Sedam srpskih filmova u domaćem takmičarskom programu 14. izdanja „Beldocsa“ (od 9. do 16. septembra)

0
Reklama

BEOGRAD, 5. avgusta: Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma „Beldocs“, koji će biti održan od 9. do 16. septembra, predstaviće u srpskom takmičarskom programu – sedam najnovijih dugometražnih dokumentarnih filmova domaćih autora.  

Oni će se takmičiti za festivalska priznanja: za najbolji film domaćeg takmičarskog programa, najbolju fotografiju i za najbolju montažu, a pokrovitelj nagrada je Filmski centar Srbije. 

Nakon svetske premijere na jubilarnom 50. festivalu u Roterdamu i učešću na prestižnim festivalima dokumentarnog filma širom sveta, srpsku premijeru imaće film “Pejzaži otpora” Marte Popivode

  Film predstavlja putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Sonja pripoveda priču pejzažima njene revolucionarne mladosti – šumama i planinama Srbije i blatnjavim terenom Aušvica – zabeleženih onako kako izgledaju danas, kao i njenim malim stanom u centru Beogradu gde živi sa mužem i mačkom. 

Odmah posle svetske premijere u takmičarskom programu “East of the West” prestižnog festivala u Karlovim Varima (Češka republika), na Beldocs stižu “Koreni” Tee Lukač, duboko intiman film budući da je sniman u rediteljkinom rodnom mestu Dvoru na Uni, koji je napustila sa šest godina zbog rata. Međutim, “Koreni” nisu film o ratu već o pričama koje se bore da ne budu zaboravljene. Ovaj dokumentarac čine priče koje nosi sedam različitih grupa putnika, simbolično uređene tako da prate životni ciklus, od detinjstva do starosti i finalnog odsustva.  

Ostvarenje “Sent Kler Cemin, Psiha” Svetlane Cemin predstavlja intimni portret vajara postmoderniste Senta Klera Cemina i dubok odraz na stvaranje njegovog remek-dela “Psiha”. Ovaj dokumentarni film snimljen je u periodu od pet godina i odražava proces stvaranja “Psihe” od početne faze, u njegovom studiju u Bruklinu, preko završnih radova u Kini i posete Brazilu odakle potiče, do krajnjeg odredišta u Klivlendu u Ohaju. 

U filmu “Telenovela, sivo u koloru” reditelj Filip Martinović, rođen u Beogradu a odrastao u Barseloni, postavlja sebi jednostavno pitanje – odakle sam? U potrazi za odgovorima, zajedno sa Etiopljankom Ašom, čija je prošlost još komplikovanija od njegove, odlutaće na daleka mesta na kojima im se priviđaju scene iz španskih serija. 

Kroz projekat “Ptica”, mladi srpsko-američki reditelj Oliver Ćirić prati život Martija, uličnog zabavljača u Bostonu i pita se: “Da li je klovn danas mrtav?”.
 Autor u svom debitantskom dugometražnom dokumentarnom filmu istražuje da li svrha klovna kao izvođača odumire i bledi, i to ne samo zbog pandemije korona virusa, već kao grana umetnosti uopšte, i na tom putu stvara emotivan portret potpune predanosti jednom danas zanemarenom umeću.  

U filmskom delu “Zemlja” reditelj Marko Šipka slika Smiljku, staricu koja živi sama na rubu šume, okružena napuštenim kućama, nemim ostacima rata, koja se bori da živi od zemlje i u skladu sa okruženjem. Dokumentarac prati Smiljkinu dnevnu rutinu, naglašavajući specifičnu, usporenu prolaznost vremena, duboku povezanost sa prirodom i radost i slobodu koju donosi samodovoljnost. 

Iz prestižnog programa „Burning Lights“ festivala „Visions du reel“ u Nionu (Švajcarska) dolazi duhoviti igrano-dokumentarni film “Dida” bračno-rediteljskog para Korine Švingruber Ilić i Nikole Ilića. Ovaj film prati Nikolu koji je napustio Srbiju da bi sledio svoje srce u Švajcarskoj, pa od tada njegov život dele dve zemlje i tri žene: njegova majka, baka i supruga. Kako njegova baka počne da se stara o njegovoj majci, sa dosta poteškoćač, odgovornost pada na Nikolu. 

Pored ovih sedam dokumentaraca takmičarskog programa, u drugim programskim celinama 14. Beldocsa biće prikazano još nekoliko kratkih i dugometražnih dela srpskih autora ili koprodukcija u kojima je značajno učešće domaće kinematografije.  

 U programu “Povetarac” publiku očekuje kratki srpski dokumentarni film “Posedim i poćutim ni o čemu” Nikole Stojanovića, u programu “Naslovna strana” film “Pomirenje” Marije Zidar, realizovan u koprodukciji Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova, a u programu “Pejzaž” srpski film “Prokop” Danila Stanimirovića.  

U selekciji “Specijalne projekcije” biće prikazani britansko-slovenačko-hrvatsko-bosanskohercegovačko-srpsko-severnomakedonska koprodukcija “Sava” Metjua Somervila (Velika Britanija, Slovenija, BiH, Hrvatska, Srbija, Severna Makedonija), srpsko-hrvatsko-bosanskohercegovačko-poljsko-američka koprodukcija “Veštičji kotao” Branislava Jankića (Srbija, BiH, Hrvatska, Poljska, SAD), kao i na otvaranju Beldocsa, već najavljeni film “Fejt i Branko“ rediteljke Ketrin Hart. 

Tokom ovogodišnjeg Beldocsa biće prikazano 100 filmova u već poznatim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana, Udarni termin i drugim. U istim terminima biće održan i Beldocs Industry uz podršku EU kroz program Kreativna Evropa i podprogram MEDIA: Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries for Kids & Youth i Beldocs Market. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here