Sastanak Asocijacije filmskih festivala u Leskovcu na 14. LIFFE-u

Na programu danas - “Oaza” Ivana Ikića i “Tereza 37” Danila Šerbedžije

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno
Na programu danas – Oaza” Ivana Ikića iTereza 37” Danila Šerbedžije


LESKOVAC, 19. septembra (Tanjug)
– Sastanak Asocijacije filmskih festivala Srbije danas je održan u okviru 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), a glavna tema bila izrada statuta Asocijacije, saopštila je direkcija festivala.


Sastanku u Leskovcu su prisustvovali: Ognjen Rakčević, koordinator asocijacije, Srđan Savić, direktor niških “Filmskih susreta”, Saša Milenković – direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Nina Latinović sa novosadskog Festivala snimateljskih ostvarenja i Dragan Jović, predsednik organizacionog odbora festivala LIFFE.


Osnivanje asocijacije je veoma značajno, jer predstavlja velike mogućnosti za domaću kinematografiju. Ova asocijacija i festivali koji su u njoj teže ne samo razmeni iskustava, već mogućnostima prijavljivanja na različite evropske fondove”, rekao je Rakčević.


Asocijacija filmskih festivala Srbije osnovana je u junu, a njene članice su: Festival evropskog filma na Paliću, Festival autorskog filma u Beogradu, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, Filmski susreti u Nišu, Festival debitantskog filma u Kragujevcu i Festival snimateljskih ostvarenja u Novom Sadu.


TEREZA 37Dragan Jović ispred odbora LIFFE-a izjavio je da su zadovoljni što su u takvom društvu, jer su mlad festival.


“Asocijacija bi trebalo da se bavi promocijom nacionalnog filma i u domaćim i u inostranim okvirima, kao i promocijom različitih filmskih profesija. Zato je vođeno računa da asocijaciju čine Festivali koji su posvećeni različitim filmskim delatnostima”, istakao je Dragan Jović.


Izrada stauta će omogućiti Asocijaciji da predstavlja festivale koji su u okviru nje na festivalima u inostranstvu, a sam završetak izrade statute očekuje se do kraja godine.

Četvrtog festivalskog dana, večeras će u glavnom takmičarskom programu biti prikazana dva filma, oba na temu osvajanja slobode i potrage za identitetom.

Srpski kandidat za Oskara – “Oaza” Ivana Ikića biće emitovan u Narodnom pozorištu, a hrvatski film “Tereza 37” Danila Šerbedžije, u kojem igra i naš glumac Dragan Mićanović, u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

U istom prostoru biće predstavljena knjiga “Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih događaja” Slobodana Šijana, u kojoj je naš proslavljeni reditelj načinio izbor tekstova u kojima srpski i regionalni pisci pišu o fenomenu filma – Ivo Andrić, Branislav Nušić, Stanislav Vinaver, Boško Tokin, Miloš Crnjanski, Bogdan Tirnanić, Danilo Kiš.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket