ŠESTI BUNT ROK FESTIVAL BIĆE ODRŽAN SLEDEĆE GODINE (2021)

ŠANSA ZA AUTORE BEZ MEDIJSKOG PROSTORA U SRBIJI

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

EXIT FESTIVAL ODLOŽEN ZA AVGUST MESEC

Nakon što je premijerka Vlade Srbije predložila da se festival Egzit ipak održi i to u avgustu,...

DOMAĆI MUZIČARI I DALJE VREDNI U DOBA KORONE (VOL. 6): INSPIRACIJA NEMA KRAJA

ROCK I POP DAME I DŽENTLMENISledi šesti nastavak onih najproduktivnijih muzičara u ovom vremenu vanrednih stanja i...

KLUB FEST U ZEMUNU KONAČNO OTVARA ŠIROM VRATA ZA KONCERTE POSLE PANDEMIJE

OD EYESBURN, PREKO NIKOLE VRANJKOVIĆA I “GIFT” DO ATHEIST RAP-A Stišala se strast oko...

ŠANSA ZA AUTORE BEZ MEDIJSKOG PROSTORA U SRBIJI

Naveliko poznat Bunt Rok Festival RTS-a jedini je televizijski festival takmičarskog karaktera i sada punih šest godina uspešno traje u pogledu istinske afirmacije domaće pop i rok muzike.

Tako je trebalo da bude i ove godine, ali je pandemija na žalost sve to prekinula i definitivno zaustavila i otkazala. Barem za ovu tekuću 2020. godinu.
Sproveden je Javni konkurs, stiglo je 150 prijava iz Srbije i nekoliko zemalja u regionu, da bi stručni žiri odabrao 21 bend.

U Jutarnjem programu RTS- a autorka BUNT festivala i TV formata Branka Glavonjić je juče (petak, 22.05.) obrazložila odluku u vezi sa 6. Bunt Rok Festivalom.


Prenosimo izjavu u celini.

Zbog novonastale situacije izazvane korona virusom, odlučili smo da su zdravlje i bezbednost naših takmičara prioritet, i zato ćete kvalifikacione emisije 6. Bunt Rok Festivala biti u prilici da gledate tokom aprila i maja 2021. godine, a finale, tradicionalno, u junu.

Između ostalog, još je neizvesno koji će se letnji festivali održati ove godine, što znači da bi pobednički i najbolji bendovi ovogodišnjeg izdanja ostali uskraćeni za jednu od najvažnijih nagrada našeg festivala – Bunt Rok Turneja. Poručujem svima koji su se prijavili da budu strpljivi, da ne odustaju od svog autorstva i stvaralaštva, svoje muzike i da u narednih nešto manje od godinu dana iskoriste za poboljšanje svojih pesama i izvođačkih sposobnosti. Uvideli smo da su ljudi širom sveta saglasni da je ovo vreme kada se treba okrenuti sebi i svom radu, unapređenju svojih mogućnosti. Bunt Rok Festival od naših takmičara ne odustaje i potrudićemo se da im damo poseban prostor od septembra ove godine, kako bismo im nadoknadili vreme koje su zbog „vis major“ okolnosti – izgubili.“

Kroz Bunt Rok Festival prošlo je više od 800 bendova, a 120 je prvi put dobilo priliku da predstavi svoj umetnički rad. Tokom pet godina festivala, muzika 15 pobedničkih i najbolje plasiranih bendova je izuzetno raznovrsna, a različite su i same grupe po svemu.


Slobodno mogu reći, a i rezultati to potvrđuju – da smo ustupanjem medijskog prostora Javnog medijskog servisa i omogućavanjem nastupa na koncertima, festivalima i drugim vidovima afirmacije bendova oko Bunt Rok Festivala, zaista započeli period podrške i razvoja nove srpske rok scene, i to onih autora i bendova koja trenutno nemaju svoj medijski prostor u Srbiji.“ – ističe Branka.

Bunt Rok Festival RTS- a prepoznat je kao platforma za razvoj muzičke scene i veću prisutnost novih generacija koje poseduju autorski potencijal, a nemaju medijski manevar i šansu da predstave to što rade.

Branka Glavonjić je veoma optimistična i smatra da svi pobednici polako pronalaze svoj put na aktuelnoj rok sceni u Srbiji. Veoma je ponosna na grupe „Dingospo Dali“, „Viva Vops“, „Sergio Lounge“ i „Lagana Sreda“. Ipak, ona ne zaboravlja ni one bendove koji nisu dobili nagrade na Bunt festivalu ali su ocenjeni od strane stručne javnosti i publike kao „sveža krv“, odnosno kao nove snage srpske rok scene.

Autorka Bunt Rok Festivala i emisije „Bunt“ na RTS-u oformila je i BUNT stage na Beer festu 2019. kao prvi iskorak ka novoj sceni i konceptu ovog velikog muzičkog događaja sa barem 100 000 posetilaca dnevno.

Za ovu 2020. godinu najavljeno je i specijalno izdanje PGP RTS– a kao kompilacija najbolje plasiranih pesama sa prvih pet Bunt Rok festivala.
Prva žena BUNT-a napominje da će sam CD biti predstavljen na posebnom događaju, kojim će se najaviti 6. Bunt Rok Festival, i ako sve bude teklo po planu, 2021. godina će kroz Bunt Rok Festival i emisiju Bunt biti u znaku novih progresivnih rok bendova i autora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

ARSENAL FEST U DRUGAČIJEM IZDANJU OVOG LETA !

Planirani program Arsenal Festa usled svima dobro poznate situacije sa globalnom pandemijom Kovid-19 neće biti održan...

Online muzička konferencija “Audience development within classical music” u sredu (27.05.) i četvrtak (28.05.)

Promocija umetnika i odnos sa publikom ZANIMLJIVA panel konferencija na engleskom jeziku preko interneta biće održana sutra i u četvrtak na temu...

KLUB FEST U ZEMUNU KONAČNO OTVARA ŠIROM VRATA ZA KONCERTE POSLE PANDEMIJE

OD EYESBURN, PREKO NIKOLE VRANJKOVIĆA I “GIFT” DO ATHEIST RAP-A Stišala se strast oko opasnih vesti, izolacije, karantina, vanredno...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!