Somborski filmski festival (13.07.-16.07.): otvara ga Mira Banjac, a zatvara – Slavko Štimac

Na repertoaru se nalazi 15 filmova u 5 selekcija

0
Reklama


Na repertoaru se nalazi 15 filmova u 5 selekcija


Treće izdanje Somborskog filmskog festivala biće održano od 13. do 16. jula, a smotra će biti otvorena filmom „Koncentriši se, baba“ (2020) reditelja i scenariste Pjera Žalice (BiH), u kome se antologijska glumica Mira Banjac našla u naslovnoj ulozi.
Za sada je plan da festival zatvori – Slavko Štimac.

Značajna i neprolazna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije ovogodišnja je dobitnica nagrade „Specijalni Ernest“, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima, tako da se film prikazuje u njenu čast, a projekcija će biti održana od 21 čas u Atrijumu Gradske kuće.

„Koncentriši se, baba“ prati poslednje dane starije žene Marije u proleće 1992. godine u Sarajevu, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili na brdu nedaleko od centra grada.
Uz Miru Banjac, glumačku ekipu čine dramski umetnici širom regiona: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.Mira Banjac je obično redovan gost Festivala evropskog filma Palić, u čijem se Upravnom odboru nalazi, te je i 2020. bila gost jednog dana na Paliću. Sam film „Koncentriši se, baba“ scenariste i reditelja Pjera Žalice („Gori vatra“, „Kod Amidže Idriza“) je bio prikazivan na festivalima po Srbiji tokom prošle pandemijske godine i imao je online premijere na raznim digitalnim platformama naše zemlje.

Na repertoaru će se naći 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a selektor programa je Dejan Dabić, dok je festival realizovan u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor.

Selekcija Panorama švedskog filma realizovana je naravno u saradnji sa ambasadom Švedske i prikazuje njihova ostvarenja iz savremene kinematografije, koja su već putovala po značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina.

Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će imati i dosta pratećeg programa, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova, radionice i koncerti.

Vesna Šašić, direktorica Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor i Somborskog filmskog festivala, povodom 3. izdanja manifestacije je istakla da se iz direkcije svi raduju što će sedma umetnost obojiti leto u Somboru. Trudili su se da svake sezone unapređuju ovu manifestaciju, da rastu, i ona kao prva dama festivala veruje da će ljubitelji filmova i festivala to prepoznati. Ona je podvukla da su sve selekcije napravili izvanredni filmski radnici, nastojeći da obuhvate različite senzibilitete.
Svako će prepoznati nešto po svom ukusu – od autorskih filmova do dokazanih i nagrađivanih ostvarenja.

Cilj Somborskog filmskog festivala je da prvenstveno promoviše domaće filmsko stvaralaštvo u najlepšim ambijentima, da okupi filmadžije i uz veoma zavidan i sadržajan program.
Dejan Dabić, selektor programa, najavio je ovogodišnji festivalski koncept – „Treće izdanje festivala će u dva takmičarska programa nastavi put koji su postavili selektori prethodnih festivala, koji su ukazali nastavkom festivalskog kontinuiteta, kao i tradicionalnim pratećim programom „Kad bi Sombor bio Holivud“, da Sombor ima značajan filmski potencijal koji bi mogao biti još više iskorišćen u godinama koje slede. Grad Ernesta Bošnjaka, pionira filma na ovim prostorima, to svakako zaslužuje”.

Na svečanom zatvaranju festivala nagrada će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma.
Čuveni glumac se trenutno oporavlja od posledica virusa Kovid-19, i nadamo se da će sve biti u redu do 16. jula kada će primiti nagradu.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here