Šaban Bajramović dobija postavku u čuvenom američkom muzeju

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Čuveni muzej “Delta Mississippi Blues”, uputio je pismo projekt-menadžeru Nišvil džez festivala u SAD, Jeleni Ivanjac, u kojim se izražava namera o organizovanju postavke o muzičaru Šabanu Bajramoviću. Bajramović bi time postao prvi Srbin i Rom u svetu čiji bi rad i delo bili deo izložbenog fonda te institucije.

Muzej “Delta Mississippi Blues” je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz oblasti delte Misisipija. 

Podsećamo da su ovi muzičari bili jezgro čitavog bluza i džez stilova koji su se kasnije raširili po celoj USAD, i izvršili uticaj na svetsku muziku.

Pored “Delta Mississippi Blues” muzeja, želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko bluz muzeja, među njima i muzej u Nju Orleansu koji je najčuveniji džez muzej.

Direktor tog muzeja, Greg Lambsi, sreo se sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem, upravo u Nju Orleansu, kada je potvrdio dolazak na Nišvil, koji će se, prema najavama, održati od 6. do 15. avgusta. 

Spomenik Šabanu Bajramoviću u Nišu

„Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u Nju Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju”, izjavio je Ivan Blagojević.

U pomenutim muzejima biće snimani delovi dokumentarnog filma Ja sam Šaban, producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Veljka Mirkovića, a u koprodukciji “Optimistic film” i Nišvil džez festivala.

Ja sam Šaban je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi.

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket