Sastav “40 Fingers” na 22. Guitar Art festu: “Hvala ti Beograde na magičnoj noći!”

Atraktivno svetsko muzičko putovanje oko sveta za 100 minuta

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Atraktivno svetsko muzičko putovanje oko sveta za 100 minuta


BEOGRAD, 2. juna (Tanjug) – Italijanski gitarski kvartet “40 Fingers” svojim uspešnim koncertom otvorio je sinoć (utorak, 1. jun) 22. Guitar Art festival (GAF) u Velikoj sali Kombank Dvorane u Beogradu pred ispunjenim kapacitetom publike u još uvek aktuelno doba pandemije.

Malo pre prvih taktova majstorske četvorke muzičkih umetnika, publici se obratio pomoćnik ministra kulture i infomisanja Radovan Jokić, koji je zvanično otvorio ovu manifestaciju, uz zahvalnost direktoru Bošku Radojkoviću na izuzetnom naporu da u ovako teško vreme realizuje ambiciozan festival. Naglasio je i to da je direkcija GAF-a uspela da već 22. put, oko jednog instrumenta kao epicentra, proširi čitav jedan prostor i ispuni prazan umetnički svemir.

“Uspeli smo, ovim koncertom nastavljamo tačno tamo gde smo stali prošle godine i sa ovim nastupom Gitar Art fest počinje svoju novu fazu digitalizacije”, istakao je direktor Radojković, aludirajući da je bend “40 Fingers” bio otkazan u poslednji čas pred izbijanja pandemije u martu 2020. i manifestacija je bukvalno bila prekinuta, nakon samo dve noći.

 Od tada su pokušali da ih dovedu još u tri navrata, od proleća do jeseni 2020, van festivala, ali tek sada im je to zaista i uspelo.
Takođe je direktor dodao da je 22. izdanje i presudan momenat za njih u organizaciji i za sve one koji nisu bili u mogućnosti da dođu, jer sada mogu da gledaju direktan prenos nastupa na kanalu RTS 3.

Ljubica Lazić, domaćin i PR menadžer Guitar Art festivala, zahvalila se Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, platformi “Srbija stvara” i mnogim partnerima, prijateljima i sponzorima koji su pružili veliku podršku muzičkoj smotri kroz 22 godine postojanja i istrajavanja.
Čim je bend stupio na scenu, dobio je ogroman aplauz koji se rasplinuo salom, a onda su seli na svoja mesta i atraktivno muzičko putovanje od 100 minuta započeli kompozicijom “Libertango” slavnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole (1921-1992), čijih 100 godina od rođenja slavi skoro ceo svet.
Primamljiva melodija autora neobičnog pravca “novi tango” tek je bila uvod u dalje dinamične gitarske akrobacije u vidu svojih autorskih dela, dok se istaknuti član Emanuel Grafiti nije obratio ljubiteljima gitare na skoro čistom srpskom jeziku.

“Dobro veče, hvala vam što ste večeras sa nama. Drago nam je da smo ponovo ovde nakon dužeg vremena”,
bio je vidno uzbuđen Grafiti, a onda mu je ipak bilo lakše da nastavi na engleskom.

“Ovo je naš prvi koncert posle zaista velike pauze, od kada je krenula ova situacija, ima tome oko 16 meseci. Pre nego što nastavimo, moj kolega ima nešto da vam saopšti”, i predao je reč Andrei Vitoriju.

   Gitarista je takođe na srpskom poželeo svima dobro veče, zahvalio se publici što su došli i podelio sa njima da su u bendu srećni što nastupaju ove noći, sve vreme čitajući taj govor sa papira.

“Sviraćemo vam instrumentalne komade i dela u našem aranžmanu, uživajte”, bio je kratak Vitorio i onda su munjevito zasvirali čuveni hit američke grupe Toto – “Africa” (1982).
Izuzetno privlačne boje svetla su se smenjivale na svakoj sledećoj kompoziciji, tako da je nova numera bila u drugačijoj boji, i tako ukrug, kao vizuelni doživljaj inače prijatnog koncerta.
 
  Istina, dalje je njihov repertoar uglavnom baziran na proverenim hitovima američke i britanske svetske scene, odnosno možda previše popularno i komercijalno za jedan festival koji gradi i gaji umetnički koncept i prosede.

Opet, naravno, i ova vrsta nastupa je veoma neophodna da u ovo zlokobno vreme pandemije raspoloži publiku željnu kulturnih dešavanja, te su oni išli na sigurnu kartu i isporučili jednu vrtešku neprolaznih bisera muzičke istorije – ABBA sa numerom “Mamma Mia!”, Sajmon i Garfankl – “Sound of Silence” (za čuveni film “Diplomac”), The Police – “Message in a Bottle”, Van Halen – “Jump”.

Posebno je uvek zadovoljstvo slušati makar u instumentalu Queen – “Bohemian Rhapsody”, tu zahtevnu, višeslojnu dugačku pesmu, ali i pomalo zaboravljeni biser grupe Dire Straits – “Sultants of Swing”, što su izveli vrhunski uz neprestane aplauze.
Sam idejni koncept ovog kvarteta koji je uveliko popularan van granica Italije, donekle se naslanja na već oproban okvir dua “2 Cellos” zbog sviranja hitova u svojim aranžmanima, a slični su i operskoj atrakciji “Il Divo”, koja je u Beogradskoj Areni gostovala sa velikim uspehom tri puta uvek pred gotovo rasprodatom halom.

 Zanimljivo rešenje su stvorili sa kompozicijom “Disney Medley” koju čini više pesama iz popularnih dugometražnih crtanih filmova Volta Diznija – “Mala sirena” (“Under the Sea”), “Tarzan” (Phil Collins – “You’ll be in my Heart”), “Aladin”, “Lepotica i zver”, a onda im je sedma umetnost bila glavna vodilja, te su briljantno dočarali glavne teme iz ostvarenja “Ratovi zvezda” (Star Wars)i “Poslednji Mohikanac” (The Last of the Mohicans) a izostala je ovaj put “Igra prestola” (Game of Thrones).

Za sam kraj na veličanstvenom bisu publika je horski pevala i tapšala uz antologiju zvanu “Hey Jude” od Bitlsa (The Beatles), čime su ovi momci (uz navedena dva sjajni su bili i Enriko Maria Milanezi i Mateo Brenci) zaokružili celovečernji koncert od punih 100 minuta efektne razmene energije sa publikom.

“Ovo je bila magična noć! Hvala ti, Beograde”, poručio je Emanuel Grafiti u ime celog benda sa velikim osmehom i očigledno punim srcem zadovoljstva i sreće zbog trijumfalnog doživljaja.

Ivan Makragić
A ovako je bilo na susretu sa medijima juče, u utorak, 01.06. povodom početka Guitar Art festivala.

  “Guitar Art” festival (GAF) u svom 22. izdanju počinje večeras koncertom popularnog italijanskog kvarteta „40 Fingers“ u Kombank Dvorani i trajaće do nedelje, 5. juna, najavljeno je u susretu sa medijima u Domu omladine Beograda.

   Tradicionalna muzička manifestacija održava se u saradnji upravo sa ustanovom Dom omladine, a na programu će biti izvedeno osam koncerata u pet dana, na kojima će između ostalih, 3. juna nastupiti i makedonski virtuoz na gitari – Vlatko Stefanovski.
 
 Članovi gitarske senzacije „40 Fingers“ su poručili da će koncert biti prava eksplozija uz puno zabave, jer je akumulirana velika energija muzičara tokom pandemije.
   Oni su bili u planu da nastupaju na GAF 2020, ali sam početak izbijanja epidemije ih je sprečio da održe koncert i morali su da se vrate iz Srbije nazad u Italiju.
   Onda je direkcija GAF-a pokušala da ugovori sa njima samostalan koncert van festivala, sledeći datumi su bili rezervisani, ali se na kraju nisu ostvarili, posle četiri pokušaja.

Bila je veoma teška godina za sve nas, a posebno u Italiji, gde je sve zatvoreno, nema kultnurnih dešavanja. Srce nam je ostalo u Beogradu prošle godine kada smo na žalost morali da se vratimo. Zato ćemo večeras sve to nadoknaditi na koncertu koji će vam se, nadamo se, svideti“, naglasili su momci iz „40 Fingers“.
Direktor GAF-a Boško Radojković istakao je slogan festivala „Digital Revolution“, za koji smatra da je danas u doba pandemije možda adekvatnije da se zove „Digitalna transformacija“ ili „Digitalna tranzicija“.

  Naveo je da su krenuli ambiciozno u održavanje manifestacije uživo, iako epidemija nije završena, a da se danas muzičari i dalje opredeljuju za online nastupe kao klasičan striming.

   Najavio je i saradnju sa Radio televizijom Srbije, koja će na svom Trećem programu RTS 3 prenositi kompletno sve koncerte 22. Guitar Art festa, za sve one koji nisu u prilici da uživaju u svirkama uživo, a takođe se program može pratiti i putem društvenih mreža festivala.

Predstavnik Italijanskog instituta za kulturuRoberto Činkota je izrazio zadovoljstvo što se baš italijanskim sastavom otvara festival, da su ti umetnici jako popularni u svetu, i da se nada daljoj uspešnoj saradnji sa GAF-om.  

Danas, 2. juna je na programu u Domu omladine nastup poznatog portugalskog gitariste Rubena Betenkurta,  a za njim sledi koncert ruskog maestra na gitari – Nikite Koškina.

    „Bio sam više puta u Beogradu, gostovao na festivalu, i uvek mi je zadovoljstvo da dolazim. Beograd možda nije Moskva, ali je izuzetno lep grad. Srećan sam što ću kod vas svirati veoma poseban program sa dragim gostima“, izjavio je ruski umetnik.

   Gošća na tom koncertu je Amalia Miler, mlada srpska umetnica, diplomac sa FMU, koja je zahvalna direkciji festivala što joj je pružila priliku da deli pozornicu sa značajnim muzičarima kakav je Koškin, iako još nije ostvarila dužu karijeru.
  Ali, Koškin ju je pohvalio i istakao da se ne vidi da nema duži staž u muzici koliko je sjajna.

  Dirigent Predrag Gosta će takođe nastupiti na ovom koncertu večeras u DOB-u, a podvukao je zanimljivost da se ta kompozicija izvodi sa čak 24 muzičara orkestra „Makris“ kojim će on dirigovati, u 40 minuta nastupa kroz četiri stava.

   Četvrtak, 3. jun je rezervisan za Vlatka Stefanovskog, koji će imati solo koncert sa gostom Vukašinom Markovićem (lider benda „Irie FM“) takođe u Velikoj Sali DOB-a.
  Stefanovski je tokom pandemije već jednom nastupao u Srbiji, u okviru Beogradskog džez festivala, u decembru 2020, kada je oduševio publiku na rasprodatom koncertu u Kombank Dvorani, gde je na istom mestu takođe opčinio auditorijum za vreme gostovanja na 20. GAF-u.  Iako najavljen, makedonski gitarista se na kraju ipak nije pojavio na konferenciji za medije.

   Petak, 4. jun je određen za dva nastupa na sceni DOB-a, najpre mlade gitarske nade iz Srbije – tandem Vuk Mihajlović i Nikola Jelačić kroz program podrške partnera festivala Erste banke, a onda će se predstaviti izraelski umetnik Tal Hurvic.

   „Ni sam više ne mogu da izbrojim koliko puta sam bio kod vas. Sećam se da sam prvo boravio kao student gitare na radionicama – master klas, onda naredni put već kao izvođač, da bih kasnije obeležio 10 godina, i onda 20 na festivalu
“, prisetio se izraelski gitarista i dodao da ga uvek vezuju divne emocije na povratak u Srbiju.

Amalia Miler 
Poslednjeg dana festivala u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, osim dodele nagrada, biće izveden dugo očekivan i najavljivan koncert kao svetska premijera “Recuerdos de Belgrado” nemačkog kompozitora Hoakima Klerča, koji će i nastupati sa Simfonijskim orkestrom RTS-a. Dirigent je maestro Bojan Suđić, a osim Klerča, sviraće i drugi gitarski solisti – Marko Tamajo, Rafael Aguire i David Martinez.
 
 Istaknuti nemački autor je specijalno po narudžbini festivala gitare komponovao navedeno delo, zato će sada biti svetska premijera, a sastoji se iz dva koncerta, odnosno dve zasebne celine. Prvo poglavlje će biti, kako je navedeno sa orkestrom RTS-a, dok je drugi deo sa spomenutim solistima.

 Kompozitor je otkrio da je pisanje muzičkog projekta ostvareno prema dogovoru sa direktorom festivala Boškom Radojkovićem iz 2018. godine, što mu je bio poseban izazov i zadovoljstvo, jer ranije nije stvarao muziku posebno za neki festival.

Milica Ševarlić ispred Doma omladine je podsetila da je GAF od svojih početaka vezan za DOB, i drago joj je da se tradicija nastavlja sa programima upravo pod krovom ove ustanove.
   Ona je istakla da je sada težište festivala na promociji mladih muzičara što predstavlja veliku podršku, jer je to idealna prilika da se afirmišu na sceni sa iskusnijim kolegama, a ne samo putem edukacije i mnogih radionica.

   Podršku festivalu pružili su i ambasadori Portugala, Nemačke, Španije, Grčke i Izraela, kao i direktorii predstavnici Ruskog doma i Austrijskog kulturnog foruma Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.


Ivan Makragić – Music Pocket / TANJUG

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket