Rok grupa “E-Play” održala uspešan celovečernji koncert sa gostima u Domu omladine Beograda (27.11.2021.)

Ispunjeno i sadržajno muzičko veče za sve ljubitelje grupe koja postoji 23 godine

0
Reklama



Ispunjeno i sadržajno muzičko veče za sve ljubitelje grupe koja postoji 23 godine

BEOGRAD, 28. novembra (Tanjug) – Alternativni rok sastav “E-Play” održao je sinoć samostalan koncert sa specijalnim gostima u gotovo rasprodatoj sali “Amerikana” Doma omladine Beograda.


Pevačica i basistkinja Maja Cvetković, gitarista Nemanja Velimirović i bubnjar Goran Ljuboja Trut pružili su oko 100 minuta zanimljivog preseka kroz svoju diskografsku kolekciju od pet studijskih albuma – “E-Play” (2000), “Crime” (2005), “Drago mi je da smo se upoznali” (2009), “Obični ljudi” (2013) i “Sloboda” (2018).

Zanimljivo je da su svih pet albuma izdavali za različite diskografske kuće – J. O. S. Virus u koprodukciji sa MCM, PGP RTS, Cinema City i Long Play.

Dobro veče Beograde, drago mi je da ste tu u tolikom broju”, pozdravila je kratko publiku vidno raspoložena Maja Cvetković, inače osnivač, lider i tekstopisac benda.

Poslednji put su u Domu omladine E-Play imali koncert kada su slavili 20 godina grupe – krajem novembra 2018.

Krenuli su sa snažnim gitarskim instrumentalom, kao pravim prologom za zagrevanje – “Sedam”, ne bi li munjevito prešli na uvek moćnu kompoziciju “Heroj” koja je prodrmala fanove ove grupe.

Kroz produktivan repertoar svoje istorije koja broji već 23 godine, bend je dao do znanja auditorijumu da ostaje “Ovde”, čak i kada im je u mislima “Japan” – pesma sa poslednjeg albuma koji će ovde dobiti zavidan prostor.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE




Veliki hit “Sloboda” takođe sa tog istoimenog materijala, prilično je oduševio gomilu ljubitelja ispred bine, i kako su najavljeni prvi put kod njih gosti na ovom koncertu, nameće se misao i ideja da bi bilo zanimljivo da im je gošća ove noći bila upravo slavna glumica koja im igra u spotu za dotičnu pesmu – Sloboda Mićalović.

Ipak, to se nije desilo, druge kolege su zauzele binu kasnije, a sama glumica ume da peva, što je dokazivala u mjuziklima (“Čikago”) ili drugim muzičkim predstavama (“Plavi anđeo”).

Onda sledi veoma prijatno iznenađenje, za one koji redovno prate koncerte ovog benda – konačno su stavili na svoju set listu numeru, rok baladu “Pristanište”, isto sa albuma “Sloboda”, koja je nepravedno bila izostavljena sa koncerata, iako je jedan od favorita ne samo sa tog projekta, već i cele karijere. Sada su je svi iz grupe pošteno, emotivno, snažno odsvirali uz uvek neobičan Majin vokal, koji ovde posebno zvuči vanvremenski i uzvišeno.

Uvek pevačica i basistkinja voli da poželi “Da budemo samo dobro”, i tada bendu stižu prvi gosti – tandem Romana i Bojan Slačala iz alternativne elektro rok grupe “Artan Lili”.

Ovde ipak nije iskorišćen potencijal i eksplozivnost ovog sastava, jer su njih dvoje uglavnom malo prošetali scenom u ulogama pratećih vokala, više se možda očekivao podjednak udeo u vidu dueta sa “E-Play”, gde bi Romana i Maja ukrstili neobične glasove.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE





Malo se ekipa “E-Play” ogledala u “Retrovizoru” za godine iza nas, da bi uplovili u “Iluziju” sa drugim gostom, čuvenim džez pijanistom Matijom Dedićem, sinom velikog i nezamenljivog Arsena.
Kako su originalno zajedno snimali ovu numeru sa albuma “Obični ljudi”, logično je bilo da im Matija i gostuje na tome, a Maja ga je najavila rečima – “naš veliki prijatelj i vrhunski mučicar Matija”.
Istina, buka gitara i vokala uvek će izbijati u prvi plan u odnosu na klavijature, ali Matija je svakako vrhunski virtuoz, te se uklopio u žestoku rokenrol svirku.


Uvek se liderka sastava „oprašta“ rečima pesme “Srešćemo se neki drugi put”, i posebno uživa dok je izvodi, što je jasno na njenom licu tokom svakog koncerta.
Specifičnost te numere leži u tome da se nakon zvaničnog dela, pesma nastavlja u sasvim drugom poglavlju gde dominira gitara Nemanje Velimirovića, koji sa tim instrumentalom osvaja vazdušni prostor, vuče na ples i hipnotiše neverovatnim ritmovima.

Kako je ta kompozicija iz dve celine ili dva nastavka šarmirala publiku, E-Play je krenuo u pravcu “Hiljadu ljudi”, da bi stigao do uvek pozitivnog naslova “Divan dan”, kao jedan od glavnih arsenala hitova koji obožavaju i članovi benda.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE



Onda sledi veoma mračna tema, nasilje u porodici, gde deblji kraj uvek izvuče lepši i nežniji pol, što je žestoko opisano u muzičkoj drami “Šamarčina”, jedan od bisera iz celokupne karijere.
Koliko god bila zastrašujuća zbog pojave koju obrađuje, pesma je retko zarazni neumoljiv hit na visini remek dela, koje se teško rečima može opisati.

Sa ponosom je Maja najavila i ovde gosta, i to najmlađeg, talentovanog učenika Vuka, čiji je mentor bubnjar Goran Ljuboja Trut, koji je svom đaku oslobodio mesto.
Maleni Vuk od 11 godina je bez problema na bubnjevima odsvirao “Šamarčinu” kao da je godinama u muzičkom poslu.


Na repertoaru su se nizali snažni hitovi – opomena “Ljubica” ili osvešćena “Sramota”, da bi se onda desio vrhunac večeri, jedna neopisiva eksplozija sa pesmom “Vremeplov”, koju izvorno su snimali sa rep hip hop muzičarem Banetom iz grupe “Sunshine”, odnosno Branko Bojović.

Ali, ovde nije samo Bane Sunshine gostovao, već se došlo na odličnu ideju da mu se pridruži Kiza IskazZoran Stefanović iz benda “Iskaz”, tako da su njih dvojica non stop skakali i sa Majom, Nemanjom i Goranom napravili pravo čudo i nuklearni napon bez kraja.

Publiku je razigrani “Vremeplov” zaista odveo u prošlost kao podsećanje na tu zanimljivu alternativnu rok rep duetsku numeru, koja u živom izvođenju zvuči još življe, sadržanije i moćnije.
Bilo je uživanje posmatrati Iskaza koji je bio kao uključen na struju, nije umeo da prestane sa skakanjem i dinamičnim igranjem, a ni Bane mu nije ostao dužan koliko se razmahao po bini.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE



Time se završio i zvaničan deo koncerta, ali Bane Sunshine i Kiza Iskaz, iako su završili sa pesmom, nisu nameravali da odu sa bine, već su animirali publiku da u što većem broju zove “E-Play” da se vrati na pozornicu, da realizuje efektan bis.

Tako se i desilo, njih dvojica su sa fanovima vikali “E-Play, E-Play!” i bend se vidno presrećan pojavio na stejdžu da podeli sa publikom osećanja i čak kada ima “Loš dan”, jer sve je za ljude.


“Sećate li se našeg prvog albuma? A sećate se i pesme “Pop”?, pitala je Maja publiku, u svom ređem obraćanju, i onda podsetila na taj početak karijere i standardno vrhunski predstavila navedenu numeru.


Za sam kraj ovog muzičkog druženja od 100 minuta, sastav je odabrao da podeli sa fanovima takođe među prvim singlovima – “Prvi pogled tvoj”, koji ih je vidno afirmisao, posebno kao muzika za hit film “Munje” (2001) Radivoja Raše Andrića.

“Vidimo se neki drugi put. Hvala, Beograde”, bila je jasna Cvetković, na način kako se uglavnom oprašta od svoje publike na svim koncertima.


Drugog bisa nije bilo, već je pušten audio snimak najnovije pesme “E-Play” u duetu sa Momčilom Bajagićem Bajagom – “Hotel Jugoslavija”, kao sveobuhvatan završetak druženja i kvalitetne razmene energije i hemije između izvođača i verne publike.



Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE




Alternativni bend E-Play objavio je, posle CD-a i digitalnih platformi i prvi vinil u karijeri –  album „Sloboda“ (Long Play 2018), koji im je otvorio širom vrata za osvajanje nove publike, okrenute ka mainstream grupama.

 Tokom pandemije bend je bio veoma aktuelan i nastupao je online na holandskom Eurosonic festivalu, objavio je veoma atraktivan muzički spot za pesmu “Sloboda”, a upravo za navedenu numeru su osvojili nagradu za pesmu i spot godine od muzičke emisije “Bunt” na RTS-u.

 Bili su dalje veoma vredni i aktivni, te su objavili spot “Srešćemo se neki drugi put” –  live verziju, onda i video spot “Uzmi mi sve”, kao i lyric video za pesmu “Japan”. 

 Svirali su na čak dva filmska festivala tokom letnje sezone 2021 – Festival muzičkog dokumentarnog filma “Dok ‘n’ ritam” u Studentskom gradu na Novom Beogradu i na Festivalu evropskog filma Palić, a tu je i Main Stage na Beer festu – Ušće, EXIT fusion stage, Nisomnija – Niš, Air fest, Al Rock fest u Aleksincu i mnogi drugi.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE




Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here