji je osvajao nagrade na raznim smotrama, kao što su Festival Kratkometražnog i dokumentarnog filma i Festival Studentskog filma, a kasnije je bio prikazan i na RTS-u u ciklusu “Zapamti me”  (revija studentskih isptitnih radova).


Ona napominje da je film na kojem radi pravi izazov za dokumentarnu formu, pokušaj hvatanja onoga što se ne može zabeležiti, dokumentarna bajka o celom jednom životu u snovima.  
Stan autora Radovanovića je posebna planeta ispunjena umetničkim radovima, i spojen je u jedan prostor sa enterijerima Radio Beograda, gde je junak filma decenijama radio, i gde je osnovao Elektronski studio.


Kadrovi filma “Snovi Vladana Radovanovića”


 


“Pored fasciniranosti intenzitetom emocija i življenja u sopstvenim snovima, ovaj film predstavlja i moju veru u zalivanje drveta svakog dana, u junake koji rade neke stvari sa velikom istrajnošću. Tako i Vladan uporno beleži svoje snove od 1953. godine, i svakodnevno stvara umetnička dela, što traje i dan danas, u njegovoj 88. godini. To čini svaki predmet u njegovom stanu natopljenim maštom, filmičnim i živim”, zaključila je rediteljka.

  U fokusu programa “Eurodok” je produkcija dokumentarnih filmova sa visokim standardom kvaliteta i kreativnosti.

Rediteljka će učestvovati u engleskoj jezičkoj grupi (druga je francuska), čiji je glavni mentor Hajno Dekert, jedan od vodećih producenata i distributera savremenog evropskog dokumentarnog filma.

Učešće autorke Đekić na ovom programu podržao je Filmski centar Srbije, kao i sam Eurodok program.

Speleonaut-pod kamenim nebom”
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket