Slobodan Trkulja održao dva koncerta – spektakla “Warriors of Light“ u Dubaiju 15. i 16. decembra

0
Reklama

“Moderna tradicija” je za mene ključni element imidža naše zemlje i našeg identiteta”, istakao je Trkulja pred nastup u Dubaiju u okviru Svetske izložbe Expo 2020.

Premijera jedinstvenog muzičko – scenskog spektakla „Warriors of Light“ (Ratnici Svetla), jednog od najcenjenijih muzičkih umetnika iz Srbije Slobodana Trkulje & Balkanopolisa, održana na Paviljonu Srbije u okviru “Expo Beats Festivala” u Dubaiju 15. i 16. decembra.

Kako kažu, glas ovog umetnika je osvojio sve kontinente, a pritom je i kreativni ambasador Nacionalne platforme „Srbija stvara“.

Slobodan Trkulja & Balkanopolis stvaraju uzbudljivu avanturu sa mnoštvom zvučnih tekstura, igrom svetlosnih efekata i senki protkanih modernim i arhaičnim, grlenim pevanjem i vizantijskim napevima, zvucima gajdi i gitara, tambura i bubnjeva, kavala i klavijatura, u izvođenju izvanrednih solista.

Pred koncert pričao je o programu koji će izvesti u Dubaiju, Trkulja priča sledeće:

Pored muzike ovaj put pripremamo i specifičan scenski nastup, sa posebnim akcentom na igri svetla i specijalnim efektima. Imamo odličan tim ljudi koji intenzivno radi na tome da predstavimo Srbiju i našu modernu tradiciju na spektakularan način.“

Trkulja nije propustio ovu priliku da istakne važnost predstavljanja srpskih kreativnih stvaralaca i inovatora na svetskoj sceni:

Srbija je zemlja beskrajnih kvaliteta, zemlja ljubaznih i talentovanih ljudi, bogate istorije koja seže duboko u neolitsko doba. To je zemlja kreativnih stvaralaca, vrhunskih sportista i muzičara koji prepoznaju najtananije emocije, mogu da pokrenu i dirnu u svačije srce i dušu. Za mene, lepota Srbije i njena prepoznatljivost leži u snazi naših korena, naše tradicije, naših običaja, hiljadugodišnjeg negovanja pravoslavlja i generacijama naših predaka koji su temeljno oblikovali karakter naše nacije – dok sa druge strane snažno prihvatamo obilje mogućnosti koje nam donose moderna vremena u kojima živimo.

 “Moderna tradicija” je za mene ključni element imidža naše zemlje i našeg identiteta, istakao je Trkulja pred nastup u Dubaiju u okviru Svetske izložbe Expo 2020.

Imao sam prilike da nastupam na Svetskim izložbama i ranije, ali ovo je prvi put da Srbija, pored muzike predstavlja i kompletnu kreativnu industriju, preko Nacionalne platforme “Srbija stvara”, što je već u domenu kulturne diplomatije”,dodao je Trkulja.


Balkanopolis je srpska grupa koja već 24 godine hrabro menja srpsku i balkansku muzičku scenu stvarajući novi žanr pod nazivom „Moderna tradicija“, a vremenom su stekli reputaciju živog spektakla koji se ne propušta. Njihovi nastupi su daleko od uobičajenih koncerata, jer su pre svega posebno iskustvo rolerkostera emocija koje se ispoljavaju kroz senzacije.

Bend predvodi autentični Slobodan Trkulja, za koga svetski kritičari smatraju da ima „jedan od najlepših muških glasova na Balkanu“ (NRC Handelsblad, Holandija), nazivaju ga „muzičarem sa zaraznom energijom i talentom, koji kod publike budi želju da mu se potpuno preda“ (Trouw, Holandija) i „harizmatičnim multiinstrumentalistom i pevačem neviđenog kalibra“ (NRC Handelsblad).

Njegovo zvučno i emotivno pevanje, uz muzičko majstorstvo na preko 15 instrumenata, pleni publiku širom sveta.

Jedno je sigurno – muzički umetnik Slobodan Trkulja & Balkanopolis je zaista doneo „Modernu tradiciju“ Srbije na Dubai Expo 2020”.

O programu koji je izveo u Dubaiju, Trkulja je istakao: Ponosan sam jer smo u Dubaiju predstavili Srbiju i našu modernu tradiciju na spektakularan način”.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here