Roker Nikola Čuturilo Čutura održao unplugged koncert u Studiju 6 Radio Beograda sinoć (24. maj 2023.)

Veoma prijatno i sadržajno muzičko putovanje

0
Reklama


Veoma prijatno i sadržajno muzičko putovanje


BEOGRAD, 24. maja  – Rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura održao je sinoć specijalan, intiman akustični koncert za prijatelje u Studiju 6 Radio Beograda, kao prvi umetnik koji je nastupio u okviru proslave 99 godina postojanja ove medijske kuće. 


Ovim nastupom je na neki način delimično iskombinovao promociju najnovijeg „živog“ albuma „Ljuti Jam (Live)“ i studijskog materijala „Priče iz Depoa“ (2021), oba u izdanju diskografske kuće „Lampshade Media“. 


Foto: Wood
Dobro veče, dobri ljudi. Drago mi je da ste došli večeras. Ono što je sigurno jeste da ste sa nama bezbedni narednih 60, 70 minuta“, poručio je Čuturilo pre prvih taktova i melodija. 

Koncert je započet sa pesmom „Budi se“, da bi nežno svima poručio „Ne brini“, i zaplivao kroz „Reku ljubavi“ („ovom pesmom se vraćamo u dalju prošlost, jer koncert je i zamišljen kao vremeplov“, kaže Nikola) i zaplovio spokojno na „More“. 

„Kada smo dobili ponudu da sviramo večeras kao prvi u nizu povodom obeležavanja 99 godina Radio Beograda, ozbiljno smo se zabrinuli i zapitali zašto baš mi da otvorimo tu seriju koncerata. Onda smo se odlučili da sviramo Unplugged koncert, jer je sam ambijent Studija 6 idealan za takvu svirku. Na koncertu će biti neke kompozicije koje nismo često svirali uživo. Zato isključite ovde vaše mobilne telefone, a uključite slušne aparate“, duhovito je napomenuo rok umetnik, pevač, kompozitor, gitarista, tekstopisac. 


Foto: Wood


Prošle godine početkom juna, Nikola Čuturilo je u Domu omladine Beograda publici pružio dvočasovni koncert, koji je zabeležio Dejan Lalić, a miks i produkciju realizovao Vlada Negovanović. 

Snimak od 20 pesama iz starog i novog opusa beogradskog gitariste i kantautora objavljen je digitalno i na duplom CD-u „Ljuti Jam (Live)“, a sinoć je odabrani auditorijum imao mogućnost da uživo sluša deo tog materijala. 

Nikola je obavestio koga je želeo – „Ja sam čovek tvoj“ ili „Stojim na ulici“ („ovo je klasična migrantska pesma, kad ode čovek u inostranstvo sa velikim koferom, a vrati se bez ijednog“, opisao je duhovito Čutura).

Pesmu „Samo ti znaš“ autor je približio kao jednu lepu ljubavnu, te da misli da su sve njegove angažovane numere zapravo ljubavne, jer „moramo celog života da se borimo za ljubav, kao i slobodu“. Foto: Wood


Foto: Aleksandra Ignjatović
Foto: Aleksandra Ignjatović


Ali kad mu sve prekipi, ume Nikola da vikne „Nosi se“, da bi se vratio u suptilne melodije – „Sanjam te“ (prvi singl i video spot sa novog albuma, gde je igrala glumica Vaja Dujović), ilustracija poslednjeg studijskog albuma, neke od „Priča iz Depoa“. 

„Ljuti Jam“ je moje prvo live izdanje i mnogo mu se radujem. Što sam stariji, živi nastupi su mi sve važniji i svaki sledeći donosi dragoceno iskustvo, neizmerno zadovoljstvo i sreću. To su jedini trenuci u vremenu u kojima zaboravljam na sve“, nedavno je istakao Čutura, povodom izlaska live albuma. 

Repertoar pesama na ovoj svirci uključio je naslov „Patetična„, a pevao je pomalo „Tiho“ („tišina je veoma moćno oružje, ova pesma je napisana za jednog preminulog prijatelja, a posvećujem je svim kolegama koji su nas zauvek napustili“, naglasio je Čutura).

 Nikola Čuturilo je uzeo svoj „Kišobran“, ukrcao se na rokerski „Brod“ da bi se vratio u daleku prošlost sa svojim velikim hitom „Da kažem ti“, te je umeo da posveti pesme damama – Katarini Epštajn sa Radija Beograd ili Sandri Rančić iz festivala “Dok ‘n’ ritam”. 
 
Album „Ljuti Jam“ je prema konceptu podeljen u dve celine i dva diska – na prvom su pesme starijeg opusa iz bogatog stvaralaštva Nikole Čuturila, dok se pesme novijeg albuma „Priče iz Depoa“ nalaze na drugom. 

U istraživanju svoje muzike gde je prisutan oštar zvuk gitare ili su u prvom planu nežne balade iskrenog srca i duše, Nikola Čuturilo uspeva kao i uvek da izbegne zamke štancovanja kompozicija ili komercijale kratkog daha. 


 Nikolu već godinama prate i muzičari koji su učestvovali na koncertu – Goran Stojković – gitara i glas, Dejan Grujić – bas i glas, Darko Grujić – klavijature i glas, Blagoje Nedeljković Pače – bubnjevi, Tamara Marković i Kristina Savić – prateći vokali. 


 Nikola je na kraju najavio zvaničnu koncertnu promociju živog albuma „Ljuti Jam“ za 8. jun u beogradskom klubu Antishop Elektropionir i za 10. jun celovečernji nastup u zemunskom rok klubu Fest. 
Na samom finalu koncerta od skoro 90 minuta, Čutura i ekipa su očitali jednu životnu iskustvenu lekciju – „Slušaj me, sine“ (reditelj ovog spota je Milutin Petrović, autor filma i serije “Nečista krv” (2021)), uz osvešćene angažovane teme – „Neko kao ja„, da bi u finišu svirke svima poželeli – „Dobar dan“. 

Od poznatih ličnosti na koncertu sinoć su bili – Milan Đurđević i Saša Ranđelović Ranđa iz benda „Neverne bebe“, braća Dragi i Žika Jelić („YU Grupa“), Miroslav Cvetković Cvele (do nedavno basista benda „Bajaga i instruktori“), muzičar i izdavač Goran Jović (diskografska kuća „Fidbox“), muzički publicisti Petar Janjatović, Bane Lokner, Ivan Ivačković, bivši muzičar, pisac i novinar Branko Rosić, rok fotograf Brian Rašić, kostimografkinja Jelisaveta Tatić Čuturilo (supruga od Nikole), pevačica benda „The Bite“ – Ljiljana Zdravković, i drugi. 


Beše ovo veoma prijatno muzičko – rok putovanje, a očekujemo Čuturu još na dva junska uživo nastupa.

IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music PocketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here