Serija koncerata „Muzikom kroz muzeje Vojvodine” u Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci tokom septembra

Nastavak uspešnog ciklusa “Muzikom kroz muzej” u Beogradu na sceni Istorijskog muzeja Srbije

0
Reklama


Nastavak uspešnog ciklusa “Muzikom kroz muzej” u Beogradu na sceni Istorijskog muzeja Srbije

VOJVODINA, 28. avgusta:
Istorijski muzej Srbije iz Beograda i udruženje „UNICA ART” u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama u Vojvodini i uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, pokrenuli su realizaciju ciklusa koncerata „Muzikom kroz muzeje Vojvodine”, po ugledu na uspešne dve sezone tog projekta u prestonici Srbije na pozornici Muzeja.

Ovaj ciklus samim tim predstavlja razvoj ili nastavak ciklusa tih beogradskih koncerata koji su se održavali uglavnom jednom nedeljno u Istorijskom muzeju Srbije, i plod je želje da se i publici u muzejskim ustanovama širom Vojvodine predstave atraktivni programi popularne i klasične muzike u izvođenje afirmisanih i značajnih muzičara.

Na prvom koncertu u petak 2. septembra od 20 časova u Narodnom muzeju Kikinde nastupiće „Beogradski gudački kvartet”, koji čine violinisti – Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević, Ivana Gladović-Erčić na violi, i Dušan Stojanović na violončelu.

Na programu su kompozicije Hendla, Mocarta, Borodina, Mokranjca, Gardela, Pijacole i Brubeka, a pored njih, kao već poznata specifičnost svih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzeje Vojvodine”, biće izvođena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Koncert dua „Shake & Spear” 10. septembar Gradski muzej pri KC u Bačkoj Palanci
Tokom septembra slede nastupi dua „Shake & Spear” koji čine violinista Ivan Simeunović i pijanista Milivoje Veljić (poznat po duetskim koncertima sa operskom umetnicom Branislavom Podrumac) – 10. septembra u Gradskom muzeju pri Kulturnom centru u Bačkoj Palanci i 26. septembra – kamernog ansambla „Duo moderato” (gitarista Milan Ignjatović i violončelistkinja Jasmina Mima Vrbanić) u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertima ciklusa „Muzikom kroz muzeje Vojvodine” poznato je da to mogu uvek učiniti odmah sutradan na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, koji je nedavno dobio značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni.

Svi koncerti se snimaju i emituju brzo, tako da publika neće ostati uskraćena za gledanje, makar online sledeće večeri.

Kamerni ansambl „Beogradski gudački kvartet”CIKLUS KONCERATA
Petak, 02. septembar 2022.

u 20.00 časova
Narodni muzej Kikinde
Trg srpskih Dobrovoljaca 21, Kikinda

Program koncerta:

G. F. Hendl – Pasakalja

V. A. Mocart – Divertimento u F-Duru
Alegro – Andante – Presto

A. Borodin – Nokturno

Stevan Mokranjac – iz „Rukoveti“ (aranžman Marko Aleksić)

K. Gardel – Tango

A. Pijacola – Adios Nononjo

D. Brubek -Take Five

Mikino Kolo (iz arhiva Istorijskog muzeja)

Koncert kamernog ansambla „Duo moderato” 26. septembar u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here