“Somborske muzičke svečanosti” (SOMUS) od 29. septembra do 2. oktobra: otvaraju Bojan Zulfikarpašić i Aleksandar Madžar

Veoma bogat program tokom četiri dana manifestacije: džez i klasična muzika

0
Reklama


Veoma bogat program tokom četiri dana manifestacije: džez i klasična muzika


BEOGRAD / SOMBOR, 27. septembra (Tanjug) – Festival “Somborske muzičke svečanosti” (SOMUS) pod sloganom „Ka novim horizontima“ biće održan od 29. septembra do 2. oktobra u Somboru, najavila je danas direkcija u RTS klubu u Beogradu.

Na konferenciji povodom jubilarnog 10. izdanja SOMUS-a govorili su: Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, ispred organizatora Festivala, Mihajlo Zurković, umetnički direktor i jedan od osnivača SOMUS-a, Bojan Zulfikarpašić, džez pijanista, Strahinja Đokić, pijanista i bas, kao i Mina Bošnjak, dirigent i profesor Muzičke škole „Petar Konjović” iz Sombora.

„Ovim festivalom negujemo tradiciju i duh starog Sombora i podsećamo na 1961. godinu kada je osnovana manifestacija „Somborske muzičke večeri“, od koje je nastao SOMUS. Cilj našeg festivala jeste decentralizacija, i da svake godine raste, bude sve uspešniji, bolji, da se ponude sve zanimljiviji repertoari i interpretacije klasične i džez muzike“, rekla je Vesna Šašić ispred SOMUS-a, inače glumica po obrazovanju.

VESNA ŠAŠIĆ – Direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru i festivala SOMUS
Slaveći deseti rođendan, od 29. septembra do 2. oktobra, SOMUS okuplja umetnike koji su ga kroz njegovu kratku i značajnu istoriju nesebično pomagali i podržavali i uzdigli na visok nivo festivala klasične muzike u regionu.

Sa tom idejom SOMUS 2022 svojoj publici donosi solističke resitale i koncerte kamernih ansambala velikih umetnika, kao i nastup orkestra mladih sugrađana, učenika muzičke škole „Petar Konjović”.

Pod krovom Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, SOMUS je postao prepoznatljiv brend Sombora.


„Svake godine SOMUS okuplja muzičare zavidne inostrane karijere, a mnogi od njih su naši Somborci. Ovo deseto izdanje je pripremano studiozno, a ugostićemo umetnike koji su u svom gustom profesionalnom rasporedu našli prostora za SOMUS. Naravno, zadovoljstvo je veće kad znamo da sviraju program koji ne izvode na svojim koncertima. Inače besplatan je ulaz za decu i mlade“, podvukla je Vesna Šašić, direktorka KC „Laza Kostić“ Sombor i pohvalila se da je SOMUS osvojio nagradu „Muzika Klasika“ 2017. godine kao najbolji festival.

Istorija pripoveda da je davne 1961. godine, Dušan Trbojević, pijanista i pedagog, osnovao  „Somborske muzičke večeri“, najstariji festival klasične muzike u Srbiji.

I 50 godina kasnije osnovan je SOMUS inspirisan tradicijom i duhom upravo starog festivala.

Uz pijaniste Lidiju Bizjak i Mihajla Zurkovića, koji je umetnički direktor SOMUS-a, festival okuplja ugledne muzičare koji izvode samo ekskluzivne programe, osmišljene specijalno za ovu priliku, i nikada ne preuzimaju program od drugih festivala.

Mihajlo Zurković je danas detaljno predstavio program i muzičare iz sfere džeza i klasične muzike. 

SOMUS je poneo slogan „Ka novim horizontima“, jer pored afirmisanih umetnika, svake godine pruža šansu mladim muzičarima iz MŠ „Petar Konjović“ da se sretnu sa svojim uzorima, sviraju sa njima i  budu deo programa prestižnog festivala.


Aleksandar Мadžar
U četvrtak, 29. septembra u 20 časova, SOMUS che biti otvoren koncertom „Susretanja“, jednog od najvernijih prijatelja festivala, pijaniste Aleksandra Madžara, zajedno sa violončelistom Adrianom Brendlom iz slavne britanske muzičke porodice.

Madžar gostuje po treći put na festivalu, i osim Kloda Debisija, Roberta Šumana, Ludviga van Betovena i Frederika Šopena, publika će na ovom nastupu slušati i renesansnog kompozitora Viljama Berda.
Aleksandar Madžar je nedavno ostavio snažan utisak dok je svirao osam koncerata od 32 Betovenove sonate u seriji u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu tokom 2021/2022.

Iste večeri, u okviru programa Džez na Somus-u – “After party”, nastupa Bojan Zulfikarpašić, srpsko-francuski džez pijanista, poznat kao Bojan Z, koji živi i stvara u Parizu.

„SOMUS je izuzetno značajan festival, dolazim sada treći put, i priča o njemu me podsetila dok sam nedavno gledao jedan intervju sa britanskim kompozitorom i producentom Brajanom Inom (poznat i kao nekadašnji član britanskog glam rok benda “Roxy Music” sa Brajanom Ferijem, prim. aut.). Naime, on je govorio o tome da su mnogi smatrali da su se geniji poput Mocarta, Betovena ili jednog Pikasa tek tako rodili kao takvi. Medjutim, onda kaže da je sredina ta koja je pomogla svima da sve to postignu“, istakao je pijanista Zulfikarpašić, koji je sa Vasilom Hadžimanovim nedavno svirao u beogradskoj Botaničkoj bašti i u Novom Sadu na Petrovaradinu.

Bojan Z, foto Nebojša Babić
Nakon dva nezaboravna koncerta na SOMUS-u, sa francuskim džez saksofonistom Žilijenom Luroom, kao i sa spomenutim etno jazz pijanistom Vasilom Hadžimanovim, Bojan Z dolazi u Sombor treći put u kombinaciji akustike i elektronike.

„Tako će verujem i jedna manja sredina kakav je Sombor iznedriti neke vanserijske talente i može da se desi neki genije. Kulturni život u jednom gradu je veoma važan tokom cele godine, potrebno je animirati publiku svih 365 dana. SOMUS se svakako razvija i raste, što se uveliko pokazalo tokom ovih godina“, naveo je Bojan Z i rekao da još uvek nema definisan repertoar za otvaranje 10. edicije festivala, ali da će svirati na električnom klaviru i da oseća uvek odgovornost da publici predstavi vrhunski džez.


Pored poznatih gostiju festivala – Mate Bekavca, Maired Hiki i Pera Rundberga, nastupiće kamerni orkestar provokativnog naziva „FB banda” muzičara Ljubljanske filharmonije, RTV simfoničara i Mariborske opere.


Prvi koncert ovog ansambla na programski je orijentisan ka kompozitoru V. A. Mocartu, njegovim savremenicima i modernim kompozitorima koja su svoja dela stvarali inspirisani upravo stvaralaštvom velikog Amadeusa. Oni nastupaju druge večeri, u petak 30. septembra u 20 časova.


Zoran KrajišnikOd svojih početaka, SOMUS uspešno sarađuje sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, angažujući njene studente i profesore. Redovni profesori AU Laura Levai Aksin i Zoran Krajišnik, kroz dugu saradnju u neobičnom duu, predstaviće se delima velikih imena klasične muzike u obradama za flautu i gitaru u subotu, 1. oktobra u 17 časova.


U nastavku dana od 20 časova sledi koncert savremene muzike „Agonija današnjice“ i program „Carte blanche”. 


FB banda i Mate Bekavac, kao frontmen, najavljuju da muzika nosi u sebi mogućnost tumačenja bez reči i da je program „Carte blanche” tihi komentar događanja u današnjem društvu.

Katastrofe, ratovi i pohlepa vode ka patnji, gubicima, a u muzici možemo pronaći utehu, poručuje Bekavac.

Poslednjeg dana festivala u nedelju, 2. oktobra u 11 časova, kao nastavak višegodišnje saradnje sa profesorima i učenicima muzičke škole „Petar Konjović” u Somboru, orkestar muzičke škole će nastupiti na festivalu i podeliti scenu sa vrhunskim profesionalnim muzičarima.


Laura Levai-Aksin
Mate BekavacOrkestrom diriguje Mina Bošnjak, za klavirom je Mihajlo Zurković, a kao gost nastupa sopran Sonja Šarić.

Za njih će ovo biti dogadjaj za dugo pamćenje, jer će nastupati sa velikim imenima. Svi jedva čekaju SOMUS i potrebno je da nauče da nema prečice u muzici, za sve je potrebno vreme i strpljenje, jer ne postoji u umetnosti ništa instant“, ocenila je dirigentica Bošnjak.

Program „Stepenicama ka zvezdama“ pratiće muzika L. van Betovena, J. Bramsa, Ž. Masnea, G. Kasada, V. Belinija, F. Šopena i A. Pjacole.

Istog dana u 20 časova se svečano zatvara festival koncertom „Nemačka lirika“, koji će otpevati Sonja Šarić, uz pratnju Strahinje Đokića za klavirom.

Dobitnica prve nagrade i specijalne nagrade publike na konkursu Eva Marton u Budimpešti 2021. godine, somborka Sonja Šarić je poseban gost SOMUS-a.

Nakon sedam godina, Sonja Šarić ponovo nastupa na festivalu koji je već 2015. godine prepoznao kvalitet mlade umetnice i pružio joj priliku da nastupi uz imena kao što su Nemanja Radulović, Stefan Milenković, Aleksandar Madžar, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Katarina Jovanović.

Posle završenih studija na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu, intenzivno izučavajući nemački lid, Sonja će somborskoj publici, uz klavirsku saradnju Strahinje Đokića, izvesti cikluse solo pesama – Franca Lista, Riharda Štrausa i Gustava Malera.


„Program smo birali da ima smisla i da nije često izvodjen, što nije uvek jednostavno. Teško je nekad da se u celovečernjem koncertu održipažnja bez imalo padova, ali mislim da smo mi u tome uspeli“, siguran je pijanista i bas Đokić.


Svi programi SOMUS-a se održavaju u Svečanoj sali Gradske kuće.

Glavni organizator festivala je Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, uz podršku Grada Sombora, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinske Vlade i C. Bechstein centra.


IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Adrian Brendel- Photo-credit-Jack-Liebeck
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here