Sećanje na Džima Stajmana, oca simfonijskog rokenrola – Koju njegovu pesmu najviše volite?

0
Reklama

Kao što je poznato, rokenrol ima raznorazne podžanrove, a jedan od onih koji privlače pažnju je i simfonijski rok. Ljubitelji muzike su za oca ovog pravca proglasili Džima Stajnmana (1947-2021), koji je iza sebe ostavio ogroman broj hitova, od kojih su neki vanvremenski.

Radio je i kao aranžer, pijanista i pevač. Njegov rad obuhvatao je pesme u žanrovima savremene za odrasle, rok, ples, pop, muzičko pozorište i filmsku muziku. Napisao je pesme za Boni Tajler i Meat Loaf-a, uključujući „Bat Out of Hell“ (jedan od najprodavanijih albuma u ​​istoriji), a takođe je napisao i producirao „Bat Out of Hell II: Back into Hell“ i album Boni Tajler „Faster Than the Speed of Night“.

Njegovi najuspešniji singlovi sa top lista su „Total Eclipse of the Heart“ (Boni Tajler), „Making Love Out of Nothing at All“ (Air Suply), „I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)“ (Meat Loaf), „This Corrosion“ i „More“(The Sisters od Mercy), „Read ‘Em and Weep“ (Beri Manilou), „Never Forget“ (Take That), obrada pesme Selin Dion“It’s All Coming Back to Me Now“ (prvobitno objavljen u Stajnmanovom projektu Pandora’s Boy) i hit grupe Boyzone „No Matter What“ (prvi i jedini singl grupe koji je bio popularan i na top listama u SAD).

Stajnmanov jedini solo album „Bad for Good“ objavljen je 1981. godine.

Stajnmanov rad proširio se i na muzičko pozorište, gde je započeo svoju karijeru. Džim je bio zaslužan za knjigu, muziku i tekstove za „Bat Out of Hell: The Musical“, kao i za tekstove za „Whistle Down the Wind“ i muziku za „Tanz der Vampire“.

Ljudi su govorili da je bio eksentrična i komplikovana ličnost, a njegovim radom su mnogi bili oduševljeni.

BEN MILLER\FLICKR

Prisetimo se i nekih pesama koje je komponova Džim Stajman.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here