Rok koncerti “Belgrade Rocks!” 29. i 30. decembra u Beogradu: Električni orgazam, Artan Lili, Bjesovi, Damir Urban, Obojeni program

Težište na alternativnim rok bendovima prvi put za vreme dočeka Nove godine

0
ReklamaTežište na alternativnim rok bendovima prvi put za vreme dočeka Nove godine
BEOGRAD, 14. decembra – Centar beogradskih festivala – CEBEF i ove godine, povodom novogodišnjih praznika, organizuje bogat muzički program “Belgrade Rocks!” dve večeri – 29. i 30. decembra, na Trgu Nikole Pašića, gde će fokus biti na koncertima rok grupa i alternativne scene.


Tako će se u okviru manifestacije “Beogradska zima održati besplatni nastupi 10 poznatih grupa – “Damir Urban & 4”, “Električni orgazam”, “Straight Mickey And The Boyz”, “Kanda, kodža i Nebojša”, “Zoster”, “Bjesovi”, “Paraf”, “Obojeni program”, “Artan Lili” i “Let 3”.


Rokerski zvuk muzičkih umetnika je do sada bio ređe zastupljen u prazničnom programu, a na radost publike ovaj žanr je sada dobio svoje zasluženo mesto na novogodišnjoj sceni, a ulaz je za sve koncerte – slobodan.


Prve večeri 29.12. nastupiće hrvatski muzičar Damir Urban sa svojim pratećim sastavom “Urban & 4”, kao jedan od najznačajnijih pevača regiona u poslednjih tridesetak godina.


Nedavno su objavili najnoviji singl “Sama”, a popularne su i njihove pesme “Budi moja voda”, “Sutra ćemo pričati”, “Priđi mi bliže”, “Iskra”, “Ne brini”.


Poslednjih godina Urban nastupa često u Beogradu pretežno u klubovima kao što su Elektropionir, Subbeerni centar, u okviru festivala “Kontakt”, ali i na sceni BitefArtCafe, gde je svirao ove jeseni.


Električni orgazam, photo by Mikica Andrejić

Onda sledi beogradski rok bend “Električni orgazam” osnovan je 1980. godine, nedavno su u Kombank Dvorani Beograda proslavili jubilej od četiri decenije postojanja, a onda su imali svirku i u Tvornici kulture u Zagrebu.

Ova grupa je u više od 40 godina karijere izdala 12 studijskih, 7 živih i 3 kompilacijska albuma.

Početkom 1981. godine sa beogradskim grupama “Idoli” i “Šarlo akrobata” snimili su zajednički album “Paket aranžman” na kojem su bili zastupljeni sa pesmama „Krokodili dolaze“, „Zlatni papagaj“ i „Vi“, a širom čitavog regiona popularni su im hitovi: “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, “Da si tako jaka”, “Bejbe, Ti Nisi Tu”, “Kapetan Esid”, “Spojimo se sad”, i mnogi drugi.

U Beogradu često sviraju u Domu omladine, kao i na Beer festu na Ušću.

Nedavno su imali uspešne koncerte u Zaječaru i Subotici, a nekoliko puta im je odložen nastup u Novom Sadu, koji bi trebalo da se kad tad izvede.


Straight Mickey and the Boyz, Foto: Milan Stošić
Kanda Kodža i Nebojša, Foto: Renato Miskolci
Zoster, foto by Toni Kvesić
Tog prvog dana treći po redu će svirati alternativni rok bend “Straight Mickey and the Boyz”, nastao 2009. godine, imaju poznate numere – “Dalek Svet”, “Haos radi”, “Ne osećam se dobro”, “Ponovo se Budim”. Grupu su osnovali Miodrag Cicović (gitara, vokal), Boško Mijušković (bas-gitara, vokal) i Danilo Luković (bubanj, vokal).
Mijušković i Luković su takođe članovi grupe “Škrtice” sa Zoranom Kostićem Canetom (Partibrejkers), a Cicović je komponovao muziku za film “Kralj Petar Prvi” reditelja Petra Ristovskog i producenta – glavnog glumca Lazara Ristovskog.

Kanda, Kodža i Nebojša” (KKN) počeli su karijeru davne 1990. godine, i za tri decenije rada objavili su devet albuma, često nastupaju u Beogradu po klubovima, i na festivalima.

Peti i poslednji bend prve večeri na planu jeste “Zoster” iz Bosne i Hercegovine,osnovan 2000. godine, sa četiri studijska albuma i znanim pesmama – “Kuda idu svi ti ljudi, „Volio sam te“, „Budi svoj“, „Vrijeme će doći“.

Ti albumi se mogu podeliti u 2 faze prema zvuku i poetici: prvoj fazi pripadaju albumi „Ojužilo“ i „Festival budala“, a drugoj „Imači kada“ i „Srce uzavrelo“.
Dok je prva faza mladalačka i angažovanija, druga je zrelija i introvertnija.


Bjesovi, foto Mikica Andrejić

Drugo veče, 30. decembra sviraće pank rok atrakcija “Bjesovi” iz Gornjeg Milanovca, prisutni na srpskoj sceni od daleke 1987, koji su postali poznati 1993. godine nakon pobede na „Gitarijadi” u Zaječaru.
Diskografiju grupe “Bjesovi” predstavljaju 6 studijskih i dva koncertna albuma, a svirali su u poslednje vreme dosta po Beogradu sa hitovima “Dar”, “Kad se ruke moje vezane razdvoje”, “Kad mi stane dah” i mnoge druge. Naravno, imaju kultni status među publikom.

Pesma „Bolje ti“, 2013. godine je glasovima slušalaca beogradskog „Radija 202“ izglasana je kao treća najbolja pesma 21. veka, Srbije i celog regiona.
Često sviraju na festivalima Srbije (Arsenal fest – Kragujevac, Beer fest – BG), dok su u Beogradu nastupali u klubovima Fest, Subbeerni centar, Elektropionir, Božidarac.


Obojeni program
PARAF
Za njima sledi takođe pank bend “Paraf”, osnovan sredinom 1970-ih godina i bili su među prvim pank grupama van Velike Britanije i sa „Pankrtima“ iz Ljubljane, uveli su globalnu muzičku revoluciju.
Posle pauze od 33 godine, bend je 2019. ponovo počeo da snima i sada se veoma se slušaju njihove pesme – “Novi Berlin”, “Bez lica”, “Misli”.


Obojeni programjedan je od najdugovečnijih sastava na domaćoj muzičkoj sceni, koja postoji još od 1980. kao trio, i bili su medju prvim srpskim bendovima koji se pojavio na Evropskom MTV-ju, 1993. godine, sa spotom za pesmu „981“.

Poznati su im singlovi: “Kad se neko nečem dobrom nada”, “A B C D Avioni”, “Nebo, nebo plavo je” i drugi.


Artan Lili, Foto – Ivana Čutura
Veliki ljubitelji alternativne elektro rok grupe “Artan Lili” dočekaće ovaj bend koji će sledeći svirati 30.12., i smatraju se jednim od predstavnika Nove muzičke srpske scene, aktivni od 2013. godine.


Regionalni hitovi su im – „Ako stanemo tu“, „Nije svejedno“, „Srce“, „Ono što te neće“, „Ispod kože“ ili „D.E.P.R.A“ (za ovu pesmu su osvojili prvu nagradu “Milan Mladenović” 2019 isotimene Zadužbine).


Snimili su dva albuma „Artan Lili“ (2015) i „New Deal“ (2018), a čeka se i treći studijski materijal radnog naziva „III“, sada svi su objavljeni pod izdavačkom kućom Jugoton/Croatia Records.


Tokom pandemije su često bili koncertno aktivni i svirali su na scenama rok kluba Fest, Beer festu na Ušću, festivalu “Dev9t” u Staroj ciglani, a pre korone su redovno rasprodali nastupe po klubovima Elektropionir i Subbeerni centar.

Za sam kraj programa ostavljen je kontraverzni hrvatski sastav “Let 3”, koji postoji od 1987. godine.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here