Solistički koncert Sretena Krstića na Kolarcu 31. oktobra

Na programu dela kompoozitora Šuberta i Mendelsona

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Violinista svetskog renomea Sreten Krstić će posle dužeg vremena 31. oktobra od 20 časova održati solistički koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Krstić će nastupiti uz klavirsku pratnju Nataše Đorđević Isić, a na programu su dela Leklera, Mendelsona, Šuberta i Griga.

Sreten Krstić (1953) je nakon školovanja i prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima mladih violinista 1980. godine otišao u Minhen gde su mu se, kako je rekao, otvorila vrata međunarodne muzičke scene. Postaje koncertmajstor Minhenske filharmonije i na tom mestu ostaje skoro 40 godina, do penzionisanja 2019. godine.

Tokom karijere je nastupao sa najvećim dirigentima poput Serđua Čelibidakea, Zubina Mehte, Džejmsa Livajna, Vaclava Nojmana, a odlazak u penziju, bar kad je reč o Minhenskoj filharmoniji, omogućio mu je da više vremena posveti kamernoj muzici koja je, kako kaže, njegov život.

Krstić je umetnički vođa Zagrebačkih solista, Kraljevskih gudača Sv. Đorđa i Filharmonijskih solista, kao i osnivač Seksteta Minhenske filharmonije i član “Gelius” trija koji je u februaru 2018. nastupio na velikoj sceni Kolarca.

Koncert našeg vrhunskog violiniste održava se u okviru ciklusa koncerata Kolarac tvoj svet muzike čiji je generalni sponzor Telekom Srbija. Ulaznice, po ceni od 1.000 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca.

PROGRAM KONCERTA: 

Žan-Mari Lekler (Jean-Marie Leclair, 1697-1764) francuski barokni violinista i kompozitor, smatra se ocem francuske violinske škole. Autor je 48 sonata za violinu uz pratnju čembala, brojnih koncerata i kamernih dela namenjenih ovom gudačkom instrumentu. Njegova dela predstavljaju prilagođavanje Korelijevih formalnih obrazaca francuskom nacionalnom stilu, zbog čega je i slavljen kao „francuski Koreli“. Prva zbirka sonata donosi kompizicije u nešto konzervativnijem muzičkom jeziku, a prva sonata u a-molu, kojom otpočinje večerašnji koncert, predstavlja kombinaciju galantnosti rokokoa, humora, rustičnog karaktera sa izuzetno visoko postavljenim tehničkim zahtevima za izvođače. Prvi stav ima lagani uvod, za kojim sledi alemanda u četiri-četvrtinskoj meri. Drugi stav napisan je u stilu monodije sa ekspresivnom melodijskom linijom u deonici violine, dok poslednji stav, dvodelan po formi, donosi živahni karakter žige. 

Sonatu br. 1 iz opusa 137 u D-duru Franc Šubert (Franz Schubert, 1797-1828) je završio u martu 1816. iako je objavljena tek posthumno. Nastala je u vreme kada je kompozitor radio i na simfoniji br.4 „Tragičnoj“, koja je kao i preostale sonate iz opusa 137 obojena betovenovskom dubinom i mračnom bojom. Sa druge strane, durska sonata koju slušamo večeras, pre odražava Mocartov uticaj, počev od formalne preglednosti pa do prevage lirske ljupkosti nad herojskim zanosom. Prvi stav otkriva sofisticiranost melodijske linije i veštinu kontrapunktskog rada, te formalne finese, poput mutacije prve teme u paralelni mol u reprizi. Drugi stav je po obliku trodelna pesma, u kojoj u prvom odseku igračkog karaktera preovladava klavir, dok u središnjem prevagu odnosi violinska deonica. Treći stav karakteriše tematizam izrazite vedrine i radosti.  

Od tri dela u žanru violinske sonate koje je stvorio nemački kompozitor Feliks Mendelson (Felix Bartholdy Mendelssohn, 1809-1847), sonata u f-molu, hronološki druga po redu, predstavlja mladalačko ostvarenje. Ovo trostavačno delo nastalo je 1823. godine, dakle kada je autor imao svega četrnaest godina i posvećeno je Mendelsonovom prijatelju i učitelju violine Eduardu Ricu (Eduard Rietz). Sonata u f-molu ne poseduje karakteristike izražene romantičarske dramatike njegovih kasnijih violinskih ostvarenja (violinski koncert u e-molu) već pre smirujuću lepotu njegove kamerne muzike. 

Norveški kompozitor Edvard Grig (Edvard Grieg, 1843-1907) svoju treću i poslednju violinsku sonatu, ujedno i njegovo najpopularnije delo u ovom žanru, napisao je 1887. na vrhuncu  popularnosti. Iako je sam kompozitor doživljavao kao kosmopolitsko delo, sonata u c-molu je u izvesnoj meri zasnovana na norveškom muzičkom folkloru. Prvi stav je po formi sonatni oblik i donosi herojsku prvu temu u violinskoj deonici naspram moćne akordske fakture u deonici klavira, te lirsku drugu temu u Es-duru. Drugi stav u E-duru, koji je Grig takođe preradio i kao autonomno delo za violončelo kao rođendanski poklon svome bratu, počinje ekspresivnom klavirskom solo deonicom, a drugi odsek donosi karakter narodne igre. Poslednji stav napisan je kao sonatni oblik sa kodom i bez razvojnog dela. 

Sreten Krstić (1953), violinista svetskog glasa, bio je od 1980. koncertmajstor Minhenske filharmonije sve do penzionisanja 2019. Sarađivao je sa velikim imenima klasične muzike poput S.Čelibidakea, H.Šeringa, P. Furnijea, Z. Mehte, Dž. Levina, i dr. Trenutno svira na instrumentu Petra Galjana (Petro Gagliano) iz 1760.  

Nataša Đorđević Isić (1974) završila je studije klavira u Beogradu. Bila je polaznica kurseva eminentnih pedagoga u zemlji i inostranstvu. Nastupala je sa svetskim umetnicima poput pijaniste Aleksandra Celjakova i violiniste Gijoma Tardifa. Od 2003. se bavi pedagoškim radom u MŠ „Davorin Jenko“ u Beogradu.  

IzvorPress
FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket