„Slobodna zona“ od 4. do 9. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu 

Izuzetno bogat program kao nikada do sada za 17 godina postojanja

0
Reklama


Izuzetno bogat program kao nikada do sada za 17 godina postojanja


BEOGRAD, 2. novembra (Tanjug) – Filmski festival “Slobodna zona” u 17. izdanju sa veoma obimnim programom biće održan od 4. do 9. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, najavljeno je na konferenciji za medije.

Festival dokumentarnog i igranog filma gde je težište na ljudskim pravima, svečano će otvoriti dugometražni dokumentarac “Drumski trkač: Entoni Bordejn” Morgana Nevila, o čuvenom kuvaru i piscu bestselera, koji je na žalost pre nekoliko godina iznenada izvršio samoubistvo.

 Ekskluzivnost ove premijere je u tome da će ostvarenje biti prikazano samo te večeri 4. novembra od 19 sati, samo jedna projekcija na otvaranju, bez reprize, i nikada kasnije neće biti emitovan u redovnoj bioskopskoj distribuciji, niti na online platformama.

U prestonici festival će se odvijati u sledećim salama: Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kombank Dvorana, Dom omladine, Cine Grand BIG Rakovica, Art bioskop Kolarac, Fontana, Jugoslovenska kinoteka.

Kulturni centar Novog Sada će biti domaćin filmskog programa u tom gradu, dok će u Nišu biti u bioskopu Cineplexx.


Rajko Petrović – direktor i selektor festivala Slobodna zona

Deo filmskog programa biće dostupan publici širom Srbije od 10. do 20. novembra na poznatoj onlajn platformi “KinoKauch”, dakle nakon završetka festivala uživo.


Rajko Petrović, direktor i selektor festivala, najavio je festival u brojkama: 12 selekcionih programa, 6 dana, 3 grada, 62 dugometražna igrana i dokumentarna filma, 24 kratkih ostvarenja, a 17. izdanje Slobodne zone.

  Na zatvaranju festivala 9. novembra biće prikazan igrani biografski film „Spenser“ o Lejdi Dajani, u režiji Pabla Larena, gde glavnu ulogu tumači Kristen Stjuart (slavna po serijalu „Sumrak saga“).

   Film u ko-produkciji Nemačke, Čilea, SAD i Ujedinjenog kraljevstva, prati princezu Dajanu koja odlučuje da okonča brak sa princom Čarlsom.
  Ovo je film o tome šta je moglo da se dogodi tokom tih kobnih, sudbonosnih dana.
Ostvarenje će imati svetsku premijeru 5. novembra, a Srbija ga dobija samo 4 dana kasnije.

  „Obe ličnosti, i Entoni Bordejn i Dajana su bile slobodne. Ti filmovi predstavljaju svet bez heroja, ili sa malo heroja, a ipak imamo potrebu za herojima, kao i u drugim filmovima festivala“, istakao je direktor „Slobodne zone“.

 Selektor Petrović je dodao i naslov „Slobodnim stilom za Montenegro“, dokumentarni projekat Ardita Sadikua iz Albanije, o plivaču koji pokušava da pobegne od režima Envera Hodže putem plivanja iz Albanije do Jugoslavije.


Anja Kovačević
Ivan Milenković
Ivan Bakrač
Film „Hrabrost“ – Living Pictures Production
Tamara Milošević 

Rediteljka Branka Pavlović, ovde selektorka Međunarodnog programa, izdvojila je film „Hrabrost“ ruskog reditelja Aliaksela Palijana kao izuzetan i osvešćen, o troje pozorišnih reditelja koji odlučuju da se politički i društveno angažuju. 

Takođe, potrebno je obratiti pažnju na film „Šper ide u Holivud“, koji se prati u jednom dahu kao pravi politički triler, kako je zamislila izraelska rediteljka Vanesa Lapa.
 Dokumentarac realizovan od istorijskih arhiva kao igrani film, prati događaje od 1971.-1972. godine, i portretiše Alberta Špera, Hitlerovog saradnika, koji želi da nekako opere svoju prošlost putem holivudskih filmova i serija, kao adaptacije svojih memoara iz Trećeg Rajha.

Pavlović je istakla i nemačko ostvarenje „Profesor Bahman i njegovi časovi“, dokumentarno delo od čak 217 minuta, u režiji Marie Spet, koje, prema njenim rečima, iako veoma dugačak film, vredi svaki minut. 


Ivan Bakrač, selektor regionalnog programa Horizonti Balkana, u svom segmentu naglasio je delo „Žica“ u režiji Tihe K. Gudac (Slovenija, Hrvatska, Belgija, Norveška) o izbeglicama iz Bosne koji teže ka Evropi, igrani film „Između dve zore“ turskog autora Selmana Nacera (biće gost festivala), u koprodukciji Rumunije, Turske, Španije i Francuske.

  Posebno je izdvojio već hvaljeni hrvatski film „Murina“, igrani projekat Antoanete Alamat Kusijanović, porodična drama kao odnos 16-godišnje Julije i veoma autoritarnog oca Ante.


A. Speer in car, 1938 (Šper ide u Holivud)
Film „Ja sam Greta“
Profesor Bahman i njegovi časovi

Urednik programa „Kompas“ Slobodne zone Ivan Milenković predstavio je 11. izdanje ovog segmenta, gde je fokus na Debatnom programu, panel diskusijama nakon određenih filmova.
  U ovoj selekciji predstavljeni su filmovi koji obrađuju različite vrste nasilja – nad prirodom, čovekom, nad nemoćnima, vojno nasilje, kao i nasilje lažima, u javnom prostoru.

  Time je mislio na delo „Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“ Avija Mograbija (Izrael, Francuska, Nemačka, Finska), specifičan film izraelskog dokumentariste koji snima film o svojoj zemlji o njihovim vojnicima kao ispovesti o okupaciji teritorija Palestine.

  Takođe, Milenković je pohvalio i hrvatsko ostvarenje „Kolaži o laži“ Nikole Slijepčevića i Judite Gamulin, kao uvid u mogućnosti savremenih medija i tehnologija kroz prizmu vaksera i antivaksera.Mi nismo pokrenuli vatru
Slobodnim stilom za Montenegro
Balada o beloj kravi

Tamara Milošević i Anja Kovačević, urednice programa Sonar predstavilesu tematske celine ovog dela, gde je težište na dokumentarnim delima nekad i sad u sferi pojave društvenih mreža.
Tako će se istaći celine kao – Poezija, Putopisi, Storytelling, Docuver, Vlog.


Selektori su izdvajali još filmova u programu kao što je „Najlepši dečak na svetu“ Kristine Lindstrom i Kristijana Petrija, švedska priča o Bjornu Andersenu, dečaku iz filma „Smrt u Veneciji“ italijanskog režisera Lukina Viskontija, koji slavi jubilej od 50 godina postojanja.

 Tim povodom će biti prikazana i retrospektiva remek dela ovog antologijskog reditelja – „Roko i njegova braća“, „Sumrak bogova“, „Stranac“, „Gepard“ i naravno – „Smrt u Veneciji“. 

Potrebno je obratiti pažnju i na naslove: “Najgora osoba na svetu” Joakima Trira (Norveška, Francuska, Švedska, Danska), domaći “Mi nismo pokrenuli vatru” Senke Domanović, “Ja sam Greta” Natana Grosmana (SAD, Švedska, Nemačka, UK), „Žene zaista plaču„, „Balada o beloj kravi„, itd.


Žene zaista plaču
MURINA
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here