Rusko-ukrajinski baletan i glumac Sergej Polunjin: Radujem se da upoznam nove talentovane umetnike iz Srbije

“Zbog cele političke situacije, nisam odlazio iz Rusije punih godinu dana, tako da sam sada evo napravio promenu, koja uvek prija. Volim da dolazim u Beograd, u vašu zemlju, gde uvek imam oko sebe tople, drage ljude”, naveo je baletski igrač, koreograf, model, inače rodjen u Ukrajini 1989. godine.

0
Reklama“Zbog cele političke situacije, nisam odlazio iz Rusije punih godinu dana, tako da sam sada evo napravio promenu, koja uvek prija. Volim da dolazim u Beograd, u vašu zemlju, gde uvek imam oko sebe tople, drage ljude”, naveo je baletski igrač, koreograf, model, inače rodjen u Ukrajini 1989. godine.


BEOGRAD, 18. septembra – Baletski umetnik i glumac Sergej Polunjin sinoć (17.09.) je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta predstavio bogat program svoje Fondacije – “Sergej i prijatelji”, a specijalno za Tanjug – Music Pocket je izjavio da uvek voli da se upoznaje sa novim talentima naše zemlje.


Polunjin je istakao da uvek u Srbiji ima posebnu dobrodošlicu i raduje se da učestvuje u večeri kada se promoviše njegova Fondacija “Sergei Polunin”.  


Uvek sam srećan kada dolazim u Srbiju, ovde u Beograd, barem jednom godišnje kada organizujemo veče Fondacije “Sergei Polunin” i neverovatno mi je koliko cela ta naša priča napreduje. Prija mi da gledam pozitivne rezultate i pregled uspeha za proteklu godinu, što će publika videti i večeras na sceni. Fondacija sve više raste svake godine. Ima toliko talentovanih mladih baletskih igrača u Srbiji”, naglasio je Polunjin.


Umetnik je otkrio da srpske diplomce uspeva da odvede i u takve insitucije kakav je Mihajlovski teatar u Sankt Peterburgu (Rusija). Tamo će onaj odabrani, ovog puta Đorđe Kalinić – imati priliku da tokom četiri godine postane profesionalni baletski umetnik uz sponzorstvo same Fondacije “Sergei Polunin”.


 “Zbog cele političke situacije, nisam odlazio iz Rusije punih godinu dana, tako da sam sada evo napravio promenu, koja uvek prija. Volim da dolazim u Beograd, u vašu zemlju, gde uvek imam oko sebe tople, drage ljude”, naveo je baletski igrač, koreograf, model, inače rodjen u Ukrajini 1989. godine.


Podsetimo, Fondacija Sergei Polunin osnovana je u sezoni 2017/2018., godinu dana nakon što je Polunjin postao srpski državljanin, tako da ima trojno državljanstvo, iz Rusije i Ukrajine.U saradnji sa agencijom “Fabrika” svake godine na velikoj sceni Narodnog pozorišta, organizuje tradicionalno, humanitarno veče „Sergei i prijatelji“, sa ciljem prikupljanja sredstava za nastavak školovanja talentovanih mladih baletana iz Srbije, stipendista Fondacije.


Polunjin je imao velike turneje sa predstavom „Raspućin“ i premijere produkcije po delima Dantea Aligijerija u decembru 2022, a sada je aktuelna velika baletska predstava „Majstor i Margarita“ po istoimenom čuvenom romanu Mihaila Bulgakova.


Izuzetno je dugačka predstava, traje nam puna četiri sata, a večeras ću izvesti jedan odlomak iz tog baletskog komada, zapravo solo iz projekta. Osim toga, izvešću na sceni i solo na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, a za treću izvedbu se još uvek nisam odlučio. Dvoumim se izmedju dva komada, do večeras neću znati koji ću odigrati”, kaže uz osmeh baletan i koreograf.


Fondacija Sergei Polunin je angažovala u predstavama u njihovoj produkciji i već afirmisane Srpske baletske umetnike kao što su Dejan Kolarov (“Romeo i Julija”, “Sacre-Posvećenje”, “Lažni osmeh”), Tatjana Tatić,  Igor Pastor i Jovana Nikolovska za balet “Romeo i Julija”, Ljiljana Velimirov (“Satori”), Đorđe Kalinić (“Raspućin”, “Satori”).


“Mi uveliko radimo sa srpskim umetnicima na svim tim produkcijama, zadovoljstvo je uvek saradjivati sa toliko talentovanih mladih umetnika. Imate stvarno puno talenata ovde”, rekao je Polunjin, i dodao da bi voleo da i on kao baletski igrač učestvuje na nekim od projekata sa srpskim koreografima, ali da se još uvek nisu stekli uslovi za tu vrstu posla.
 

Za Polunjina svetski mediji uvek pišu da je idealan spoj tri najveća umetnika u istoriji baleta, Mihaila Barišnjikova, Vaclava Nižinskog (1889-1950) i Rudolfa Nurejeva (1938-1993).


“Svakako mi prijaju takva poredjenja i ta vrsta komplimenata. Ono što je važno za svu trojicu jeste da, osim što su neosporno izuzetni i vrhunski umetnici baleta, ceo život su posvetili igri, kao izvodjači ili koreografi. Tako je Nižinski bio prvi najpopularniji baletan na svetu, Nurejev je putovao širom planete i osvajao mnoge, a Barišnjikov je postao slavan u Americi, gde je promovisao svoju umetnost i inspirisao mnoge”, naglasio je rusko-ukrajinski umetnik.


On je objasnio da je veoma nadahnut tehnikom koju je koristio Mihail Barišnjikov, onda je realizovao komad sakralnog baleta koji je zasnovan na životu Nižinskog.

Polunjin je podsetio na sam početak svoje karijere, kada je diplomirao na Kijevskoj koreografskoj akademiji,  a onda se priključio the “British Royal Ballet School” sa svega 13 godina, uz podršku upravo Fondacije “Rudolf Nurejev”.  


“Na taj način su sva tri umetnika veoma povezani sa mnom i predstavljaju važan i veliki deo mog života”,
poentirao je Polunjin.
Poslednjih sezona Sergej Polunjin je igrao u velikim produkcijama – “Crvenkapa” u Moskvi krajem 2019., “Pepeljuga”, “Petar i vuk” i “Romeo i Julija” (naravno uloga Romea)na muziku kompozitora Sergeja  Prokofjeva, sa svetskom premijerom 2019. u Areni Verone (Italija), “Raspućin” (muzika Kirill Richter – svetska prtemijera u Londonu Palladium (2019), “Spartak” 2014. u Novosibirsku, “Bajadera” Ludviga Minkusa, “Žizela” na muziku Adolfa Adama, “Krcko oraščić”, “Labudovo jezero” i “Uspavana lepotica” Petra Iljiča Ćajkovskog, “Pepeljuga” Sergeja Prokofjeva, “Alisa u zemlji čuda”, “Don Kihot” prema romanu Miguela de Servantesa, (muzika – Ludvig Minkus), “Kopelija”.

Igrao je takodje i u spektaklu “Fantom iz opere” velikog umetnika Endrua Lojda Vebera kao proslava jubileja – 25 godina na sceni tog mjuzikla u Royal Albert Hall-u u Londonu, a igrao je Fauna i Džejmsa Dina u projektu ”Men in Motion” Ivan Putrova i bio deo koncerta “Bohemian Tune” u Moskvi, gde je učestvovao i slavni francuski glumac Žerar Depardje, u koreografiji upravo Sergeja Polunjina i Alekseja Lubimova.Kao i Mihail Barišnjikov, Polunjin je postao poznati glumac, pretežno u američkim filmovima, koji je on ocenio taj uspeh kao da je dobio na lutriji, tako da mu je taj sjaj veoma prijao.


Prvu ulogu je dobio 2017. u detektivskom filmu “Ubistvo u Orijent ekspresu” prema romanu Agate Kristi, u režiji glumca Keneta Brane, onda su usledili – akcioni “Crveni vrabac” (Red Sparow, 2018) Fransis Lorens,Bela vrana” (The White Crow), o životu Rudolfa Nurejeva, u režiji glumca Ralfa Fajnsa, bajkoviti “Krcko oraščić” Lasa Halstroma, dokumentarci “The Dancer” i “Sergei: Unplugged Cinema” (2020) o Polunjinu.


 Ipak, sada mu je karijera glumca na pauzi, jer poslednji put je igrao u melodramskom trileru “Simple Passion” libanske rediteljke Daniele Arbid, iz 2020. godine, za vreme pandemije korona virusa, a Polunjin ima svoje vidjenje trenutne situacije.


Prvo je korona virus dosta usporio i poremerio produkciju filmova u Holivudu, sve se manje snimalo, ili se realizuje za striming platforme, ne toliko za bioskop. Nakon toga, zbog poznate situacije u moje dve zemlje Rusije i Ukrajine, zatvorila su se vrata u Holivudu. Pre više od godinu dana je trebalo da igram u jednom filmu, ali kako je sve krenulo ovako, nisam bio u prilici da glumim. Sve je to dosta stvar politike. Tako da moj savet producentima u Americi jeste – slobodno me angažujte, voleo bih da ponovo radimo zajedno”, poručio je Polunjin i dodao da donekle shvata da u SAD ne žele da rizikuju i angažuju inostrane umetnike što bi im moglo doneti probleme u osetljivoj situaciji na relaciji Ukrajina – Rusija, jer se ipak veliki budžeti ulažu u proizvodnju filmova na zapadu.

Karijeru je započeo 2006. godine, a sa 19 godina je postao najmlađi prvak Londonskog kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće, a kasnije i direktor.


Nastupao je u Milanskoj skali, Londonskom Royal Albert holu, Boljšoj teatru, Pozorištu Stanislavski u Moskvi i drugim baletskim scenama širom planete.


Zato sam se okrenuo više uživo projektima, lepše je kada nastupate direktno pred publikom. Neke zemlje su nam zatvorene za nastupe, trenutno je tako i ne krivim nikog azbog toga. Istina, nedostaju mi sve te zemlje sada, Italija, Engleska, želeo bih da se vratim i tome, ali sam vremenom počeo da istražujem i druga tržišta kao što su Kina i Indija. Zašto da ne, svaka promena prija”, ocenio je Sergej Polunjin za Tanjug – Music Pocket.


Umetnik ima tri državljanstva – srpsko, rusko i ukrajinsko. Stvara širom planete, od Engleske, preko Rusije do Italije, a onda i Amerike gde je do skoro snimao filmove i u njima imao zapažene uloge. Kako se oseća čovek kada je na više strana sveta odjednom?


“Moram reći da je veoma zabavno toliko putovati, mada nisam siguran da je u većoj meri produktivno za kreativnost kada toliko putujete. Onda ste konstantno na putu, niste ni tamo ni vamo, svuda ste pomalo, nemate kontinuitet da se zadržite na jednom mestu. Ipak, to je jako zavisno i stimulativno za um. Svaki čas ste negde drugde. Onda kada imate manje opcija za tolike turneje, kao sada što mi se desilo, onda ste više skoncentrisani za rad, stvaralaštvo”, zaključio je Sergej Polunjin za Tanjug  – Music Pocket.


Održano humanitarno veče Fondacije „Sergei Polunin“ u Narodnom pozorištu (17.09.)


BEOGRAD, 18. septembra  – Humanitarni događaj Fondacije “Sergei Polunin” kao Gala program baletske umetnosti održan je sinoć (nedelja, 17.09.) na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

  Umetničko veče „Sergej i prijatelji“ u saradnji sa agencijom „Fabrika„, na čelu sa ukrajinsko-ruskim baletanom realizovano je sa ciljem prikupljanja sredstava za nastavak školovanja talentovanih mladih baletskih umetnika iz Srbije, stipendista Fondacije Sergeja Polunjina.

Vesna Mandić ispred agencije „Fabrika“ je istakla da je baletan i glumac Sergej Polunjin izuzetan kao čovek, human, čaroban, trudi se da pomogne mladima, i sa svojom Fondacijom će uspeti večeras u nameri da se sakupe sva neophodna sredstva za školovanje srpskih baletskih igrača.

Mandić je otkrila da Polunjin od 2017. ima srpsko državljanstvo, tada je nastupio u Narodnom muzeju, zavoleo našu zemlju, Beograd u koji dolazi barem jednom godišnje i ima svoga omiljena mesta u prestonici koja redovno posećuje.

Predstavnici Fondacije „Sergei Polunin“ su istakli da oni nemaju materijalne koristi, već im je jedini interes da pomognu i podrže školovanje mladih talenata koji žele da im balet bude profesionalni poziv.

Program večeri je počeo sa projekcijama video materijala o aktivnostima Fondacije Sergei Polunin za sezonu 2022/2023, gde je prikazan i portret baletana, koreografa i glumca Polunjina, kroz njegovu naraciju, te je sve ličilo na trejler za budući dokumentarni film o njemu.

Tu su predstavljene velike baletske produkcije na kojima je radio u poslednje vreme – „Raspućin“, „Majstor i Margarita“ (traje četiri sata) prema romanu ruskog klasika Mihaila Bulgakova, „Bolero„, i spektakl balet prema delima Dantea Aligijerija.

Nakon video portreta Polunjina, usledile su takodje video prezentacije stipendista Fondacije koji su na školovanju u inostranstvu i onih što su po završetku školovanja dobili angažmane na najprestižnijim svetskim balestkim scenama.
Uživo program je naravno očekivano započeo Sergej Polunjin sa jednim solo performansom kao prolog za dalju mozaičnu strukturu.

Solisti i ansambl baleta Narodnog pozorišta iz Beograda su imali svoj prostor: Ljiljana Velimirović, Ada Raspor i Milena Ogrizović u odlomku „Ruska igra“ iz „Labudovog jezera“ Petra Iljiča Čajkovskog, na koreografiju čuvenog Konstantina Kostjukova.

Iz ovog ansambla nastupali su još – Teodora Spasić i Petar Dorčevski sa segmentom „Pa d’esclave“ iz baleta „Gusar“ Adama Adolfa (nova produkcija NP u Beogradu, povodom 100 godina sektora Baleta) u koreografiji Bahrama Juldaseva, Ljiljana Velimirović – „Esmeralda“ (varijacije) Cezare Punji, i ponovo Petar Dorčevski – solo, u koreografiji Milana Gromilića na uživo izvodjenje hit pesme „Hurt“ američke pop pevačice Kristine Agilere.

Prvaci Nacionalne opere i baleta iz Skoplja – Hristina Nakjevska i Balaš Locei izveli su „Pas de deux“ iz baleta „Don Kihot“ Ludviga Minkusa, po romanu Miguela de Servantesa (koreografija – Marius Petipa) i „Gospodjice iz Avinjona„, balet ovog teatra na muziku makedonske pop pevačice Kaliopi (koreografija – Olga Pango). Takodje, „Don Kihot“ je još jednom bio predstavljen kroz solo „Ciganska igra“ Tijane Sebez, na koreografiju Vladimira Vasiljeva.

Soliskinja baleta Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada – Rajna Remović je izvela „Pakita“ (varijacija) Ludviga Minkusa i opet koreografa Mariusa Petipa.

Tri vrhunska izvanredna solo nastupa Sergeja Polunjina su oduševila publiku, ostala dva su bila posebno zahtevna, prvi kao odlomak kompleksnog baleta „Majstor i Margarita“ i drugi na muziku P. I. Čajkovskog.

Fondacija Sergei Polunin osnovana je 2018., godinu dana nakon što je Polunjin postao srpski državljanin, tako da ima trojno državljanstvo, pored Rusije i Ukrajine.

Karijeru je započeo 2006., sa 19 godina je postao najmlađi prvak Londonskog kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće, kasnije i direktor. Nastupao je u Milanskoj skali, Londonskom Royal Albert holu, Boljšoj teatru, Pozorištu Stanislavski u Moskvi.

Fondacija ima cilj ulaganje u produkciju baletskih predstava, i u talentovanu decu koju prepoznaje Polunjin, kome je Fondacija „Rudolf Nurejev“ pomogla na samom početku karijere.

Tako njegova Fondacija omogućava školovanje mladih baletskih umetnika na svetskim baletskim akademijama, angažuje ih u baletskim predstavama u njihovoj produkciji i omogućava im svetsku promociju.

Jedan od ciljeva Fondacije je edukacija koreografa i baletskih pedagoga kroz radionice i kampove, a učestvovali su i u otvaranju Narodnog muzeja Srbije u Beogradu sa nastupom Polunjina.

Osnovni i glavni cilj ove večeri bio je da se obezbede sredstva za nastavak školovanja stipendista Fondacije, koja moraju biti uplaćena do kraja godine. Tako su istakli iz Fondacije velikog baletana da su sigurni da će putem donatora i kompletnog prihoda od prodaje karata večerašnjeg programa, sakupiti kompletan iznos neophodan za nastavak školovanja svih stipendista.

Ivan Makragić

TANJUG * Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here