Sastav „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ održao sinoć (19.06.) koncert u Beogradu kao proslavu 10 godina postojanja

Muzičko putovanje kroz šest studijskih albuma i zavođenje, hipnotisan je publike

0
Reklama


Muzičko putovanje kroz šest studijskih albuma i zavođenje, hipnotisan je publike

BEOGRAD, 20. juna – Medjunarodni popularni sastav “Barcelona Gipsy balKan Orchestra” – BGBO sinoć (19. jun) je održao veoma uspešan i strastven koncert na pozornici Botaničke bašte “Jevremovac” u Beogradu pred nekoliko hiljada posetilaca.

„Dobro veče, dragi ljudi, divno je videti vas u ovako ogromnom broju i komotno možemo da kažemo da je još jedan naš koncert u Beogradu bio rasprodat. Drago mi je da se vidimo nakon toliko teškog perioda za nama, nadamo se da je sve to konačnozavršeno, obratio se publici lider benda, kontrabasista Ivan Kovačević, Beogradjanin koji živi u Barseloni, aludirajući na pandemiju korona virusa i muzičkog zatišja od pune dve godine.

Ovo evropsko putovanje počinjemo sa pesmom za koju nam je potreban glas andjela”, napomenuo je Kovačević uz uvek široki osmeh.

Začuli su se prvi taktovi pesme “Marijo deli bela kumrijo”.

photo Marko Đukić
Photo Marko Djukić
Pevačica Margerita Abita iz Italije uključila se na pozornici od treće, vokalne numere, nakon dve instrumentalne kompozicije.

„Drago mi je da se ponovo vidimo, volimo kad smo kod vas. Prošle su tri godine. Mnogo smo srećni što možemo ponovo za vas da sviramo,” na skoro čistom srpskom jeziku je govorila Abita, i na engleskom dalje komunicirala sa fanovima, ali je povremeno ubacivala reči na srpskom. 

Tako su se nizale pesme “More Sokol Pie”, “Tisom tiše”, “Od Ebra do Dunava”.


Međunarodni sastav „Barcelona Gipsy balKan Orchestra” sinoć je pred zaista nepreglednim brojem posetilaca održao energičan i snažan koncert koji je oduševio čitavu reku njihovih fanova.


Nastup vesele atmosfere je održan u sklopu muzičkog ciklusa “Garden Sessions” započet leta 2021. na istom mestu, i prethodne dve noći (petak i subota) koncerte su imali Rade Šerbedžija i pop dama Aleksandra Radović.
Etno džez atrakcija “Barcelona Gipsy balKan Orchestra” dolazi u Srbiju u okviru proslave malog jubileja – 10 godina postojanja.

 Ovaj medjunarodni sastav prvi put na turneji predstavlja svoj autorski materijal – instrumentalni i vokalni, i to u triptihu koncerata – u Beogradu, onda na Svetski dan muzike 21. juna u Kragujevcu u Zastavinoj Bašti i u Nišu 22. juna u Banovini.

Podsetimo, bend je imao dva rasprodata koncerta na proleće 2019. u velikoj sali Kolarčeve zadužbine i tada su poslednji put gostovali pre pandemije.

Oni su svetski poznata atrakcija world music scene i rado viđen bend širom sveta koji izvodi pesme na mnogim jezicima: španskom, ruskom, romskom, italijanskom, srpskom…

Sedište benda je u Barseloni (Španija) i trenutno nastupa sa osmoro članova na bini: Margerita Abita (vokal, Italija), Dani Karbonelj (klarinet, Katalonija-Španija), Pere Nolasc (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togjas (perkusije, Grčka,) Oleksandr Sora (violina, Ukrajina).

BGBO Photographer Jordi OliverNa koncertu su predstavili pesme sa šest studijskih albuma – “Imbarca” (2012), “Balkan Reunion” (2015), “Europa cierra la frontera – Soundtrack” (2016), “Del Ebro al Danubio” (2016), „Avo Kanto“ (2018) i poslednji „Nova Era“ (2020), koji i dalje promovišu na svetskoj turneji.

Veliki fenomen je pesma „Djelem Djelem“, čuvena romska himna, koja u njihovoj verziji ima preko 10 miliona pregleda na video platformi YouTube.

Ivan Kovačević – frontmen grupe je rođeni Beograđanin koji već skoro dve decenije živi u Barseloni i sa svojim prijateljima čini upravo bend Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Kao pravi maestro na kontrabasu, umetnik tako zahtevnog i teškog instrumenta uvek u potpunosti daje celog sebe na svim koncertima, što je dokazao i ove magične noći.
Kovačević je i pravi pokretač izvanredne energije u bendu, najviše se preznojava, predano muzicira i pravi izraze lica kao istinski hard rok muzičar, sa sve neobičnom zalizanom frizurom odakle mu šiške redovno lete uvis od strasti sviranja na sceni.

Ova aktuelna godina nam je veoma važna, ali ne samo što uživamo da vas gledamo večeras ovde i što konačno nakon dve godine možemo svuda da sviramo, posebno dalje po Srbiji. Ipak, za tri dana, 22. juna punimo 10 godina, to nam je jako važno“, rekao je Ivan Kovačević i dobio veliki aplauz i dodao joss jedan značajan razlog njihove sreće.

Sada smo konačno krenuli da snimano autorske kompozicije, da promenimo koncept obrada, da ne adaptiramo već postojeće numere. Verujte, veoma je naporno komponovati pesme na šest različitih jezika u našem bendu, ali sve bude na kraju lakše kada imamo toliko talentovane muzičare u grupi“, pohvalio je Ivan sve članove BGBO.Najveće oduševljenje publike svakako je bilo pri energičnom i uvek efektnom izvodjenju narodne makedonske pesme „Jovano, Jovanke“ (poznate su razne verzije kompozicije koje sviraju i pevaju Bilja Krstić, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, nekada i pokojni Toše Proeski). 


Takodje, publika je veoma uživala u naslovu „Ay, Carmela“, nacionalna pesma, omiljena medju Republikancima u Španskom gradjanskon ratu (1936-1939), koju domaća publika poznaje i voli iz obrade Darka Rundeka.

Ova grupa je krajem 2020. objavila spomenuti album “Nova Era” sa novom pevačicom Margeritom Abitom, prisutnom ove noći, poreklom sa Sicilije, sa kojom je snimila obradu “dragulja” balkanske muzike „Marijo deli bela Kumrijo“ koju su prvu pevali i čuvenu pesmu “Ciganine sviraj, sviraj” Silvane Armenulić.
Za sam kraj koncerta od 100 minuta, bend je eksplozivno izveo muziku iz antologijskog hit mjuzikla „Cigani lete u nebo“, popularan kao ruski film i dugovečna predstava Pozorišta na Terazijama već dve decenije.

„Hvala vam beskrajno što ste bili sa nama večeras. Zaista je predivno veče. Nakon koncerta bićemo tu da vam potpisujemo naše diskove i ploče, kao i fotografije. Daćemo vam sve od sebe što možemo. Svuda smo svirali po Evropi i svetu, ali samo ovde u Srbiji i Beogradu možemo lepo pokazati šta je to balkanska muzika“, nadahnuto je za kraj izjavio frontmen benda Ivan Kovačević koji sve vreme trajanja koncerta od 100 minuta nije gotovo nijednom skinuo veoma široki i autentični osmeh sa lica.

Na bis uz horsko pevanje publike izveli su pesmu “Još ne sviće rujna zora”.
Izgleda da je publika očekivala još, možda im nije bilo dosta ni dovoljno, ali bend je ipak završio svoje druženje i razmene hemije sa auditorijumom.
Ovaj ansambl održao je i koncerte u Barseloni i Beogradu 2017. na kojima je gost bio umetnik frule Bora Dugić, dok svoj jubilej od 10 godina postojanja, bend obeležava upravo tokom cele 2022. sa 6 studijskih albuma.

Vodjeni svojim snovima, ovaj slavni sastav iz grada kultnog arhitekte Antonija Gaudija (1852-1926), već je stvorio prvi korak za put koji vodi u budućnost putem originalnih pesama na novom albumu kao novi zaokret i novu fazu u karijeri.

Tradicija muzike balkanskih zemalja je glavni motiv za kreiranje kompozicija ove grupe iz katalonske prestonice.

Grupa je nedavno nastupala već u Beogradu na sceni manjeg, ali popularnog kluba Buddha Bar, kao i na Novosadskom sajmu kada su napravili euforiju i istinski trijumf.


Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket

photo Lejla Trhulj
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here