Regionalni film “Stric” sa Predragom Mikijem Manojlovićem premijerno u Srbiji 21. jula na 29. Festivalu Palić

Ostvarenje je imalo svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima

0
Reklama

Ostvarenje je imalo svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima


PALIĆ, 12. jula: Najnoviji hrvatsko-srpski film “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapaca, u kom naslovnu ulogu igra proslavljeni domaći i evropski glumac Predrag Miki Manojlović, biće premijerno prikazan u Srbiji na 29. izdanju Festivala evropskog filma Palić.

Projekcija je zakazana 21. jula u 19 časova u Bioskopu Abazija na Paliću, u takmičarskoj selekciji “Paralele i Sudari”.

Kultni festival na jezeru Palić počinje 16.07. i trajaće do 22. jula.

Film “Stric” je ovog meseca imao svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio Specijalno priznanje koje dodeljuje žiri novog takmičarskog programa “Proxima”. Kako su istakli članovi žirija u obrazloženju, reč je o “uznemirujućem debiju koji balansira na ivici groteske i trilera”.


Radnja filma počinje u Jugoslaviji kasnih ’80-tih godina, kada se voljeni stric vraća iz Nemačke svojoj porodici za praznike. Uživaju zajedno u Božićnom ručku do trenutka kada počinje da zvoni smartfon – postaje im jasno da nisu 1980-te, a nije ni Božić.

Reditelji i scenaristi filma su Andrija Mardešić i David Kapac, a glavne uloge uz Mikija Manojlovića tumače Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, srpski snimatelj poznat po doprinosu nagrađivanim domaćim filmovima “Tilva Roš” i “Oaza”.

Producenti su – Ivan Kelava i Tomislav Vujić (“Eclectica”, Hrvatska), a koproducent je Milan Stojanović (“Sense Production”, Srbija), poznat po uspešnim filmovima “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića i “Oaza” Ivana Ikića.

Miki Manojlović
je veoma tražen u poslednje vreme, kada je reč o domaćim filmovima i TV serijama. Snimio je novi film “Trag divljači” prema prozi pisca i reditelja Živojina Pavlovića, u režiji debitanta – njegovog sina Nenada Pavlovića, u kome igraju – Radivoje Raša Bukvić, Miloš Timotijević, Nada Šargin, Milena Pavlović, Dragan Bjelogrlić, Jovo Maksić, i drugi.

Takodje, nakon serije i drugog filma “Južni vetar” Miloša Avramovića, nastavio je realizaciju nastavka u vidu druge sezone te serije, a jedan je od aktera i najnovijeg projekta Dragana Bjelogrlića – “Lančana reakcija”, čije će se snimanje nastaviti na jesen u Francuskoj.
Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema (Subotica), Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika imati pred sobom i niz pratećih sadržaja – koncerti, izložbe, promocije, radionice i stručna predavanja.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture i informisanj Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here