Ruska grupa „Shortparis“ održala sinoć (14. januar 2023.) prvi koncert u Beogradu: Superheroji osvojili prestonicu

Kada nedostaju reči da se opiše ovako jedan moćan kulturni događaj

1
Reklama


Kada nedostaju reči da se opiše ovako jedan moćan kulturni događajBEOGRAD, 15. januara – Ruski pop rok bend “Shortparis” prvi koncert u Beogradu održao je sinoć(14.01.) u sali “Amerikana” Doma omladine, u organizaciji inostrane kuće “Connected Agency”.

Odavno se nije dogodilo u muzičkom svetu kod nas da se napravi toliko ogroman red za ulazak koji se prostirao u čitav luk ispred ove ustanove kulture sve do Makedonske ulice, gotovo bez kraja.

Takodje, nastao je samim tim zastoj oko ulaska, u toj meri da je koncert, umesto u 20h, počeo tek u 22 sata.

Koncert ove noći bio je pravi društveno kulturološki fenomen, jer su publiku, barem 90% činili – Rusi, kao izvanredan pokazatelj koliko njih uveliko boravi u Srbiji i Beogradu od kada je početkom 2022. krenula situacija sa Ukrajinom.
Svi redom su bili strpljivi u čekanju puna dva sata da koncert konačno počne.

Avangardni sastav iz Sankt Peterburga premijerno je nastupio u petak veče (13.01.) u Srbiji na Dočeku – manifestaciji u Novom Sadu, uoči veoma obimne muzičke proslave Srpske nove godine.
Bend stvara jedinstvenu muzičku estetiku kroz istraživanje i kombinovanje dark elektronike, dens ritmova, post-panka, eksperimentalne nojz muzike, akustičnih šansona, avant-popa, dark vejv, art pank izraza, sve je veoma zarazno, primamljivo, uvlači se pod kožu.
I kad ne znate njihove pesme, one vas odmah osvajaju i prijanjaju vam za sva čula savršeno.


Kvartet – pevač Nikolaj Komjagin, gitarista Aleksander Ionin, i bubnjari Pavel Lesnikov i Danila Kholodkov (svira i perkusije), izvode numere na maternjem ruskom, ali i na engleskom i francuskom jeziku.

Aktuelna turneja 2022/2023 im obuhvata rodnu Rusiju, upravo grad Sankt Peterburg, naravno Moskvu, kao i državu Latviju (svirali su u glavnom gradu Rigu), i dobar deo Evrope – Nemačka (Berlin, Hamburg, Vupertal), Holandija (Amsterdam, Gronigen), Češka republika (Prag, Brno), Poljska (Varšava, Vroclav, Poznanj), Mađarska (Budimpešta, ovde su svirali u četvrtak, 12. januara).

Koncert sinoć kod nas su krenuli sa duhovnom religioznom pesmom “Novoe Novoe”, da bi nastavili čitav jedan niz – “TuTu”, “Chto-to osoboe vo mne”, “Govorit Moskva”, “Kokoko / Stuktury ne vyhodyat na ulitsy”, i sve vreme su od starta dinamično i šarmantno skakali po bini.

Bubnjar sa perkusijama i frontmen pevač ove noći bili su kao uključeni na struju, neverovatno je koliko su sve vreme skakutali, trošili se, igrali u mestu, razmahivali rukama, kao u transu, delirijumu, fantaziji.

Okosnicu koncerta u Beogradu i na celoj turneji čini presek četiri studijska albuma – “Docheri” (2013), “Paskha” (2017), “Tak zakalyalas stal” (2019), “Yablonny sad” (2021) uz EP – mini-albume – “The Daughters (B-Sides)” (2013), “Zov ozera” (2022 – muzika iz pozorišne predstave „Čuvajtevaša lica“), “NOVOE NOVOE” (2022).

Osvojili su mnoge nagrade u domovini i inostranstvu, a nastupali su i kao predgrupa raznim bendovima kao što je nemačko-britanski duo “Lebanon Hanover” (takodje su gostovali u novembru na sceni “Amerikana” Doma omladine Beograda).

Nakon što su već osvojili titulu “najboljeg živog nastupa u Rusiji”, članovi benda nastavili su da stvaraju inostranu karijeru gde su prepoznatljivi po teatralnim, ekstravagantnim i veoma atraktivnim nastupima bliskim praksi performansa u savremenoj umetnosti, što su ubedljivo dokazali i pokazali sada u Beogradu.

SHORTPARIS Foto – Yuri Gryaznov

Foto: Yuri Gryaznov
Nikolaj Komjagin, pevač benda „Shortparis“ je takođe i filmski glumac: kratkometražni film “Complex Subject” u kome on igra glavnu ulogu, osvojio je nagradu na Kanskom festivalu 2019. godine.

Dinamični bubnjar sa neumoljivom i neuništivom energijom, nije umeo da stane, košulja mu je ubrzo bila natopljena znojem, tako da ju je morao skinuti i ostati go do pasa, i time pokazao maštovite tetovaže.


Set lista je uključila pesme “Polomalo”, “Natashenka”, “Strashno”“, „Lyubov”, “Yablonny sad”, „Amsterdam”, „Novokuznetsk”, “Tak zakalyalas’ stal'“, „Getto v ozere“.

Bubnjar perkusionista i pevacc su podijum i dalje koristili za vrhunski muzički performans koji se teško može rečima opisati i dočarati.

Obojica su podigli na znatno jači nivo svoj nastup koji je više od koncerta, pozorišta, vizuelnih umetnosti.

Njih dvojica su osmislili atraktivnost koja je sve ostavila bez daha – na sredini sale, u publici, gde je smeštena tonska tehnika, postavili su još jedan bubanj i tamo su se preselili, prvo umetnik perkusija i kasnije za njim pevač, a to beše tako nevidljivo i neprimetno, a oni su bili kao madjioničari i iluzionisti.


Repertoar od 20-ak pesama se bližio kraju – „Skuka“, „Styd“, „Polovina“, „Prazdnik nozhej“, „Nashe delo zrelo“, „Novokuznetsk“, a oni su medju publikom izvodili baš samo finale.

Igrali su se maštovito, pretežno ruska publika je bila u transu i euforiji, uživala da ih gleda kako se ovi supeheroji razmenjuju – pevač ostane na audio platformi sa auditorijumom, a bubnjar se prebaci na binu, i tako nastavljaju muzički spektakl bez granica.

Ipak, iako sa skoro supersoničnim moćima i nadljudskom snagom, i oni su od krvi i mesa, tako da su nakon 80 minuta završili koncert, bez bisa, bez novog druženja sa oduševljenom ruskom publikom koja je neprestano očekivala i tražila još, čak se i imao utisak da će se vratiti.
Ipak, ovi apsolutni superheroji su odlučili da time završe ovu bogatu i višeslojnu svirku.


Sigurno će se bend „Shortparis“ često vraćati u Srbiju, za početak zbog još svojih sunarodnika, ako se situacija nastavi.

Connected Agency za veoma kratko vreće će dovesti još ruskih muzičara u Srbiju – bend “Oligarkh” će imati dva nastupa: 19.01. – Kulturni Centar LAB (Novi Sad) i 01.02.— Kulturni centar Grad (Beograd), kao i umetnicu Monetočku – rusku pop senzaciju, koja će nastupiti sa svojim popularnim hitovima i novim pesmama 3. februara isto u “Amerikani”.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket


Reklama

1 KOMENTAR

  1. Održali *drugi* koncert u Beogradu 🙂

    Slušali smo ih pre dve godine u bašti Dragstora, gde su još više oduvali publiku zbog samog prostora i intimnije atmosfere ♥

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here