Regionalni film “Praznik rada” predstavljen na 51. FEST-u, igra i naša Branka Katić

“To je jedan loš narativ koji nas stalno upućuje nazad, kada se sve gleda prema nacionalnoj pripadnosti”, smatra Katić i dodaje da bi volela da ima čarobni štapić i gumicu da obriše mnogo toga i promeni.

0
Reklama


“To je jedan loš narativ koji nas stalno upućuje nazad, kada se sve gleda prema nacionalnoj pripadnosti”
, smatra Katić i dodaje da bi volela da ima čarobni štapić i gumicu da obriše mnogo toga i promeni.


BEOGRAD, 1. marta (Tanjug) – Ekipa regionalnog igranog filma “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice, bila je juče, 28.02., gost 51. FEST-a u Mts Dvorani, na susretu sa medijima.

Novi film predstavlja veliku koprodukciju – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Drama “Praznik rada” je imala premijeru sinoć, 28.02. u programu “Gala” u velikoj sali Mts Dvorane, a onda su projekcije održane danas u matine terminu od 12h na istom mestu i očekuje nas sutra, 2. marta u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sala 1.

„Trudio sam se da napravim komediju, a na kraju sam snimio tragediju koja pokušava biti komedija, ali joj to na kraju ne uspeva. Film je slika ovog našeg sveta danas. Iskreno, ne znam hoću li ikada videti promenu ovog sveta, da li chu pozziveti do tada. Ali opet, to ne znacci da ne pravimo filmove o tome“, smatra reditelj i scenarista Pjer Žalica.

On je istakao da se politika svuda umešala „jer nas svuda ubeđuju da smo i dalje u zavadi, i da smo neprijatelji i nakon 30 godina”.


PJER ŽALICA

„Bavimo se tim temama na lokalnom i nivou bivše Jugoslavije, Evrope. Čak eto i komšije su tema ove drame, a taj izraz se dosta promenio danas. Nekad smo sa susedima bili bliski, a onda danas, recimo, ja ne poznajem ljude koji žive u mojoj zgradi“, rekao je Žalica.

Autor je napomenuo da je bilo 10 verzija scenarija, te da kao profesor predaje filmski scenario, gde razlaže sve metode, dramaturške postupke, da imaju neki literarni šmek, kad već nije literatura u pravom smislu, te se trudi da sve nedoumice pre snimanja filma jasno reši na papiru.

Osim režisera, montažera i scenariste Pjera Žalice, govorili su i glumci – Muhamed Hadžović, Jasna Žalica, Branka Katić, Dženita Imanović Omerović, Vedran Ðekić, takodje i – Antonije Žalica, pomoćnik reditelja, saradnik na scenariju i autor numere “Bjelovska”, Aida Huseinović – producentkinja, Igor Kecman i Jelena Mitrović – domaći producenti filma.

Nakon deset godina provedenih u Nemačkoj, Armin u gluvo doba noći dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Prvomajski su praznici, tek je oženjen, želi da iznenadi oca Fudu koga nema kod kuće, jer je iznenada uhašsen.

Armin želi da sazna istinu, a komšiluk da proslavi Praznik rada, to bi bio okvirni zaplet novog regionalnog filma.Kompletna glumačka ekipa je sledeća: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.

„Moja junakinja je kao neka zverka koja liže svoje rane, reži, laje, preti drugima, a i ne zna zašto to radi. Ona uporno leči te svoje rane, ima strašnuprošlost i gleda u neizvesnu budućnost. Ona je naizgled blentava žena koja je ipak veoma ozbiljna“, opisala je Jasna Žalica svoju ulogu u filmu „Praznik rada“.

Branka Katić igra veoma zapaženu rolu za koju kaže da njena junakinja strada od te osobine da svima učini i pomogne, jer je uvek tu za druge, svima je prijatelj i daje se previše.
Katić se slaže sa rediteljem da je sve ovo pogrešno vreme u kome još postoje razne podele i sukobi, te je ocenila da će „svet biti mnogo bolji kad prestanemo da se ubijamo i stalno takmičimo ko je jači i bolji“, što je za nju besmisleno.


“To je jedan loš narativ koji nas stalno upućuje nazad, kada se sve gleda prema nacionalnoj pripadnosti”
, smatra Katić i dodaje da bi volela da ima čarobni štapić i gumicu da obriše mnogo toga i promeni.


Branka uvek voli da dolazi u Sarajevo gde iskreno uživa, i volela bi da se tako nastavi, da „svi na zdraviji način sve to postignemo da više nema nesuglasica“.

Glumica Dženita Imanović Omerović je ocenila da je atmosfera na snimanju filma “Praznik rada” bila veoma bliska i porodična, identično kakva bi trebalo da bude atmosfera medju tim likovima u scenariju i filmu.

Glavni muški lik Armin je iz scenarija oživljen u glumcu Muhamedu Hadžoviću.

On je definisao svoj lik kao nekog koga vučeprošlost nazad da reši neke probleme i dileme.

„Armina sam morao da lišim nekih svojih privatnih stvari, da ne budu opterećenje. On je mladi izgubljeni čovek, a ja sam uspeo da ga očistim od svih ličnih problema“, rekao je Hadžović.
PJER ŽALICAScenarista, reditelj, producent i montažer Pjer Žalica je rođen u Sarajevu, profesor je režije i scenarija i član Evropske filmske akademije (EFA).


Njegovi filmovi su prikazivani na festivalima u Kanu, Torontu, Lokarno, Londonu, Trajbeki u Njujorku i osvojili su više od 50 nagrada uključujući: EFA Discovery Prix Fassbinder – Special Mention, EFA godišnja nagrada za najbolji dokumentarni film, Srebrni leopard u Lokarnu, Varšava Gran pri.

U karijeri koja traje 30 godina, Žalica je režirao dokumentarce – “Čamac” (1992), “Godot Sarajevo” (1993), “MGM Sarajevo: Čovjek, Bog, Monstrum” (1994), “Djeca kao i svaka druga” (1995), “Mostar Sevdah Reunion” (2000), “RobA Slave” (2013) i jedan kratak film – “Kraj doba neprijatnosti” (1998).

Ipak, najviše je poznat po igranim dugometražnim ostvarenjima – “Gori vatra” (2003), gde je briljirao Bogdan Diklić, “Kod Amidže Idriza” (2004) sa Mustafom Nadarevićem, “Orkestar” (2011) i “Koncentriši se, baba” (2020) gde igra i naša Mira Banjac.BORIS ISAKOVIĆ
JASNA ŽALICA

Glumačka postava uspeva da dočara komšijsku toplinu i portret porodice”, piše svetska kritika (Alisa Sajmon, Verajeti).

Film „Praznik rada“ je već išao na festivale tokom 2022. godine – Sarajevo, Herceg Novi, Varšava, Zagreb, Ljubljanja.

Osvojio je nagrade 2022 – Varšava – „Varšava festival Gran pri“, Ljubljana – nagrada publike.

Producenti su – Pjer Žalica, Aida Huseinović, Rusmir Efendić, koproducenti – Boris T. Matić, Lana Matić, Igor Kecman, Jelena Mitrović, Ivan Đurović, Labina Mitevska.

Produkciju potpisuju kuće – Udruženje FORUM (BiH), Propeler Film (Hrvatska), Backroom , Baš čelik (Srbija), ABA Film (Crna Gora), Sisters and Brother Mitevski (Severna Makedonija).

Distributer filma je srpska kompanija MCF MegaCom Film, znači da će „Praznik rada“ imati redovno prikazivanje u bioskopima širom naše zemlje nakon FEST-a.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here