Serija koncerata “Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji”

SANU od sutra počinje bogat umetnički i muzički program

0
Reklama

Nakon uspešno realizovanog ciklusa putujućih izložbi „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“, koji je omogućio da se publika širom zemlјe upozna sa kapitalnim umetničkim delima članova SANU, Srpska akademija nauka i umetnosti iz Beograda pokrenuće u oktobru seriju koncerata pod nazivom „Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji”.

Prvi u nizu koncerata biće održan sutra, 6. oktobra, u Leskovcu, nakon čega će slede izvođenja u još osam gradova u Srbiji (Leskovac, Niš, Kragujevac, Knjaževac, Zaječar, Subotica, Novi Kneževac, Novi Sad, Beograd).

Na programu će biti reprezentativna dela umetničke muzike 20. i 21. veka koju su komponovali uvaženi kompozitori-članovi SANU: Stanojlo Rajičić, Vlastimir Peričić, Vlastimir Trajković, Vasilije Mokranjac, Ljubica Marić, Dejan Despić, Isidora Žebelјan, Svetislav Božić i Ivan Jevtić.

Kompozicije su namenjene širem spektru instumenata (klavir, glas, violina, viola, violončelo, flauta, oboa), a izvođači su mladi priznati muzičari: Igor Dražević, klavir; Vladimir Gligorić, klavir; Dušan Panajotović, violina; Borislav Čičovački, oboa; Marko Marković, oboa; Ivan Jarić, violončelo; Mina Gligorić, sopran; Minja Marčetić, flauta i Marina Popović, viola.
Ovaj projekat, koji ima za cilј negovanje srpske muzičke kulture i decentralizaciju srpskog kulturnog prostora, pokrenut je na inicijativu akademika Vladimira S. Kostića, predsednika SANU.

Pred početak svakog koncerta, predsednik SANU ili neko od kompozitora akademika daće uvodnu reč.
Na taj način će se publici približiti misija SANU, a ujedno će biti promovisana nacionalna muzika, koja je od velikog značaja, a nepravedno zanemarena, i više izvođena i priznata u inostranstvu.
Projekat je podržan i većim delom finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here