Sedmi Dok’n’Ritam od 14 do 17-og juna pod sloganom Password: KoordinateAntiratne#

0
Reklama

Sedmo izdanje festivala muzičkog dokumentranog filma Dok’n’Ritam održaće se u Domu kulture Studentski Grad, u terminu 14 -17-i jun.

Godina je 2022; Nad planetom iscrpljenom pandemijom, nadvila se strašna senka: u jednom njenom delu traje ratni sukob,čije su posledice uveliko vidljive,a neizvesnost bliske budućnosti čini nas uplašenim i nepoverljivim.Ogroman značaj umetnosti, posebno muzičke i filmske, u prethodnim dramatičnim civilizacijskim periodima jeste istorijska činjenica, o kojoj se stalno iznova govori i koja se stalno iznova istražuje.

Program festivala D’n’R uvek je povezan sa trenutkom u kojem se održava. Ove godine prvi put takmičarski program donosi filmove iz celog sveta. Bazična tema nekih od njih jeste uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo, neretko u formi dvosmerne analize, u kojoj se istražuje i uticaj muzike u doba trajanja ratnih sukoba. Sa druge strane, činjenica je da je muzički dokumentarni film ponovo, i ove godine ovenčan Oskarom ( “Summer of Soul”) govori nam tome da ovaj podžanr ima sve važniju ulogu u filmskom stvaralaštvu; samim tim,  antiratna poruka, koju nosi svaki muzički dokumentarac , bez obzira na centralnu temu priče, postaje lakše vidljiva. Filmove sa svih koordinata, na sedmom Dok’n’Ritmu, ujedinjuje ova poruka, pod sloganom Password: DNR7KoordinateAntiratne#

Festival otvara film Laurent Garnier:Off the Record, 14.6. a u narednim festivalskim danima, takmičarski filmovi iz selekcije Planeta, vode nas na karneval u Brazilu, čuvene rock klubove Portugala i Finske, upoznaćemo tursku minstrelsku tradiciju…Regionalna selekcija donosi priču o antiratnoj muzičkoj manifestaciji, „Koncert za Mir“, održanoj u Kragujevcu 1991. Priče svedoka i arhivski materijali, čine upečatljivu sliku atmosfere, u trenutku u kom počinju ratni sukobi u SFRJ. Sa druge strane, u okviru programa Planeta, film Glasovi sećanja, rekonstruiše devojački orkestar Aušvica, na temelju izvornih svedočanstava preživelih iz ovog logora. Regionalna  takmičarska selekcija donosi nam  i priče o Dalekoj Obali u Americi, „rudarskom “ rokpankfolk bendu OrlekUskršnjem Rock Maratonu…Proći ćemo kroz karijeru benda El.Org,  dugu četiri decenije,  ispričanu kroz pokušaj organizovanja slavljeničkog koncerta u doba Kovida. Činjenica je da su dvehiljadite, u velikoj meri, obeležile dame na muzičkoj sceni regiona. Kako izgleda put do stejdža, iz ženskog ugla, i šta se dešava kad se reflektori ugase, imaćemo priliku da saznamo premijerno u takmičarskom programu. 

Sekcija Work in Progress predstavlja nam muzičke dokumentarce u radnom procesu : U različitim fazama produkcije, nalaze se filmovi o kompozitoru Lazi Ristovskom, grupi SMAK, svetski uspešnom operskom pevaču Željku Lučiću, YU Grupi.

Posebni programi Posvete umetnicima koji su nas napustili između dva izdanja : pričaćemo o Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću.

Specijalne projekcije donose dva dokumentarca: jedan je film o „kralju romske muzike“ Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu. Posle velikog uspeha igranog filma „Toma“, biće zanimljivo pogledati dokumentarni prikaz života ovog velikog umetnika.

Program Notabooknam donosi knjigu Kako (ni) je propao rokenrol u Srbiji (1991-2017).

U okviru programa Koncerti DnR, kao i prethodnih godina u saradnji sa BUNT rok festivalom, pravimo nove *dokumente našeg ritma. Koncert Zatvaranja prirediće nam grupa S.T.R.A.H. Biće i nekih scenskih Iznenađenja*

Pristupite slobodno, ulaz se ne naplaćuje. Ali…morate imati password.

https://www.doknritam.com/

Tizer DNR 7 :

Organizatori festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam su UG Dok’n’Ritam i Dom kulture Studentski grad.

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam podržali su Filmski Centar Srbije, SOKOJ, Ministarstvo kulture i Informisanja RS, Grad Beograd, nacionalna platforma Srbija Stvara

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here