Smotra novog italijanskog filma “CinemaItaliaOggi Balkan” od 24. do 29. januara u Beogradu

Revija italijanske kinematografije u Jugoslovenskoj kinoteci, a tokom februara u Podgorici, Nišu i Novom Sadu

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Revija italijanske kinematografije u Jugoslovenskoj kinoteci, a tokom februara u Podgorici, Nišu i Novom Sadu


BEOGRAD, 19. januara – Prvo izdanje smotre nove italijanske filmske produkcije, pod nazivom “CinemaItaliaOggi Balkan” biće svečano otvoreno24. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu i trajaće do 29. januara, kao presek 10 najuspešnijih italijanskih filmova u poslednje tri godine.

Tokom februara ovaj filmski izbor biće prikazan i širom Srbije i regiona: u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, Kulturnom centru Novog Sada i u Niškom kulturnom centru.

Revija će krenuti 24. januara projekcijom filma „Prokleto proleće“ (2020) Elize Amoruzo, koji je u proteklom periodu uspešno prikazan na devet festivala širom sveta.

U narednim danima uslediće komedija „Menjam sve!“ (2020) Gvida Kjeze, kao i ostvarenje „Za Kjaru“ (2021) Džonasa Karpinjana – dobitnik 5 nagrada na festivalima u Kanu (Label Europa Cinemas), Lisabonu (za najbolju glumicu), Sevilji (za najbolju režiju), Stokholmu (za najbolju fotografiju) i Cirihu (za najbolji međunarodni film).


MENJAM SVE
MENJAM SVE

Stiže i drama „U kavezu“ (2021) Leonarda di Kostanca, prikazana na više od 15 festivala širom sveta, „Bangla“ (2019) Faima Buijana, lauerat nagrada David di Donatello, Zlatni Globus Italije i Festival del Cinema Europeo za najboljeg mladog reditelja, kao i nagradom sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju komediju godine.


Film „Californie“ (2021) Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana je takodje na repertoaru, ali i „Legionar“ (2021) Hleba Papoua koji je za ovaj film osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja festivala u Lokarnu 2021.


Drama „Predatori“ (2020) Pjetra Kastelita je osvojila četiri nagrade (David di Donatello za najboljeg mladog reditelja, nagradu sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju režiju mladog reditelja i najboljeg sporednog glumca, nagradu Festivala u Veneciji – Venice Horizons za najbolji scenario).


Na programu će domaća publika gledati i naslove – „Šta će biti“ (2020) Frančeska Brunija, ovenčan nagradama Zlatni Globus Italije za najbolju glavnu mušku ulogu, kao i nagradama sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu, i komediju „Doktor na jednu noć“ (2021) Gvida Kjeze, koji je prisutan i sa spomenutim filmom “Menjam sve!”.BANGLA
Ovaj ambiciozni projekat revije italijanske kinematografije, osmišljen je sa ciljem da se u Srbiji i u Crnoj Gori predstavi novi italijanski film.

Filmski ciklus realizovao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa čuvenom ustanovom “Činečita” i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku Ambasada Italije u Beogradu i Podgorici.


Organizaciji ovog događaja doprinela je Činečita koja je velikim italijanskim distributerima prenela značaj promocije italijanske kinematografije izvan tradicionalnih krugova distribucije filma. Dragocen doprinos promociji dali su pojedini lokalni distributeri, čime su potvrdili zainteresovanost Balkana za savremeni italijanski film.

Činečita je državna ustanova čiji je glavni akcionar Ministarstvo kulture Republike Italije. U okviru ove institucije nalazi se jedan od najznačajnijih arhiva kinematografije i fotografije, Institut Luče, koji je organizacija UNESCO uvrstila u svoj registar „Pamćenje sveta“. Njene aktivnosti ogledaju se u promociji italijanskog filma kroz projekte realizovane u saradnji sa najznačanijim kulturnim institucijama u svetu.
Sarađuje sa najvećim filmskim festivalima, zalaže se za prisustvo italijanskih filmova i umetnika i direktno organizuje brojne filmske festivale u svetu.

Činečita poseduje kinoteku koja broji oko 3000 naslova sa titlovima na stranim jezicima kako bi se promovisala italijanska kultura u najvećim institutima u svetu, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Od jula 2017. godine Činečita postaje nadležna i za čuvene Cinecittà Studios, koji su osnovani 1937, gde su se snimali filmovi Federika Felinija.


Zvanični sajt: https://filmitalia.org/


Program:

ponedeljak, 24. januar

20.00 – PROKLETO PROLEĆE (2020), režija: Eliza Amoruzo


utorak, 25. januar

20.00 – MENJAM SVE! (2020), režija: Gvido Kjeza


sreda, 26. januar

18.00 – ZA KJARU (2021), režija: Džonas Karpinjano

20.30 – U KAVEZU (2021), režija: Leonardo di Kostanco


četvrtak, 27. januar

18.00 – BANGLA (2019), režija: Faim Buijan

20.30 – CALIFORNIE (2021), režija: Alesandro Kasigoli i Kejsi Kaufman


petak, 28. januar

18.00 – LEGIONAR (2021), režija: Hleb Papou

20.30 – PREDATORI (2020), režija: Pjetro Kastelito


subota, 29. januar

18.00 – ŠTA ĆE BITI (2020), režija: Frančesko Bruni

20.30 – DOKTOR NA JEDNU NOĆ (2021), režija: Gvido Kjeza


PROKLETO PROLEĆE
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ŽIVJETI SLOBODNO 2022: Pozitivnom energijom i dobrom muzikom poslata snažna poruka!

U okviru programa Živjeti slobodno, i obeležavanja Međunarodnog dana pobede nad fašizmom, 14. maja na banjalučkoj tvrđavi Kastel održan...
Reklama
musicpocket