Slobodna zona na sredini puta – Filmska turneja se nastavlja u još tridesetak mesta u Srbiji

0
Reklama

Od kraja marta, kada jezapočela projekcijama u Brusu, 17. Turneja Slobodne zone do sada je obišladvadesetak opština i gradova širom Srbije, a do njenog završetka, sredinomjuna, u više od trideset mesta publika će moći besplatno da pogleda sedamnajzapaženijih filmova sa prošlogodišnjeg, 18. izdanja festivala.

Pančevo, Ub, Kosjerić,Vrnjačka Banja, Boljevac, Bor, Kanjiža, Opovo, Guča i Rudnik samo su neka odmesta do kojih su već stigla igrana i dokumentarna ostvarenja najrazličitijetematike, od potrage za boljim radnim i životnim uslovima do suočavanja sasopstvenom ranjivošću i brige o deci bez roditelja. 

Trejler – Turneja 17. Slobodne zone -Promo:

„Publika u Boru zahvalna jena mogućnosti da besplatno pogleda zanimljive filmove zbog njihovetematsko-stilske raznolikosti. Dragoceno je što je na turneji i film Časna sestra fudbalski trener primeren mlađim tinejdžerima, koje je mogućeanimirati u saradnji sa prosvetnim radnicima zainteresovanim za podsticanjeradoznalosti i raznovrsnijih interesovanja učenika. Naročito je dobro bilaprihvaćena projekcija realizovana u selu Zlotu. Istakla bih i diskusiju koja sepovela među gledaocima filma Prekovremenirad, namerno prikazanog uoči Prvogmaja“, kaže Violeta Stojmenović, bibliotekarka i urednica programa u Narodnojbiblioteci Bor.


Zoran D. Pantelić, direktor Kulturnog centra opštine Lučani, Guča ističe da je prvi u nizu prikazanih filmova, pobednik Kanskog festivala Trougao tuge izazvao velko interesovanje publike. „Zahvaljujemo FestivaluSlobodna zona što je omogućio da ovogodišnji filmski sadržaji budu dostupnipublici i u manjem mestu kao što je Guča”, izjavio je Pantelić.

Na repertoaru 17. turneje nalazi se pet igranih i dva dokumentarna filma: Trougao tuge u režiji Rubena Estlunda, UtamaAlehandra Loajse Grisija, Prekovremenirad Erika Gravela, NežnoAne Ester Nemeš i Lasla Čuje, Časna sestrafudbalski trener Roberta Buesa, Ljubav, nemačke marke i smrt Džema Kaje i Pisanje vatrom SušmitaGoša i Rintu Tomas.

Trejler – Pisanje vatrom:

Turneja Slobodne zone, koja promoviše neke od najznačajnijih naslova prikazanih na prethodnom izdanju filmskog festivala angažovanih ostvarenja, jedan je od najambicioznijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji. Misija organizatora je stvaranje i odgajanje filmske publike i van većih kulturnih sredina, obezbeđivanjem besplatnih projekcija vrhunskih filmova na velikom platnu i u najskrovitijim krajevima Srbije.

Više o svim mestima i rasporedu projekcija možete pronaći na ovom linku.

Turneju Slobodne zone podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here