Rok festival „Gitarijada“ u Zaječaru od 24. do 26. avgusta: Marco Mendoza, Neverne bebe, Dr Nele Karajlić, YU Grupa, Generacija 5, Divlje jagode

Zanimljiv izbor rokenrol bendova na jednom mestu na otvorenom prostoru

0
Reklama


Zanimljiv izbor rokenrol bendova na jednom mestu na otvorenom prostoru


ZAJEČAR, 2. avgusta – Rok festival „Gitarijada“ u svom 56. izdanju ove godine biće održan od 24. do 26. avgusta u Zaječaru, saopštila je danas (02.08.) direkcija i organizacija.


 Pored takmičenja demo bendova, zaštitni znak „Gitarijade“ postala je titula „rokonačelnika“ i  ove godine ta čast pripala je poznatom svetskom basisti Marku Mendozi, koji je svirao u slavnim hard rok bendovima „Whitesnake“, „Thin Lizzy“, „Journey“, „The Dead Daisies“.

  Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić svečano će Mendozi predati ključeve grada na otvaranju festivala na arheološkom nalazištu Feliks Romulijani.


„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ću postati rokonačelnik ovog legendarnog festivala. Još srećniji sam što ću nastupiti na „Gitarijadi“ sa svojim bendom i spremam posebnu set listu za to veče. Pridružite nam se u slavljenju muzike i dobrog raspoloženja“, istakao je Marko Mendoza u zvaničnoj izjavi povodom festivala „Gitarijada“.


Mendoza je inače skoro imao solo koncerte u rok klubu Fest u Zemunu, gde se gotovo odomaćio.GITARIJADA 1 ROCKSTARPIX- DalilaKriheli-MarcoMendoza-Organizatori najstarijeg rok festivala na Balkanu pripremili su zanimljiv program za fanove iz zemlje i regiona tokom tri dana trajanja, od 24 do 26. avgusta na Kraljevici, gde će nastupiti rok veterani, kao i mnoge mlade snage čije vreme dolazi.

Program 56. Gitarijade počinje 24. avgusta kada će u prvom polufinalu svirati bend „Direct Drive“, pobednik 55. izdanja „Gitarijade“, a uskoro će nastupati i na manifestaciji „Dani piva“ u Zrenjaninu.


Te prve noći u Zaječaru pozornicu će preuzeti i antologijski rok bend „Generacija 5“, koja se sve aktivnije vraća na scenu, kao što je povratnički solo koncert krajem 2022. u Mts Dvorani, legendarna i neumorna „YU Grupa“ sa braćom Žikom i Dragijem Jelićem, kao i alternativna hardkor rok atrakcija „Deca loših muzičara“ – DLM.GITARIJADA 12 Generacija 5_photo Wood

GITARIJADA YU grupa 1_photo Wood

GITARIJADA DLM_photo Dušan Mirković Petak, 25. avgust donosi drugo polufinale, kada će se predstaviti sastav „Cardinal Point“, učesnici  „BARF“ festivala iz Doma omladine Beograda, hard rok bend iz BiH – „Divlje Jagode“, koji je proslavio 45 godina karijere (nakon trijumfa 2022, vraćaju se opet u Beograd u oktobru na scenu Mts Dvorane), kao i nova formacija „Smak plus“ – naslednici originalnih članova grupe „Smak“ (nastupali su na Arsenal festu u Kragujevcu i serijalu „Garden Sessions“ u beogradskoj Botaničkoj bašti).

 Osim svih njih, drugo veče će obeležiti i koncert bas gitariste Marka Mendoze, prvi put u Zaječaru.

Finalno veče 26. avgusta donosi upravo – Finale, proglašenje pobednika „Gitarijade“, ali i nastupe pop rok sastava „Osvajači“ (takodje su se nedavno vratili u koncertnu aktivnost i imali uspeh u Mts Dvorani krajem 2022), hard rok metal benda „Mortal Kombat“ nazvan prema istoimenoj video igrici i filmskom serijalu, često nastupaju na festivalima Srbije.


GITARIJADA 2 Marco Mendoza photo Dalila Kriheli

GITARIJADA Mortal Kombat – Fotografija – Jovana Milovanović

GITARIJADA 23 Osvajači_photo Wood
Poslednje veče biće i u znaku pop rok i džez rok atrakcije „Neverne bebe“, benda koji slavi 30 godina karijere, sa idejom da simbolično svira u 30 gradova, a imaju i novi, osmi studijski album „Hodaj“ (PGR RTS, 2022), spremni za koncertne pohode širom zemlje i regiona.

Takodje, finale „Gitarijade“ će obeležiti i slavni svestrani umetnik Dr Nele Karajlić (muzičar, scenarista, reditelj, književnik, glumac), sa svojim bendom „Osiromašeni uranijum“, koji će pevati hitove svojih bivših grupa „Zabranjeno pušenje“ i „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“, a očekuje ga ovih dana i koncert na „Danima piva“ u Zrenjaninu.

Ulaz na Gitarijadu je, kao i do sada, besplatan.

Četvrtak 24.avgust:

I polufinale

Direct Drive (pobednik 55.Gitarijade)

Generacija 5

YU grupa

Deca Loših Muzičara

Petak 25. avgust:

II polufinale

Cardinal Point (predstavnici BARF festivala)

Divlje Jagode

Marco Mendoza

Smak Plus

Subota 26. avgust

Finale

Osvajači

Neverne bebe

Proglašenje pobednika Gitarijade

Dr. Nele Karajlić

Mortal Kombat


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket
GITARIJADA Neverne bebe foto arhiva press

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here