Slavni ruski pijanista Andrej Korobeinikov 7. oktobra na Kolarcu u sezoni “Steinway & Sons”

Na programu: Betoven, Šubert, Rahmanjinov, Musorgski

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Na programu: Betoven, Šubert, Rahmanjinov, MusorgskiBEOGRAD, 20. septembra (Tanjug) – Jedan od najvećih i najtraženijih ruskih pijanista današnjice Andrej Korobeinikov održaće samostalan koncert 7. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u okviru ciklusa “Steinway & Sons“.


    Nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadija Volodosa, Jevgenija Sudbina, Elizabet Leonskaje, Andreja Gugnina, Borisa Berezovskog, Denisa Kožuhina i Deneša Varjona, produkcija“Piano Land” i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak uspešnog koncertnog serijala.


  Deveti koncert će beogradskoj publici predstaviti ruskog pijanistu Andreja Korobeinikova, koji važi za jednog od najbolljih i najdarovitijih umetnika savremenog trenutka.


  U ovom projektu koji traje nekoliko sezona, velika imena svetske klasične muzike i umetnosti na klaviru, promovišu “Steinway & Sons“ instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.


Foto: Irene Zandel
Ruski pijanista će se predstaviti sledećim programom: Ludvig van Betoven – „Sonata br. 24, op. 78”, Franc Šubert – “Fantazija Wanderer C Dur, op. 15”,  Sergej Rahmanjinov – “Etide Tableaus op. 39 (3, 1, 6)” i Modest Petrovič Musorgski – “Slike sa izložbe”. 

  Andrej Korobeinikov je rođen 1986. u Rusiji, i već sa pet godina krenuo je na prve časove klavira, a samo tri godine kasnije debitovao je na prvom resitalu.
Kao izuzetno nadareni muzičar, Moskovski državni konzervatorijum Čajkovskog je upisao sa 15 godina.  

Odmah po završetku studija dobio je neobično priznanje „Najbolji muzičar decenije“ i diplomirao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu. 

  Paralelno sa Moskovskim konzervatorijumom, upisao je i Pravni fakultet u Moskvi i stekao diplomu pravnika sa samo 17 godina, tako da je u slobodno vreme kao tinejdžer, objavio je nekoliko akademskih pravnih radova, a postao je i plodan kompozitor muzike i poezije.

   Korobeinikov sada uživa u vrhunskoj karijeri koncertnog pijaniste, nastupajući sa mnogim vodećim svetskim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar BBC/a, Budimpeštanski festivalski orkestar, Koncerthaos orkestar iz Berlina, Simfonijski orkestar NHK/a iz Tokija, Filharmonijski orkestar Sank Petersburga…  

U njegovom kalendaru, solistički nastupi uključuju pozornice najprestižnijih koncertnih prostora na svetu – Concertgebouv Amsterdam, Teatro alla Scala, Tonhalle Zurich i londonski Vigmore Hall. 

Osim toga, Korobeinikov je posvećen kamerni muzičar, a njegov klavirski trio sa Vadimom Repinom (violina) i Aleksandrom Knjazevom (violončelo) nadaleko je proslavljen.


  U karijeri je sarađivao i sa spomenutim kolegom Borisom Berezovskim, kao i Borodin kvartetom.Diskografska ostvarenja Andreja Korobeinikova svedoče o širini njegovog repertoara i jedinstvenim talentima. Njegovi snimci dobili su brojne nagrade, uključujući prestižnu titulu Diapason d’Or de l’annee. Među svojim ostvarenjima, Korobeinikov je snimio kompletna dela za solo klavir Skrjabina i dva Šostakovičeva klavirska koncerta.


Kao kamerni muzičar, ostvario je vrhunske snimke sa Aleksandrom Knjazevim (Brahmsov album, za izdavačku kuću Baierisher Rundfunk) i Johanesom Mozerom (Rahmanjinov i Prokofjev, za “Pentatone”). 


Korobeinikov ima više od 20 međunarodnih nagrada, od kojih su najvažnije – osvajanje Prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Skrjabin u Moskvi (2004) i Druga nagrada, kao i Nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Rahmanjinov u Los Anđelesu (2005).

„Piano Land“ i Kolarac najavljuju i još dva koncerta pijanista u ovoj sezoni “Stainway & Sons” – Beri Daglas 6. novembra (program – Čajkovski, Betoven, Šubert, Musorgski) i Fazil Sej – 18. decembra.
 

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket