SNIMA SE NOVA DOMAĆA TV SERIJA “BRANILAC”

ISTINITE ADVOKATSKE PRIČE PRVI PUT NA MALIM EKRANIMA

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoISTINITE ADVOKATSKE PRIČE PRVI PUT NA MALIM EKRANIMA


UB, 27. aprila: Snimanje nove igrano-dokumentarne TV serije “Branilac” u režiji Jelene Svetličić i Gojka Despotovića počelo je polovinom aprila nadomak Beograda, u gradu Ubu, saopštila je produkcija serijala Radio-televizija Srbije i izvršni producent “UP&UP”.  

Televizijska serija “Branilac” rađena je prema istinitim događajima opisanim u knjigama “Velike advokatske odbrane” Olivera Injca i “Branio sam na smrt osuđene” Filota File, kao i prema originalnim arhivskim predmetima advokata Veljka Guberine i Tome File. 


Prema scenariju Biljane Maksić i Vladimira Mančića, novi projekat u devet epizoda obrađuje šest slučajeva koji u uzburkali i izazvali interesovanje javnosti. 

Te istinite priče su i birane sa više aspekata, a jedan od njih je po veštini advokata da pomere granice u odbrani čoveka.

Iz produkcije navode da su to vanvremenske priče o ljudskim sudbinama ali i o profesiji koja se temelji na zakletvi da brani ne delo koje je počinjeno, već čoveka koji je vrlo često unapred osuđen od strane javnosti.  
Sve autentične sudske priče se prate iz ugla naratora, advokata branitelja u potrazi za istinom, koji postepeno rasvetljava okolnosti koje su dovele do zločina.
Odbrana krivice ili odbrana nevinosti, često je nejasna granica i za samog branitelja. 

Andrej ŠepetkovskiSpecifičnost ovog projekta jeste i njegov format, a to je igrana serija rađena u obliku doku-drame, uz narativne momente advokata koji vodi kroz priču.

Žanrovski posmatrano, buduća serija je krimi drama, sa elementima trilera, koja obrađuje period od 1955. do 1975. godine.

Kroz 9 epizoda opisano je 6 slučajeva:

Tragedija jednog kordunaša”- slučaj Đanković, advokat Veljko Guberina 

Ubistvo advokata Sotirovskog” – slučaj Točilovac, advokat Veljko Guberina 

Jedan dan do života” – slučaj Najdanović, advokat Veljko Guberina 

Ko je ubio dečaka Vitomira – slučaj Uroš Mihajlović, advokat Filota Fila 

Kada strah od života nadvlada strah od smrti” – slučaj Jezdimir Gajić, advokat Toma Fila

Dvostruko ubistvo u Mačvi” – slučaj Milutin Popović,  advokat Slobodan Subotić 

Jovana Gavrilović
Advokate igraju trenutno tri najtraženija glumca u domenu TV serija: Nenad Jezdić (Veljko Guberina), Tihomir Stanić (Filota Fila), Nebojša Dugalić (advokat Subotić).

U ostalim ulogama su Aleksandar Đurica, Marko Živić, Marko Vasiljević, Milica Mihajlović, Andrej Šepetkovski, Tanja Pjevac, Anja Pavićević, Milena Predić, Jovana Gavrilović, Nikolina Friganović, Aleksandar Stojković, Radoje Čupić, Novak Bilbija, Milan Caci Mihailović.

Nenad Jezdić je nedavno bio aktuelan sa serijom “Kamiondžije” u novoj verziji, koja će imati svoj nastavak, kao i filmu “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, koji je imao više od 70 000 gledalaca u bioskopima Srbije i regiona.
Onda je prikazana i mini serija prema tom filmu, od 7 epizoda, a glumac je bio viđen u poslednjem periodu i u drugim gledanim serijama – “Državni službenik” – sezone 1 i 2, “Senke nad Balkanom” takođe dve sezone, Psi laju vetar nosi”, samo druga sezona, ili “Junaci našeg doba”, čiji se nastavak upravo snima.


Milena Predić
Tihomir Stanić doživljava neku novu mladost i renesansu u neverovatnom procvatu koji se desio njegovoj karijeri, a sve zahvaljujući ulozi inspektora Marjanovića u krimi seriji “Ubice mog oca”, čiju 5. sezonu privodi kraju. Ali, on paralelno snima nekoliko TV projekata, da nisam ne zna šta sve radi – film i mini serija “Delirijum tremens”, serije “Kamiondžije”, “12 reči”, “Radio Mileva”, “Psi laju, vetar nosi” – dve sezone, a gostovao je u manjim rolama u naslovima “Državni službenik” i “Klan”.
Bio je prisutan i u serijalima “Vojna akademija”, “Preživeti Beograd”, “Aleksandar od Jugoslavije”, a gledaćemo ga i u filmu i seriji “Zlatni dečko”, i ostvarenjima “Vera”, “Pucnji u Marseju”


Nebojša Dugalić, do juče pretežno pozorišni glumac, odjednom je gotovo preko noći otkriven od strane reditelja i producenata TV serija, te je postao za kratko vreme angažovan u velikim ili glavnim ulogama u zapaženim serijama – sportskoj telenoveli “Žigosani u reketu” (čak 90 epizoda u 2 sezone), triler epohi “Senke nad Balkanom” (obe sezone), špijunskoj priči “Državni službenik” (dve sezone), krimiću “Pet”.
Završio je i snimanje serije “Vreme zla” po romanu Dobrice Ćosića, a trenutno uz ovu seriju “Branilac”, tumači ulogu Josipa Broza Tita u dokumentarno-igranoj seriji o Jovanki Broz.
Takođe, ulogu Tita će odigrati i u filmu “Budi Bog s nama” Slobodana Šijana, gde su mu partneri Miloš Biković, Sloboda Mićalović, Viktor Savić.
Serijal “Branilac” na uzbudljiv način, poput bioskopskog filma, elementima drame, trilera i misterije, obrađuje ozbiljna pravna i filozofska pitanja u zakonodavstvu koja su aktuelna i danas.

Svaki slučaj, kroz pojedinačne životne sudbine, izvlači nove teme, razrešenja, a najčešće pitanja.
Zakon i poverenje u sudstvo su temelji na kojima su ovi veliki advokati svojim talentom, obrazovanjem, humanošću trijumfovali u svojim odbranama. 

Iako smeštene u drugo vreme, sve priče imaju odjek savremenosti, jer su ljudske manjkavosti i gresi uvek isti.

Ono što će možda ostati kao najveće pitanje nakon gledanja serijala jeste – da li mogu pravda i pravo konačno postati jedno?- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket