Rumunski reditelj Andrej Mažeri od 2022. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

Umetnik će postaviti trilogiju antičke tragedije - Bakhe“, „Kralj Edip“ i „Antigona“

0
Reklama


Umetnik će postaviti trilogiju antičke tragedije – Bakhe“, „Kralj Edip“ i „Antigona


Poznati rumunski reditelj Andrej Mažeri tokom sledeće godine će postaviti na scenu Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu triptih predstavu zasnovanu na tri antičke drame „Bakhe“, „Kralj Edip“ i „Antigona“, saopštila je direkija Drame SNP-a.

 Želim da saznam o vašoj kulturi od srpskih umetnika i glumaca, jer raditi na drugom jeziku nije jednostavno, a radio sam tako u Mađarskoj, iako ne govorim ni mađarski, ni srpski. Zato mislim da su probe veoma važne”, istakao je rumunski pozorišni reditelj.


   “Kada gledate premijeru, vi ne vidite reditelja. Ne želim da me ljudi vide. Ja uživam u umetnosti koju stvaram tokom proba, i ta dva meseca koliko ćemo probati, su veoma važna – da se sprijateljimo tokom procesa. Mislim da je to najvažnije”, smatra Mažeri.

   Zamisao umetnika je da to budu tragedije „Bakhe Euripida, „Kralj Edip“ i „Antigona“ od Sofokla, i on smatra da će ovo biti snažan tekst kao i da mu je izuzetno važno da dobro upozna ansambl, jer jedino tako predstava može da ima dobar ritam.


   Direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović podsetio je da antička tragedija nije postavljena u SNP-u 50 godina, a da Andrej Mažeri, reditelj modernog senzibiliteta, ovakvu formu može da pretvori u veoma zanimljivu, aktuelnu i modernu predstavu.


 
Andrej Mažeri se opredelio za kombinaciju tri antičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj – porodica ili povratak kući. Takođe to ima veze sa temama koje je projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ odredio kao svoje reference za umetničke programe u toku godine titule. Mesec april 2022. godine, što se tiče SNP-a, u sklopu obeležavanja godine titule, biće posvećen upravo Seobama i povratku domu“, naveo je direktor sektora Drame, glumac Milovan Filipović.


    Reditelj Mažeri je završio Univerzitet Babes-Bolyai“ koji se nalazi u rumunskom gradu Kluž-Napoka gde je trenutno na doktorskim studijama.

   Od 2014. godine sarađuje sa mnogim pozorištima, a trenutno u Bukureštu postavlja većinu svojih predstava. Dobitnik je nekoliko nacionalnih nagrada, a proboj dostiže sa predstavom „Las Meninas/Male dvorske dame“ izvedene na Bukureštanskom nacionalnom pozorišnom festivalu, kada postaje jedan od perspektivnijih mladih reditelja u regionu. 

Ljubitelji teatra će tako tokom 2022. godine imati prilike da uživaju u svojevrsnoj trilogiji antičkih tragedija kao poseban autorski pečat, koncept i rukopis proslavljenog rumunskog autora.

SNP u drugoj polovini 160. sezone, svoj repertoar tokom pandemije je kompletirao sa novim projektima kao što su „Deobe“ prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, čija je premijera bila u martu, u koprodukciji sa NP Niš i NP Priština.

Takođe su realizovane i drame „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum” Miloša Nikolića, u režiji Ivana Cerovića, “Velika depresija” Filipa Grujića, reditelja Marka Čelebića, Šekspirova „Bura“ u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i „Višnjik“ Antona Pavlova Čehova, kroz rediteljsko čitanje Radoslava Milenkovića.


    Predstavu „Golmanov strah od penala“ prema romanu Petera Handkea, publika će gledati premijerno 4. septembra na predstojećem izdanju festivala INFANT u Novom Sadu.
  Poznati roman je dramatizovala rediteljka predstave – Ana Đorđević.


Sa probe predstave „Golmanov strah od penala“
Osamnaest mačaka i limar Herman Brum”
„DEOBE“
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here