Sastav „Corda piano trio” premijerno nastupio u subotu, 29. aprila u Novom Sadu 

Uspešno vatreno krštenje za mlade umetnike

0
Reklama

Uspešno vatreno krštenje za mlade umetnike

NOVI SAD, 30. aprila – Muzički sastav „Corda Piano Trio“ je premijerno održao koncert na pozornici Gradske koncertne dvorane u Novom Sadu u subotu, 29. aprila. 

Trio čine – jedna od najperspektivnijih mladih violinistkinja Una Stanić, jedan od vodećih mladih umetnika na našoj sceni – violončelista Nemanja Stanković i najistaknutiji pijanista svoje generacije – Vladimir Milošević. 

Oni su udružili svoje talente i kreativne snage u sastavu “Corda Piano Trio”, koji se ove noći prvi put predstavio novosadskoj publici. 

Koncertu je prisustvovao i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane, proslavljeni violinista Stefan Milenković, koji godinama živi i radi u Novom Sadu. 

 Koncert su počeli sa kompozicijom „Klavirski trio, opus 120“ francuskog autora Gabrijela Forea (Pamije, 1845 – Pariz, 1924), sa tri stava kao posebne celine – „Allegro ma non troppo“, „Andantino“ i „Allegro vivo“. 

Kako je objasnio Nemanja Stanković, ovim izvodjenjem u subotu oni su obeležili jubilej, 100 godina od objavljivanja tog dela.

Francuski kompozitor Fore bio je orguljaš u pariskim crkvama, profesor i direktor Konzervatorijuma u Parizu, a uz Kloda Debisija i Morisa Ravela, smatra se osnivačem francuske kompozitorske škole. 
GABRIJEL FORE
Violončelista Stanković je publici bio vodič kroz program, pravi domaćin, želeo je da im što više približi repertoar, te je otkrio da će naredna kompozicija – klavirski trio „Tronožac“ (prvi stav) savremenog kompozitora Ivana Brkljačića (46) biti izvedena premijerno, za novosadsku publiku. 

Kompozitor je najmlaži laureat „Mokranjčeve nagrade„, autor primenjene muzike za mnoge predstave po Beogradu (BDP, JDP, Narodno pozorište, Bitef teatar, Atelje 212), Srbiji (Zrenjanin, Vršac, Subotica), regionu (Banja Luka, Podgorica) i inostranstvu (Mađarska, Nemačka). Inače je doktor umetnosti, profesor i prodekan na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

Dve izvedene kompozicije kao da su za trio umetnika bili samo uvod, jer je usledio najkompleksniji, najzahtevniji i mnogima najizazovniji kompozitor svih vremena – Sergej Rahmanjinov (Rusija, 1873 – SAD, 1943). Veoma predano i iscrpno, „Corda Piano Trio“ izveo je Rahmanjinovo delo idealan za tu njihovu formaciju – „Elegični trio br. 1“.

Nakon izvođenja, koje je bilo vrhunski virtuozno, pomalo iscrpljen od tolikog zahvata višeslojne kompozicije, Nemanja Stanković je objasnio da su uvrstili ovog ruskog umetnika i genija u program, da mu posvete 150 godina od rođenja i 90 godina od smrti.
Rachmaninoff, Sergei Vasilievich, 1873 – 1943, Russian pianist, composer and conductor. Sergei Rachmaninoff sitting at the piano. Photo.,Image: 293401445, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia
Sergej Vasiljevič Rahmanjinov smatran je za najvećeg pijanistu 20. veka koji je imao antologijske tehničke mogućnosti i neprikosnoveni osećaj za ritam, veoma težak kao kompozitor za interpretaciju, o čemu je govorio čuveni australijski film „Sjaj“ (Shine, 1996) Skota Hiksa, u kome je Džefri Raš osvojio Oskara za najbolju glavnu ulogu.

Trio ovih muzičara koji je osnovan prošle godine, postao je nedavno deo prestižne evropske umetničke mreže „Le Dimore del Quartetto“, koja unapređuje kamernu muziku i evropsku kulturnu baštinu. 

 Koncert je u programu imao još jednog savremenog autora, čestog saradnika svo troje muzičara pojedinaćno – Igora Andrića i njegovo delo „Klavirski trio br. 1″, te je kompozitor bio prisutan na izvodjenju, i izašao na pozornicu da se zahvali umetnicima na veoma uspešnoj interpretaciji.  

Onda se koncert bližio kraju, te je na listi ostao još samo ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič (Sankt Peterburg, 1906 – Moskva, 1975), umetnik neoklasicizma, koji je stvarao u vreme Sovjetskog saveza, često „prisutan“ na repertoarima klasične muzike na Kolarcu i širom Srbije. 


Ipak, na bis su ostavili jedno prijatno iznenađenje.Dmitrij – Šostakovič
Pijanista Vladimir Milošević se tada prvi put obratio publici i izrazio zadovoljstvo što premijerno zajedno nastupaju „baš u ovako fantastičnoj zgradi Gradske koncertne dvorane“, i otkrio da su za sam kraj skoro 90-minutnog koncerta, ostavili odlomak iz kompozicije „Zima“ iz velikog ciklusa „Četiri godišnja doba“ popularnog argentinskog autora „novog tanga“ Astora Pjacole (1921-1992).
Upravo je Pjacola često na repertoaru koncerata Stefana Milenkovića i mnogih drugih umetnika klasične muzike ili savremenih ansambala u Beogradu. 

Troje mladih umetnika nosioci su mnogih nagrada, a nastupali su već sa svetskim virtuozima, kao i na festivalima i takmičenjima.

Tako je Una Stanić još 2014. godine postala najmlađi član Bečkog kamernog orkestra, Nemanja Stanković bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona, a Vladimir Milošević proglašen je umetnikom u usponu, od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka nakon čega je svirao sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali “Merkin hall” u Njujorku. 

Una Stanić je finalista i nosilac nagrada međunarodnih takmičenja u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, SAD, Češkoj, Moskvi. 

Nemanja Stanković je nastupao širom Evrope (Austrija, Italija, Francuska, Engleska, Nemačka, Belgija, Švedska, Danska, Mađarska, Poljska, Malta), ali i u Severnoj Americi (u SAD, Kanadi, Meksiku), kao i u Aziji (Japan) i Africi (Senegal i Tunis), a zapažene nastupe imao je i na međunarodnim festivalima: BEMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani, Kotor Art, Čelo fest, ZUM.

Njegov album „Tragovi“ odabran je među pet najboljih ostvarenja za violončelo u 2020. godini, po izboru „Violončelo Fondacije“ iz Njujorka (SAD), a upravo zbog tog albuma, Nemanja je osvojio Nagradu grada Beograda – „Despot Stefan Lazarević„.

Na poslednjem izdanju festivala Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS 2022, Stanković je imao uspešan celovečernji koncert u sali Beogradske filharmonije.  


Astor-Piazzolla-1985
Vladimir Milošević je takođe nastupao na festivalima širom Evrope i sveta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Peterburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre. Koncertirao je i širom Južnoafričke republike – Kejptaun, Johanesburg, Durban, Blumfontein, Port Elizabet, kao i u Australiji – Sidnej, Kanbera i Melburn. 

Redovno nastupa i kao kamerni muzičar sa solistima, kao što su Stefan Milenković, Roman Simović, Dmitri Prokofiev, na festivalima u Rusiji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Srbiji.

Sa Stefanom Milenkovićem je imao zapažene nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji kao i nedavno na festivalima Arsana u Ptuju (Slovenija) i Ohridsko leto u Ohridu (Severna Makedonija).  

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket

Gradska koncertna dvorana foto V. Veličković
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here