SIROVO. ŽANROVSKI AUTORSKI FILM – NOVI PROGRAM FESTIVALA AUTORSKOG FILMA

Benedeta Pola Verhovena u novoj selekciji Festivala autorskog filma

0
Reklama

Sirovo. Žanrovski autorski film novi je program Festivala autorskog filma koji će ove godine imati prvo izdanje. Ova selekcija od šest filmova predstavlja subverzivne, hrabe, sulude, neuravnotežene i jedinstvene autorske vizije provučene kroz prizmu žanra.

„U želji da uspostavimo komunikaciju sa širokim spektrom raznovrsne publike, ove godine osnivamo novi program pod naslovom Sirovo. Pred vama su dela koja se inteligentno obračunavaju sa žanrovskim načelima i filmovi koji ne beže od konfrontacije, nikoga ne ostavljajući ravnodušnim“, kaže selektor programa Stefan Ivančić.

Čast da otvori ovu selekciju ima veliki majstor provokacije Pol Verhoven, autor filmova „Totalni opoziv“ „Niske strasti“, „Showgirls“, i „Svemirski vojnici“, sa svojim novim ostvarenjem „Benedeta“, u kom prisustvujemo strasnoj ljubavnoj vezi između časnih sestara u doba kuge u 17. veku. Zasnovan na istraživanju o stvarnim likovima, časnim sestrama Benedeti i Bartolomei koje su bile kažnjene za svoju vezu, film je premijerno prikazan u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala, a nominovan je i za nagradu Queer Palm. Film će premijerno biti prikazan u Kombank dvorani u subotu, 27. novembra od 21:30.

U selekciji Sirovo naći će se i debitantski film islandskog autora Valdimara Johansona, horor-bajka „Jagnje“. Sa Nomi Rapas, koja je slavu stekla trilogijom „Milenijum“, u glavnoj ulozi, film prati bračni par čija se sumorna monotona svakodnevica menja otkrićem misterioznog novorođenčeta – hibrida deteta i jagnjeta, koje odlučuju da odgajaju kao svoje. Ova autentična priča o roditeljstvu, porodici i prirodi već je prikupila brojna priznanja – od Nagrade za originalnost na Kanskom festivalu, do velikog uspeha gledanosti u bioskopima u SAD.

Saradnik Pola Verhovena na filmu „Robokap“, pionir specijalnih efekata i dobitnik dva Oskara, Fil Tipet, nakon više od 30 godina završio je svoje eksperimentalno stop-motion remek-delo „Ludi Bog“. Ovaj animirani film, jedini takav u programu Sirovo, smešten je u svet čudovišta, neuračunljivih naučnika i ratnih svinja.

U ovoj selekciji naći će se i dobitnik glavne nagrade na festivalu u Lokarnu, „Osveta je moja, svi ostali plaćaju kešom“, indonežanskog reditelja Edvina koji je, prema rečima Stefana Ivančića, „u isto vreme omaž i dekonstrukcija azijskih kung-fu filmova iz osamdesetih, kroz priču o impotenciji glavnog junaka.“

Nakon svog dugometražnog prvenca „Divlji dečaci“, francuski reditelj Bertran Mandiko, vraća se sa naučno-fantastičnim kemp vesternom „After Blue (Nečisti raj)“ koji smešta u daleku budućnost na planeti After Blue na kojoj su opstale samo žene.

Još jedan debitant u ovoj selekciji, španski reditelj Čema Garsija Ibara predstavlja bizarnu i veoma autentičnu mešavinu popularne kulture i društvene kritike provučenu kroz teorije zavere u filmu „Sveti duh“.
 Centralna lokacija festivala tradicionalno ostaje Kombank Dvorana, dok će se program  odvijati  i  u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i na onlajnu –na MojOFF filmskoj platformi.

Kompletne informacije o programu naći će se na zvaničnom sajtu festivala www.faf.rs. Zvanična strana festivala na Fejzbuku je https://www.facebook.com/AuteurFilmFest. Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru i na Instagramu, na nalogu @AuteurFilmFest.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here