Ruski pijanista Dmitrij Aleksejev 8. aprila u Kolarčevoj zadužbini u okviru serijala “Stainway & Sons”

Na programu kompozicije Johana Bramsa i Roberta Šumana

0
Reklama

Na programu kompozicije Johana Bramsa i Roberta Šumana


Nakon uspešno održanih koncerata pijanista Andreja Korobeinikova (Rusija), Berija Daglasa (Irska), Fazila Saja (Izrael) i Valentine Lisice (Ukrajina), Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru “Stainway & Sons” koncertne sezone 2021/2022. zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

 Što se tiče svetskih imena klasike, 8. aprila će premijerno u Beogradu nastupiti ruski pijanista Dmitrij Aleksejev, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Jedan od najcenjenijih svetskih umetnika, barda pijanizma, predstavnik jedne od najvećih ruskih škola klavira predstaviće kompozicije Johana Bramsa i Roberta Šumana.

Dmitrij Aleksejev će 8. aprila u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u 20h izvesti sledeći program:

Johan Brams:

· Dva koralna preludijuma za orgulje, op.122 br. 6 i br. 10 (transkripcija D.Aleksejev)

· Sonata br.3 f-mol, op. 5

· Horski preludijum, op. 122, br. 8 (transkripcija D. Aleksejev)

Robert Šuman:

· Fantazija, C dur, op.17

Nedavno je u londonskoj Vigmor dvorani sa istim programom, održao koncert Sećanje na Baškirova, posvećen njegovom nedavno preminulom profesoru Dmitriju Baškirovu.
Facebook: https://www.facebook.com/steinwaysezona/
Instagram: https://www.instagram.com/steinway_koncertna_sezona/


«Steinway mi pruža sve boje i kolorite, koji su mi potrebni da napravim muziku.»
Dmitrij Aleksejev

 
Ruski pijanista Dmitrij Aleksejev jedan je od najcenjenijih svetskih umetnika. Počeo je da svira klavir sa 5 godina.

Godinu dana kasnije, njegov talenat ga je odveo u Moskovsku Centralnu muzičku školu, a zatim na Moskovski konzervatorijum, gde mu je profesor bio istaknuti sovjetski pijanista i pedagog Dmitrij Baškirov.


Tokom postdiplomskih studija, učestvovao je na nekoliko međunarodnih takmičenja, osvojivši vrhunske nagrade na takmičenju Marguerite Long u Parizu 1969. godine, na takmičenju George Enesku 1970. u Bukureštu i na takmičenju Tchaikovsky 1974. u Moskvi. 

Onda 1975. godine jednoglasno je dobio prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Lidsu u Engleskoj, upisavši se u istoriju kao prvi prvoplasirani pijanista koji dolazi i Sovjetskog saveza.

Njegovi resitali na vodećim svetskim koncertnim pozornicama i koncertni nastupi sa najprestižnijim orkestrima obezbedili su mu poziciju jednog od „najistaknutijih pijanista tog vremena“ (Dejli Telegraf).Sedamdesetih godina Dmitri Aleksejev je debitovao u Londonu, Beču, Njujorku a njegovu karijeru obeležili su koncerti sa svim vodećim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Čikaški simfonijski orkestar, Filadelfijski orkestar, Kraljevski Koncertgebau iz Amsterdama, pet londonskih orkestara, Orkester de Paris, Izraelska filharmonija i Minhenski bavarski radio.

Redovno se vraća u Rusiju i često svira sa filharmonijom Sankt Peterburga.


Njegov bogat repertoar, čiji je deo i snimljen, uključuje između ostalog dela Šumana, Bramsa, Prokofjeva, Šopena,  Rahmanjinova i  Šostakoviča. Održao je svetsku premijeru Pendereckog koncerta za klavir na Pekinškom festivalu sa Kineskom filharmonijom.

Dmitrij Aleksejev je napravio vrhunske snimke za EMI, BMG, Virgin Classics, Hiperioni ruske produkcione muzičke kuće.


Njegovi diskovi uključuju klavirske koncerte Šumana, Griga, Rahmanjinova, Prokofjeva, Šostakoviča, Skrjabina, Medtnera i solo dela Baha, Bramsa, Šumana, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova, Prokofjeva.

Nakon njegovog snimka Virgin Classics kompletnih Rahmanjinovih preludija, koji je osvojio Edisonovu nagradu u Holandiji, BBC Music Magazine je rekao: „On je istovremeno aristokratski pijanista, grandiozan i verodostojno poetičan. Ovo je inspirativan disk.“


Snimak Skrjabinovih kompletnih klavirskih sonata objavio je 2012. Brilliant Classic. Nakon toga, 2015. usledio je snimak kompletnih Skrjabinovih Etida. 2018. je snimio i  Skrjabinove kompletne Preludije a 2021. je izašao disk sa kompletnim klavirskim delima Skrijabina.Fasciniran muzikom ovog velikog pijaniste, Aleksejev i sam kaže:

«Skrijabin je sa svojim taletom otišao predaleko, pa ga je Gospod uzeo rano».

Ne treba izostaviti ni činjenicu da je Dmitrij Aleksejev 2015. snimio svih 55 Šopenovih mazurki za Narodni Institut F. Šopena, u okviru «Bele serije» izvedene na savremenom Steinway klaviru a ne na istorijskom klaviru. Aleksejev za Šopena kaže:

«Kad god sviram Šopena, njegova muzika u meni  izaziva suze. Šopenova muzika je muzika lepote i zaista je nesto posebno. Zadire direktno u dušu»


Pored uspešne koncertne karijere, Aleksejev je jedan od najčuvenijih klavirskih pedagoga, predaje na Kraljevskoj akademiji u Londonu. Takođe, Aleksejev je i čest umetnički direktor i rezidentni umetnik mnogih festivala kao i član žirija na najprestižnijim svetskim međunarodnim pijanističkim takmičenjima, uključujući takmičenja Lids, Šopen (Varšava), Van Kliburn, Santander, Betovena (Beč) i Čajkovskog (Moskva).Dmitrij Aleksejev je ekskluzivni Stainway umetnik i ovo je njegovo prvo gostovanje u Beogradu.

 Koncertni pijanista i jedan od najcenjenijih pedagoga za mlade pijaniste kaže:

«Tehnika jeste važna ali za mene najznačajnija stvar je ličnost, kako klavir zvuči pod prstima pijaniste kao i smisao i lepota muzike. Kako muzičar razume dušu muzike.»

«Kad god sviram Šopena, njegova muzika u meni  izaziva suze. Šopenova muzika je muzika lepote i zaista je nesto posebno. Zadire direktno u dušu.»

«Ovaj veliki pesnik klavira zagrejao nam je srca svojim briljantno artikulisanim sviranjem. Zrelim, zvonkim jezgrom svake note»

Hilari Finč, The Times

Oficijelni sajt:                         https://imgartists.com/roster/dmitri-alexeev

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here