Solar Jazz Festival 13. i 14. juna premijerno u Beogradu

0
Reklama

U Beogradu će 13. i 14. juna, sa početkom u 19 časova, premijerno biti održan festival autorske džez muzike pod nazivom “Solar Jazz Festival”. Publika će u Dorćol Placu (Dorćol Platz), imati priliku da čuje šest koncerata eminentnih domaćih džez kompozitora i izvođača.

Festival će otvoriti pijanista i kompozitor Dragan Ćalina, koji sa svojim kvartetom ima dva objavljena albuma, “Circle” (2019) i “Third Country” (2021). Sa početkom u 20 i 30 časova nastupa Milena Jančurić Kvintet, koji će se publici predstaviti numerama sa debitantskog albuma “Shapes and Stories”.

Poslednji koncert prve večeri počinje u 22 časa kada će nastupiti kvartet Ivana Radivojevića koji je avangardnim zvukom zaintrigirao mnoge slušaoce nakon objavljivanja svog prvog albuma pod nazivom “In Plain View”.

Drugi festivalski dan će otpočeti nastupom kvarteta koji predvodi saksofonista Maks Kočetov, a koji je prošle godine objavio album pod nazivom “Altered Feelings”. Numere sa ovog albuma, koncipiranog kao osmodelna svita, biće na repertoaru Kočetovog kvarteta 14. juna.

U 20 i 30 časova nastupa kvintet gitariste Aleksandra Petrovića, jednog od istaknutih predstavnika džez scene mlađe generacije. Poslednji nastup festivala počinje u 22 časa, a publiku očekuje najveći ansambl – sekstet na čelu sa novosadskim gitaristom Borisom Hložanom, čiji se debi album očekuje ove godine.

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji putem Tickets.rs servisa po ceni od 1.200 dinara po danu, ili za ukupno 2.000 dinara za oba dana (komplet ulaznica).

Ideja za organizovanje ovog festivala je nastala u želji da dam doprinos domaćoj džez sceni i kulturnom životu Beograda. S jedne strane, želela sam da dam prostor talentovanim i plodonosnim mladim kompozitorima koji se bave autorskim stvaralaštvom u oblasti džez muzike, a sa druge strane, želela sam da publici dam priliku da čuje kvalitetnu muziku“, izjavila je organizatorka festivala Milica Božović.

Program čine autori sa svojim sastavima koji su u proteklih godinu do dve izdali album, ali i neki sastavi koji su se istakli autorskim radom, te će se premijerno predstaviti beogradskoj publici.

Kako je akcenat festivala na komponovanoj džez muzici, ona je objasnila da je za naziv izabrano kompozicije kojoj je čuveni trubač Majls Dejvis (Miles Davis) doneo popularnost – „Solar”.

Organizovanjem ovakvog festivala stvara se prilika da se ljubitelji džez muzike upoznaju bolje sa domaćom džez scenom. Želimo da proširimo ovu zajednicu i da približimo džez svima koji su radoznali da čuju kvalitetnu muziku. U isto vreme, nadamo se da će ovi nastupi inspirisati mlade muzičare i zainteresovati ih za muzičko stvaralaštvo“, obrazložila je Božović.

Ona je ocenila da bi džez scena u Srbiji svakako mogla biti u boljem položaju, a pod tim je naglasila da misli na postojanje džez klubova, i uopšte prostora gde se džez muzika izvodi.

„Srbija ima sjajne džez festivale, ali se oni dešavaju jednom godišnje u nekoliko gradova. Jasno je da džezu treba dati malo više prostora – što medijskog, što fizičkog, jer imamo veliki broj vrhunskih muzičara od kojih su neki izgradili karijere na svetskom nivou. Talenta i dobrih izvođača ne manjka – prostor i pažnja su ti koji bi se mogli unaprediti“, smatra Božović.

Prema njenim rečima, ova slika može da se unapredi i poboljša na više načina – približavanjem muzike publici i stvaranjem novih prilika gde se džez može čuti.

„Ideja Solar Jazz Festivala jeste davanje doprinosa beogradskoj džez sceni, te smo vrlo optimistični da je ovo samo prvi korak ka većim postignućima“, istakla je Božović.

Podsetimo, Solar Jazz Festival je podržan od strane SOKOJ-a, a ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji preko Tickets.rs servisa po ceni od 1.200 dinara po danu, ili za ukupno 2.000 dinara ukupno za oba dana.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here