Rodžer Voters: Postoji samo jedan put u Jugoslaviji

0
Reklama

Britanski muzičar Rodžer Voters  pominje da „postoji samo jedan put u Jugoslaviji“, u pesmi „The Great Gig In The Sky“, na njegovom nedavno objavljenom albumu „Dark Side of The Moon Redux“.

Voters je snimio svoju verziju čuvenog albuma „Dark Side of the Moon“ njegovog nekadašnjeg sastava Pink Flojd (Floyd) iz 1973. godine, a kompoziciji „The Great Gig In The Sky“ je sada dopisao reči u kojima je podsetio na priču američkog pesnika Donalda Hola (Hall 1928-2018).

U novoj verziji „The Great Gig in The Sky“, Voters je dodao reči u kojima kaže da se na kraju nastupa u Zagrebu, „iznenada našao kako govori pred deset hiljada Hrvata Donovu priču ‘Jedan put'“.

Hol je u svojoj priči bio opisao kako je 1952. godine sa suprugom kolima iz Austrije ušao u Jugoslaviju. Kada je nepoznatog čoveka sa velikom crnom limuzinom, koji mu je izgledao kao neko veoma važan, upitao za put ka Zagrebu, ovaj mu je odgovorio sležući ramenima: „Postoji samo jedan put u Jugoslaviji“.

Nisam znao da li će shvatiti, kada dođem to toga: ‘Postoji samo jedan put u Jugoslaviji’. Prsnuli su u glasan iskren smeh„, navodi Voters u svojim rečima pesme.

U jutjub objašnjenju pesama, snimljenom povodom „Redux“ izdanja, Voters je naveo da „The Great Gig In The Sky“ „govori o mogućnosti života posle smrti“.

Voters je dodao da je „‘Redux“ verziji pesme dodao stvarnu priču o svom sjajnom prijatelju Holu i njegovoj smrti od raka.

Imamo samo jedan put. I to opisujem u ‘The Dark Side of The Moon'“, istakao je Voters.

Prema njegovim rečima, nakon pesme „Breath“, pri početku albuma, sa otkucajima „bu-bum“ srca u utrobi majke, ide se „do kraja, gde god da on bio“, a to je u ovom slučaju „Eclipse“, jer se sa „eklipsom završava svetlo“.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here