„Somborske muzičke svečanosti“ – SOMUS 2021 od 28. do 31. oktobra

Veoma bogat program koncerata za svega 4 dana

0
Reklama

Veoma bogat program koncerata za svega 4 dana


SOMBOR, 18. oktobra (Tanjug) – Devete „Somborske muzičke svečanosti“ – SOMUS 2021 biće održane od 28. do 31. oktobra na više lokacija u Somboru, javili su organizatori.

Najstariji domaći muzički festival osnovan je davne 1961. godine na inicijativu pijaniste Dušana Trbojevića, a ove godine direkcija manifestacije je spremila raznovrstan program – od italijanskog klavirskog dua Markeđani/Skjavo do večeri velikih solista, na čelu sa makedonskim pijanistom Simonom Trpčeskim.


 Na otvaranju jesenjeg SOMUS-a, 28. oktobra od 20 časova u Gradskoj kući Sombora, u selekciji “Somborske premijere”, nastupiće Klavirski duo Lidija i Sanja Bizjak iz Francuske, samo dan nakon gostovanja u Beogradu, na Kolarcu.

Uz njih će svirati čuveni Kamerni orkestar “Muzikon”. Publika će imati prilike da sluša dva premijerna izvođenja koncerata za neobični ansambl: klavir četvororučno i orkestar.

Na repertoaru su kompozicije V. A. Mocarta, M. Arnolda. B. Bartoka i L. Koželuha.Lidija & Sanja Bizjak
Orkestar „Muzikon“ i „Duo Bizjak“


Narednog dana, 29. oktobra na redu je dvostruki program, gde će prvo od 11 sati u Svečanoj sali Kulturnog centra Sombor biti obeležavanje desete godine od smrti Dušana Trbojevića, proslavljenog pijaniste, profesora, osnivača Somborskih muzičkih večeri.

Ovaj naš istaknuti pijanista, profesor, kompozitor i začetnik festivalskog života, ne samo u Somboru, nego i u mnogim sredinama u bivšoj Jugoslaviji, dao je ogroman doprinos promovisanju klasične muzike kroz svoje prosvetiteljsko delovanje. 

U nastavku programa, biće organizovan koncert njemu u čast u Gradskoj kući od 20 sati, gde će biti izvedena dela koja je Dušan Trbojević najčešće izvodio.

Tada će nastupiti – pijanisti Rita Kinka i Biljana Gorunović, Klavirski duo Nikolajević/Kršić, Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva, kao i glumac Radovan Miljanić, za dramske odlomke. 
Sledećeg dana, 30. oktobra, takođe je u planu dvostruki program – prvo će se realizovati matine koncert od 11 časova na sceni Gradske kuće.


Muzički događaj će biti u znaku obeležavanja prošlogodišnjeg jubileja, 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

 Profesionalci klavirskog dua, profesori Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu, Akademije Umetnosti iz Novog Sada i profesori muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru, izvešće uvertiru “Koriolan op. 62” i “Simfoniju br. 7” Betovena, za dva klavira u osam ruku i jedno iznenađenje.
 Osim umetnika iz Srbije, na koncertu će svirati i spomenuta Lidija Bizjak, koja živi u Francuskoj. 


Uveče istog dana 30.10. će biti izveden i pozorišni program u vidu predstave “Eks/odus radosti” u Narodnom pozorištu Sombor, u režiji Eve Hribernik, u dramatizaciji Maje Gal Štromar, koja je i plesač tog komada. Scensko delo o migrantima je nastalo prema dnevniku migrantkinje Jelene Sušnik, koja je dirigent i autor projekta.

Nastupaju – glumica Vanja Iva Kretič, sopran Katja Konvalinka, violinista Peter Jud, Ema Krečić na violončelu, Luka Železnik – flauta, Urška Sikovček – klarinet, Darja Mlakar Maležič – klavir, na muziku Nataše Bogojević.Eks/odus radosti” – NP Sombor
Klavirski duoMarkeđani / Skjavo iz Italije


Poslednjeg dana, 31. oktobra, na matine koncertu pod nazivom “Crno belo ogledalo” u Gradskoj kući nastupiće Klavirski duoMarkeđani / Skjavo iz Italije.


 Serđo Markeđani i Marko Skjavo nastupaju od 2006. godine sa blizu 200 koncerata godišnje i do sada su obišli najznačajnije koncertne dvorane sveta: Karnegi hol u Njujorku, Mocarteum sala u Salcburgu, Velika sala Berlinske filharmonije, sala Hamburške filharmonije, Betovenova kuća u Bonu, Smetana i Dvoržak sale u Pragu, Sale Verdi u Milanu, Santori sale u Tokiju.

  U karijeri su obišli i muzičke centre – Rim, Pariz, Cirih, London, Sofija, Istanbul, Moskva, Sankt Peterburg, Montreal, Toronto, Vašington, Meksiko Siti, Baku, Astana, Hong Kong, Bangkok, Singapur.
 Na programu će biti dela J. S. Baha, V. A. Mocarta, F. Šuberta, J. Bramsa, Đ. Rosinija.

Nastupali su sa filharmonijamaBerlina, Njujorka, Istanbula, Tajlanda, Mađarskom nacionalnom filharmonijom, Državnom filharmonijom Meksiko Sitija.

Tokom 2014. godine izdali su svoj prvi kompakt disk za muzičku izdavačku kuću “Deka” sa delima Franca Šuberta i dobili najviša priznanja muzičke kritike. 


  
Za sam kraj festivala će biti organizovan koncert „Veče velikih solista” od 20.00h takođe u Gradskoj kući, kada će u goste doći veoma traženi makedonski pijanista Simon Trpčeski.

Muzičar je ostvario veliki uspeh snimcima svojih resitala koje je izdao za diskografsku kuću “EMI”.

Njegovo prvo izdanje dela Čajkovskog, Skrjabina, Stravinskog i Prokofjeva, osvojilo je nagradu „Izbor urednika“, kao i nagradu za najbolji debitantski album u organizaciji britanskog časopisa “Gramofon”.

Naredna izdanja sa delima Rahmanjinova i Šopena doživela su jednak uspeh, a 2008. godine objavio je album posvećen Klodu Debisiju za koji je od kritičara dobio izvanredne ocene.

Na sceni Gradske kuće će mu se pridružiti Jana Jovanović (sopran) i Simonida Rodić (flauta), obe rodom iz Sombora. „Veče velikih solista

Klavirski duo Markeđani/Skjavo (Italija) 

Serđo Markeđani, klavir (Italija) 
Marko Skjavo, klavir (Italija) PROGRAM:

J. S. Bah:
Schafe können sicher weiden (Ovce mogu bezbedno pasti) BWV 208


V. A. Mocart: 
Sonata u B-duru K. 358
I. Allegro
II. Adagio
III. Molto presto


F. Šubert: Fantazija u f-molu Op. 103 D. 940


J. Brams:
Mađarske igre
-br. 1 u g-molu: Allegro molto
-br. 2 u d-molu: Allegro non assai
-br. 3 u F-duru: Allegretto
-br. 4 u f-molu: Poco sostenuto
-br. 5 u fis-molu: Allegro
-br. 6 u Des-duru: Vivace


Đ. Rosini: Uvertira iz “Lopovske svrake” 


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here