Rok festival „Fidbox Fest“ prvi put 2. septembra na Beogradskom sajmu: YU Grupa, Čutura, Fit, Atomsko sklonište, Rok apoteka

Predstoji nam maraton od šest sati rokenrola

0
Reklama

Predstoji nam maraton od šest sati rokenrola

BEOGRAD, 1. avgusta – Prvo izdanje jednodnevnog rok festivala „Fidbox Fest“ biće održano 2. septembra u Atrijumu Beogradskog sajma, gde će nastupati „YU Grupa“, „Atomsko sklonište“, „Fit“, Nikola Čuturilo Čutura, „Rok apoteka“.


Organizator manifestacije je diskografska kuća „Fidbox“, koja je objavila na vinilu i diskovima albume navedenih muzičara, a najavljuju rok spektakl maraton u trajanju od šest sati, a program će krenuti od 18 časova.

Prvi čovek kuće „Fidbox“ je Goran Jović, i sam afirmisan muzičar sa dva studijska albuma.

Braća Žika i Dragi Jelić sa svojom „YU Grupom“ su na sceni već 53 godine i ne misle da stanu, tako da su nakon obeležavanja jubileja od pet decenija karijere na Stadionu Tašmajdan (2022) sa koncertom „Više od 50 godina čistog rokenrola“, i dalje neumoljivi.

Od tada su imali solo koncert u Novom Sadu u Svečanoj sali NIS-a, nastupali su na prvom izdanju rok festivala „RockStar Fest“ na Beogradskom sajmu.

Naravno, i posle toga su standardno nezaustavljivi, sa svojim mlađim rodjakom Petrom Jelićem, tako da su ovog proleća svirali u inostranstvu, u Minhenu (Nemačka), onda u Beču (Austrija) u okviru festivala „Balkan Rock Fest„, gde su svirali i „Riblja čorba“, „Divlje jagode“, Filip Žmaher.

Osim toga, ovog leta su veoma traženi po Srbiji i regionu – Motofest u Banja Luci, 30. Bike Show u Velikoj Plani, Evergreen festival u Nišu, Gradski trg u Jagodini, Mostar Blues & Rock Festival, Moto skup u Laktašima (BiH), Border Rock Fest na Tvrdjavi Fetislam u Kladovu, a očekuje ih i „Lake Fest“ u Nikšiću (04.08.-06.08.) i manifestacija „Dani piva“ (08.08.-13.08.) u Zrenjaninu.


Hrvatski rok bend „Atomsko sklonište“ na čelu sa pevačem i gitaristom Brunom Langerom redovan je gost Beograda i cele Srbije na svim mogućim manifestacijama i festivalima, tako da ih je beogradska publika gledala skoro na jubilarnom 20. izdanju Beer Festa na Ušću, uskoro takodje na „Danima piva“ u Zrenjaninu, a od jeseni će ih pratiti na solo koncertu u Mts Dvorani u Beogradu.

Hrvatski pop rok bend „Fit“, osnovan u Rijeci 1985. godine, vodi pevač Davor Lukas Bajo, a ne nastupaju tako često u Beogradu i Srbiji. 

Poslednji put su bili 2019. na Beer festu i festivalu „Kontakt“ u klubu Elektropionir, a malo kasnije iste godine u zemunskom rok klubu Fest.

Sa velikim hitovima „Zvoni telefon“, „Zaboravit ću sve“, „Mačka“, „Beograd“, „Rock’n’Roll je kriv za sve“ osvajali su bivšu Jugoslaviju, i snimili tri studijska albuma – „Uz rijeku“ (1988), „Daj mi ruku“ (1989) i „2011“ (2011), a u produkciji su im pomagali svojevremeno Milan Mladenović i Ivan Fece Firči (EKV) i Zvonimir Đukić Đule (Van Gogh).

Kuća „Fidbox“ im je ove godine objavila album kompilacije „FIT – The Best of, 40 godina“, koji sadrži njihove najveće hitove.

FIT
Beogradski rok muzičar, kantautor Nikola Čuturilo Čutura ostavio je traga na domaćoj sceni jugoslovenskog i srpskog rokenrola, i postigao uspeh sa poslednjim albumom „Priče iz Depoa“ (2021, Lampshade Media/Fidbox), izašao na vinilu, disku i na digitalnim platformama.

Povodom toga, bivši član bendova „Riblja čorba“ i „Električni orgazam„, Čutura sa svojim bendom je imao celovečernji koncert u junu 2022. u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda, te je ubrzo snimljen i živi album „Ljuti Jam (Live)“ sa te svirke, objavljen ove godine. 

Pevač, gitarista, kompozitor i tekstopisac Čutura je imao dalje zapažene koncerte u klubovima Zappa Baza i Fest u Zemunu, kao i akustično veče u Studiju 6 Radio Beograda, snimljeno za arhivu.
Na „Fidbox festu“ će nastupiti i stari – mladi novosadski bend „Rok apoteka“. 

Geneza ovog sastava je veoma zanimljiva: nastao je davne 1993. godine u Užicu, kada je pevač bio danas popularni glumac Ivan Bosiljčić, rodom upravo iz tog grada.

Osnivač i lider benda Ivan Bošnjaković preselio se kasnije u Novi Sad, zamrznuo je delovanje grupe neko vreme, da bi pokrenuo priču i okupio članove 2018. godine kada kreće njihov novi život, te u kolekciji imaju barem 20 autorskih pesama.

Pandemija korona virusa ih je sprečila da snime ranije prvi studijski album, tako da im je kuća „Fidbox“ nedavno objavila prvenac „Kišobran za snove“ (decembar 2022) sa 10 pesama.

„Rok apoteku“ čine: Ivan Bošnjaković (vokal, gitara, tekstopisac), Duška Jakšić (vokal), Kristina Jevdović Kika (klavijature), Nemanja Necić (bas gitara) i Sebastijan Šimunović (bubnjevi).

U sjajnom ambijentu Atrijuma Beogradskog sajma (Bulevar Vojvode Mišića 14, otvoreni prostor) diskografska kuća Fidbox (www.fidbox.rs) organizuje svoj rok festival i obećava pravi muzički spektakl.

Ivan Makragić
TANJUG – Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here