Rok izložba “Tako je talasao Novi talas” sutra, 10. maja u RTS klubu Beograda

Nova postavka u okviru manifestacije Beogradski mesec fotografije

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoNova postavka u okviru manifestacije Beogradski mesec fotografijeMuzička izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas” povodom obeležavanja 40 godina rok pokreta “Novi talas”, biće otvorena sutra, 10. maja u RTS klubu u okviru Beogradskog meseca fotografije, najavili su organizatori.

U novom kulturnom centru RTS-a u zgradi Radio Beograda biće izloženo više od 50 fotografija istaknutih rok fotografa sa ovih prostora: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića i drugih.

Neobično je to što je već skoro otvorena rok izložba na identičnu temu, pod nazivom “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)”, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu.

Ta postavka i dalje traje, i posvećena je čuvenom albumu “Paket aranžman” (1981), koji takođe slavi četiri decenije od nastanka, kada su kompilaciju snimile antologijske rok grupe – Električni orgazam, Šarlo Akrobata i Idoli.

Tamo su takođe izložene fotografije Goranke Matić, Brajana Rašića i Gorana Vejvode, a na novoj izložbi priključeni su svi ostali autori, sa više prisutnih slika.

Radio Beograd 202 u saradnji sa izdavačkom diskografskom kućomJugoton organizuje najnoviju izložbu na festivalu Beogradski mesec fotografije, kao važan deo te tradicionalne međunarodne manifestacije koja promoviše umetnost fotografije.

Umetnički pokret Novi talas, koji je pomerio granice popularne kulture, ostavio je dubok trag u našem društvu i danas se, iz više uglova, može posmatrati kao istinski fenomen.

Trenutak koji se smatra početkom novog talasa u SFRJ jeste objavljivanje upravo albuma “Paket aranžman” i na izložbi će biti prikazan proces stvaranja tog višestruko značajnog izdanja, kao i niz do sada neobjavljenih fotografija i artefakata koji su pratili glavne aktere pokreta na prostoru bivše Jugoslavije.

Uz sabranu muziku od 1981. godine, koja je deo izložbe, posetioci će moći da vide jedinstvene dokumetarne i umetničke fotografije – kreativna rešenja prvih fotografija bendova koji su menjali istoriju pop i rok kulture.

Izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas” koja će trajati do 6. juna, prikazaće nastupe tih rok bendova, njihove albume, omotnice, kasete, magnetofonske trake.

Na istom mestu Galerije RTS kluba u ulici Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske, nedavno je za 8. mart, Dan žena bila otvorena i zapažena izložba koncertnih fotografija “Zvuk ženskog srca” autorke Marine Pešić, koja je posvećena ženama izvođačima i autorima u rokenrolu, džez, soul, bluz ili pop muzici.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket