Rok grupa „Van Gogh“ održala koncert 26. avgusta na 10. Zemun Festu

Putovanje kroz dva sata velikih hitova

0
Reklama

Putovanje kroz dva sata velikih hitova

BEOGRAD, 28. avgusta – Beogradski rok bend „Van Gogh” održao je samostalan koncert u subotu, 26. avgusta u okviru jubilarnog 10. izdanja festivala “Zemun Fest” pred velikim brojem publike na Zemunskom keju.
 

Na platou kod zemunskog restorana “Venecija” više od osam hiljada ljubitelja ove rok atrakcije uživalo je u velikim hitovima koje su pevali horski sa bendom.  

Rok trio “Van Gogh” čine –  Zvonimir Đukić Đule (vokal, gitara, lider, kompozitor, autor pesama), Srboljub Radivojević Srba (bubnjar) i Dragan Ivanović Gaga (bas gitara). 

Koncert je uobičajeno krenuo sa audio snimkom – tehno verzijom njihovog hita “Neko te ima”, da bi ekipa zauzela poziciju i sa fanovima zapevala “Nek te telo nosi” što je razigralo masu.


Foto: Andreja Marković
„Dobro veče, ljudi, dobrodošli na Zemun Fest. Želim da čujem vaš huk! U vaše zdravlje i čast, a nama je velika čast da sviramo večeras pred vama u današnjem velikom kulturološkom nesporazumu„, pozdravio je publiku Zvonimir Đukić Đule.

Rok muzičar – pevač i gitarista je pohvalio roditelje sa decom koje nose na ramenima na večernjem koncertu i zamolio auditorijum za aplauz povodom toga.

„Obrazovanje iz kuće izlazi, svaka vam čast, roditelji. Muzika, sport, knjiga, školica, to je sasvim dovoljno“, dodao je Đule.

Nizali su se numere na set listi gde frontmen bolno priznaje – “Više te ne volim k’o pre”, opipava sebi “Puls”, pada u “Ekstazu”, skače u  “Vrtešku“, da bi priredio i antologiju „Mama“ na ogromnu euforiju nepregledne mase na Zemunskom keju.Foto: Andreja Marković
Publika se posebno raznežila sa rok baladom „Prva i poslednja kap“ koja je redovna na repertoaru „Van Gogh“-a i uvek dostigne vrhunac oduševljenja.

Grupa se lagano bliži jubileju od 40 godina (osnovani su 1986), a nalaze se kao i uvek na veoma obimnoj letnjoj turneji širom Srbije i cele bivše Jugoslavije, na solo koncertima i mnogim festivalima – manifestacijama.  

Ime benda su nazvali prema čuvenom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu (1853-1890), iz pravca post-impresionizma, koji je naravno postao slavan tek posle smrti.

Đule je najavio povratak na početak karijere, te je obradovao fanove sa korenima – “Tragovi prošlosti” sa prvog albuma.Foto: Andreja Marković
U tom raspoloženju grupa je samo nizala zarazne rok standarde iz svog pera – “Kiselina”, “Emotivno miniran”, “Klatno”, i naročito su prijatno iznenadili sa kultnim naslovom „Delfin“ koji se vratio na listu, jedan od najboljih rok tekstova na našim prosgtorima.

„Da li se dobro čujemo? A rekao bih da se dobro razumemo“, ocenio je pevač Đule, a onda se osvrnuo na svoje velike uzore koji su pratili koncert iz bekstejdža – „YU Grupa“.

„Divni Žika i Dragi Jelić, hvala vam što postojite. Bez vas ne bi bilo ni nas. Sutra i „YU grupa“ svira na „Zemun Festu“. Pozvani ste svi, dodjite i vi“, poručio je Đule u svom stilu. 

Frontmen je primetio u jednom momentu neki par u publici i zamolio ih ako su u ljubavi, da se obavezno poljube pred svima, da uvek neguju i održavaju svoju ljubav, što su oni i učinili na veliki aplauz svih sa bine i u masi.
Foto: Andreja Marković

Nedavno su momci iz „Van Gogh“-a imali nastup na jubilarnom 20. Beer festu na beogradskom Ušću u junu, koje su osvajali veliki broj puta.

U glavnom gradu su u prethodnom periodu imali koncerte tri puta u rasprodatoj Mts Dvorani (2019, 2022), klubovima – Wurst Platz Bar (2019), Dorćoleta (Dan zaljubljenih – 14. februara ove godine), ranije i u Beogradskoj Areni, Sava centru, Domu omladine, BelExpo centru, Hali sportova.
  

Sada prvi put nastupaju na Zemunskom keju i to u okviru Zemun Festa, tako da vole često da menjaju prostore za svoje koncerte.


Bend je “Za godine tvoje” uskočio malo da zaplovi u „Brod od papira“, dok drži u rukama “Tanku nit”, a pitaju se i “Da li zna”, te viču “Nešto vuče me dole”.


Foto: Andreja Marković
Za finalni set „Van Gogh“ se vratio uživo izvodjenju čuvene balade „Neko te ima“ (sa početka koncerta), da bi muzičari priredili savremenu “Basnu”, uz snažan i rokerski detaljan “Spisak razloga”, i etno rok atrakciju “Ludo luda/Kolo”.

Uobičajeno koncert ove beogradske rok grupe se završava sa setnom kompozicijom “Andjele moj brate”, posvećenu svim ljudima koji nisu više sa nama, takodje u znak sećanja i na mnoge muzičke i dramske umetnike koji su nas napustili proteklih godina.

Ipak, i nakon te setne muzičke note sa kojom se bend oprašta sa koncerta, svirka je zaokružena sa divnom baladom “Možda baš sad”.

Foto: Andreja Marković

“Hvala vam, dragi ljudi, na ovoj divnoj večeri, nama su srca puna. Voli vas Van Gogh”, nadahnuto je istakao Đule.

Nakon puna dva sata, bend „Van Gogh“ je veoma efektno završio svoje muzičko putovanje ove noći.


Za mnoge ljubitelje ni ta dva sata nije dovoljno, očekivali su još, seriju biseva, dalje eksplozivne energije i erupcije sa bine, ali u ovom susretu Đule, Srba i Gaga su se oprostili od vernih, iskrenih fanova.

Ivan Makragić

Foto: Andreja Marković

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here